FRANCA napisał(a): Wczoraj wracając z Bolca,na trasie Krzyżowa-Gromadka panowie też stali w LESIE i suszareczkę mieli włącznie z klientem,którego zatrzymali.Tak,tak nic mi się nie pomyliło,mój tez to widział.Z tego co wiem to w leie nie mają prawa zatrzymywać,chyba że sie mylę :> Jak to jest?
"
Policjant umundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów lub ręką, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.
Jest on uprawniony do zatrzymania każdego pojazdu w każdym miejscu i czasie bez względu na to czy dysponuje radiowozem czy też nie; istotna dla uprawnień jest jego łatwa rozpoznawalność, czyli umundurowanie (art. 6 ust. 2 Ustawy Prawo o ruchu drogowym). Jednak należy przyjąć że warunek łatwej rozpoznawalności jest spełniony również wówczas, gdy policjant podejdzie do stojącego pojazdu i okaże kierowcy legitymację służbową w sposób umożliwiający jej odczytanie.
Policjant nie umundurowany jest uprawniony do zatrzymania kierującego pojazdem przez całą dobę ale
wyłącznie na obszarze zabudowanym i pod warunkiem posługiwania się tarczą do zatrzymywania pojazdów (tzw. lizakiem), a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą ze światłem odblaskowym lub czerwonym."