Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

8 latek i komunia święta.

3145
#hemi nieaktywny
7 września 2013r. o 9:19
Rozpoczynałem szkołę w wieku 7 lat (6 lat tzw.zerówka), w III klasie przystępowałem do komunii świętej i wtedy miałem (jak reszta przystępujących do tego sakramentu) 10 lat i dobrze pamiętam jak trudno było ogarnąć te wszystkie przygotowania ,jaki to był stres dla mnie jako 10 latka...

Masz dzieciak ma 7 lat ,poszedł do I klasy mając 6 lat ,teraz rozpoczął edukację w II klasie i..czeka go jako 8 latka komunia..czy kogoś nie pogięło z tym przesuwaniem wieku w dół?!

7 latek ,który ledwo w I klasie nauczył się czytać ,zaraz będzie musiał na pamięć nauczyć się i recytować wszelkie modlitwy ,przykazania itp. Cięzko będzie :(

Żona jest (delikatnie mówiąc) średnio zadowolona z tego ,że juz teraz,w tak młodym wieku trzeba dzieciaka wysyłać do komunii,spotkaliśmy się z opiniami kilku rodziców ,że też średnio są zadowoleni ,ale (i tu pojawia się problem) skoro cała klasa idzie ,to nie wypada,aby dziecko ze swoją klasą szło.

A ten problem to coś o czym kolega Skorn napisał w innym temacie ,a co dotyczny jakiś odstępst od ogólnych reguł ,szczególnie w temacie wiary,chodzenia do kościoła itp,wierze ,czyli w tym przypadku chodzi o to pewnie by sie pojawiły naciski ze strony rodziny ,czy krytyka ze strony otoczenia itd.)

I summa summarum dziecko ryzykuje opinie tego gorszego ,tylko dlatego,ze rodzic by stwierdził,że 8 latek jest za mały aby iśc do komunii :(

A wy macie w swej rodzinie obecnych II klasistów 7 latków,którzy za rok mają podejść do I komunii?
Jakie są opinie wasze,czy też wśród bliskich czy znajomych?

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9714
#BPM nieaktywny
7 września 2013r. o 9:38
Z takim rozumieniem Komunii Sw., wiary i Kosciola zrezygnowalbym z Pierwszej Komunii Sw. dziecka. Dodajesz hipokryzje do hipokryzji, fikcje do fikcji. Nie wiesz na czym ma polegac swiadomosc dziecka przystepujacego do do tego Sakramentu.
3145
#hemi nieaktywny
7 września 2013r. o 9:53
My jesteśmy ta sytuacja po prostu ździwieni :(
Żadna hipokryzja tylko zdziwienie dlaczego tak się zaniża wiek,w jakim celu? Nie za młode sa dzieciaki 8 letnie na tak poważną sprawę?

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
~ niezalogowany
7 września 2013r. o 10:24
oczywiscie ze 8 latek jest za maly na taki krok.Nie bierze swiadomie udzialu w wydarzeniu.nie rozumie go.Dla tekiego dziecka to komunia to jak jeszcze wieksze urodziny.Tez nas to czeka.Ale juz dzis wiem,ze napewno nie puszcze dziecka do komuni,jezeli bede widziala,ze jest "za zielona"na takie wydarzenie.Do tego jak dojda jeszcze wybujale sprawy finansowe,to z miejsca rezygnuje.A opinia innych wcale mnie nie bedzie interesowala.Zreszta jak do tej pory,bo nawet chrzciny byly w wiku 6 lat.Wiec opinie mam serdecznie w ....Komunia - sprawa bardzo indywidualna.
~ niezalogowany
7 września 2013r. o 10:31
ale dodam jeszcze ze sam fakt,ze dziecko musi sie uczyc wielu rzeczy na pamiec,to nic zlego.Trening pamieci jest zawsze pozytywny,nawet jak maja to byc glownie przykazania idt.koscielne:) dzieco nie zrozumie do konca sensu tego co umie na pamiec,ale uczenie sie na pamiec jest jak najbardziej potrzebne:):):)
9714
#BPM nieaktywny
7 września 2013r. o 11:08
hemi napisał(a): My jesteśmy ta sytuacja po prostu ździwieni :(
Żadna hipokryzja tylko zdziwienie dlaczego tak się zaniża wiek,w jakim celu? Nie za młode sa dzieciaki 8 letnie na tak poważną sprawę?

"Powaznosc sprawy" w bardzo duzym stopniu zalezy od Rodzicow. Ich przyklad zycia jest niezastapiony.
9714
#BPM nieaktywny
7 września 2013r. o 11:42
Bardzo dobrze, ze tak czynisz. Kosciol nie potrzebuje takich ludzi. Lepiej jeden wierzacy w kosciele, niz miliony podobnych do Ciebie.
~ niezalogowany
7 września 2013r. o 11:50
hemi napisał(a): ...Nie za młode sa dzieciaki 8 letnie na tak poważną sprawę?

zgoda, tak jak pewna grupa dzieci jest nie przygotowana do tego ważnego w życiu chrześcijanina wydarzenia tak i spora rzesza młodych przystępujących do sakramentu małżeństwa.

hemi napisał(a): zaraz będzie musiał na pamięć nauczyć się i recytować wszelkie modlitwy ,przykazania itp. Cięzko będzie

nie praktykujecie wspólnej modlitwy wieczornej?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza