Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Otwarcie Szkoły Pijarów
~ niezalogowany
12 września 2013r. o 13:54
Motywacja napisał(a): Nooo już widzę, jak będą drzwiami i oknami walić, żeby tam dzieci zapisać. Obawiam się, że wypełnienie owego max jaki ta szkoła może udźwignąć zajmie kilkanaście lat.
Najlepiej wszystko zrzucić na rządzących, a kler wyciagąjąc łapska po darmochę, święty.

Zawiść i zupełny brak rozsądku - tak można podsumować...

1. Do zadań gminy należy prowadzenie szkół. Do prowadzenia należą też remonty, sale gimnastyczne, pensje nauczycieli.
2. Rząd dyktuje w państwowych szkołach wszystko - włącznie z programem i wysokością wypłat nauczycieli. Gmina nie ma tu żadnego manewru!
3. Rząd zwiększa obowiązki i obciążenia oświatowe gminy ale zmniejsza przekazywane środki. Wiele gmin tylko z tych powodów "oświatowych" jest na granicy bankructwa.
4. Gmina przekazując w użytkowanie szkołę Pijarom zmniejsza swoje nakłady na oświatę podnosząc jednocześnie poziom nauczania i wychowania (dla tych co zechcą!). Jest to jedyny sposób gminy, by mieć wpływ na wzrost poziomu, bo w państwowych o wszystkim decyduje nierozgarnięte ministerstwo
5. Szkoła jest dalej szkołą, jest własnością miasta a gmina realizuje (lepiej - bo pijarzy wszędzie mają wyniki wyższe od średniej!) swoje ustawowe zadania.
6. Rodzice/dzieci mają wybór. A konkurencja powoduje, że państwowe szkoły muszą się bardziej starać, by konkurencja ich nie wykosiła! Zyskują wszyscy.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
11202
#Anonim11202 nieaktywny
12 września 2013r. o 14:11
~ napisał(a): bo pijarzy wszędzie mają wyniki wyższe od średniej!)

No w to nie wątpie, że wyniki wyższe, jak w każdej prywatnej szkole i to żadna zasługa pijarów. Jeszcze nie widziałem w prywatnej szkole dzieci z domów, gdzie częstym gościem jest MOPS. Jak ktoś się chcę uczyć i rozwijać się, to w zupełności wystarczy państwówka i żaden facet w kiecce nie jest do tego potrzebny.
10247
#TA nieaktywny
12 września 2013r. o 14:17
~Marta napisał(a): Współczuję dzieciom, które posłano do tej szkoły. Cofamy je do głebokiego średniowiecza. Ale skoro ktoś chce swojej dzieci słać do szkoły wyznaniowej, to jego sprawa.
Choć moim zadaniem szkoły powinny być świeckie i służyć edukacji a nie wyznawaniu wiary. Od wyznawania wiary są kościoły i salki katechetyczne. Komuś pomyliły się funkcje placówek. Jak dziecko po ukończeniu szkoły wyznaniowej ma mieć otwarty światopogląd, skoro ma narzucony tylko jeden jedyny światopogląd.

Marto, ja akurat nie chciałbym poddać Ciebie aborcji, bo jestem jej przeciwny, ale swoją wypowiedzią błysnęłaś jak pies jajami. Szkoła jako taka powstała właśnie dzięki Kościołowi, a właściwie założycielowi Pijarów - św. Józefowi Kalasancjuszowi, który jako pierwszy w Europie, w 1597 r., otworzył pierwszą, ogólnodostępną szkołę. Nawet Ciocia Wikipedia pomoże Ci w zrozumieniu tego!

Dopisane 12.09.2013r. o godz. 14:17:

Motywacja napisał(a):
~ napisał(a): bo pijarzy wszędzie mają wyniki wyższe od średniej!)

No w to nie wątpie, że wyniki wyższe, jak w każdej prywatnej szkole i to żadna zasługa pijarów. Jeszcze nie widziałem w prywatnej szkole dzieci z domów, gdzie częstym gościem jest MOPS. Jak ktoś się chcę uczyć i rozwijać się, to w zupełności wystarczy państwówka i żaden facet w kiecce nie jest do tego potrzebny.

Motywacja - uparty/uparta jesteś jak stary osioł. Szkoła nie jest szkołą prywatną, lecz publiczną. A to właśnie ci rodzice, do których ani MOPS, ani policja nie zagląda mają konstytucyjne prawo posłać swoje dziecko do jakiejkolwiek szkoły się im podoba, a nawet mogą go nie posyłać, lecz uczyć w domu.
11202
#Anonim11202 nieaktywny
12 września 2013r. o 14:18
TA napisał(a):
Marto, ja akurat nie chciałbym poddać Ciebie aborcji, bo jestem jej przeciwny, ale swoją wypowiedzią błysnęłaś jak pies jajami. Szkoła jako taka powstała właśnie dzięki Kościołowi, a właściwie założycielowi Pijarów - św. Józefowi Kalasancjuszowi, który jako pierwszy w Europie, w 1597 r., otworzył pierwszą, ogólnodostępną szkołę. Nawet Ciocia Wikipedia pomoże Ci w zrozumieniu tego!

Ale co w związku z tym? Teraz mam klechę po kolanach całować? Myślisz, ze bez kościoła dalej byśmy mieli średniowiecze? Właśnie bez kościoła i tych jego (...)

Zmoderowano 12.09.2013 godz.20:02 - powód: ubliżanie (moderator)
10247
#TA nieaktywny
12 września 2013r. o 14:48
Tiaaa... Widzę ten postęp w EzoTV czy Korei Północnej...

Zmoderowano 12.09.2013 godz.20:00 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
9984
#gover nieaktywny
12 września 2013r. o 14:50
Motywacja napisał(a): Właśnie bez kościoła i tych jego (...)

Twoja opinie potwierdzaja takie Kraje: byly ZSRR, Albania,.becnie Korea Pln, Kuba, Wietnam.....

Zmoderowano 12.09.2013 godz.20:03 - powód: konsekwencja moderacji cytowanego posta (moderator)
11202
#Anonim11202 nieaktywny
12 września 2013r. o 15:23
Ja mówię o jakiekolwiek wierze. Skoro wietnamce podczas wojny dawali się nabierać na nagrania ,,duchów" z magnetofonów to jest to chyba zły przykład. A czemu każesz mi patrzeć na takie przykłady? Szukam linku co by w sposób obrazowy przedstawić Ci co mam na myśli. A niech będzie ten. Ja wolę patrzeć na to i to również potwierdza moją opinię. Senkju.

Dopisane 12.09.2013r. o godz. 15:23:

Zmoderowano 12.09.2013 godz.20:04 - powód: zbędne cytowanie , ubliżanie (moderator)
~ niezalogowany
12 września 2013r. o 15:57
to chyba ty rzucasz w te psy i koty kamieniami
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza