Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Skrzyżowania z problemami

~ niezalogowany
18 stycznia 2014r. o 7:04
igrek napisał(a):
~ napisał(a): TOjsienka tak daleko się nie wypuszcza,

Zaczepiasz dziewuszkę, a pewnie ma większe pojęcie o bezpiecznej jeździe niż niejeden z was :]?

Skąd taki wniosek? Czy dlatego , że zgodziła się z Tobą w ocenie jednej sytuacji? :P
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
18 stycznia 2014r. o 7:13
Thor napisał(a): Dodam jeszcze, dla zobrazowania, przypadek, gdyby na tym skrzyżowaniu spotkały się cztery osoby, jadące z każdej ze stron.
Oto kolejność jazdy:
[img=1389981424_8awwjst.jpg]

Pod warunkiem , że pojazd z Warszawskiej nie skręca w lewo i pojazd z Gdańskiej nie skręca w lewo w Warszawską! :P
5134
#TOjsienka nieaktywny
18 stycznia 2014r. o 12:05
Ja Cie proszę. :|

Dopisane 18.01.2014r. o godz. 11:59:

Thor napisał(a):

Zgadza się.

Dopisane 18.01.2014r. o godz. 12:05:

~ napisał(a): TOjsienka tak daleko się nie wypuszcza,

Mam jeszcze inne zajęcia nie tylko wiszenie na forum całymi dniami jak Ty. :]

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
10582
#Kolec nieaktywny
18 stycznia 2014r. o 15:54
Takich skrzyżowań w Bolesławcu jest więcej np. na ul Orlej/Kwiatowa jest podobnie. W Bolesławcu na ulicach powiatowych w większości obowiązuje zasada domniemania pierwszeństwa przejazdu. I to jest dedykacja dla zarządcy dróg.
4106
#igrek nieaktywny
18 stycznia 2014r. o 19:03
~ napisał(a):
Skąd taki wniosek? Czy dlatego , że zgodziła się z Tobą w ocenie jednej sytuacji? :P

A zgodziła się? Widocznie moje niedopatrzenie ale dobrze, że potrafiłeś to dostrzec - jestem z ciebie dumny :P Ale zapewne jadąc Gdańską nie ustępujesz wyjeżdżającym z prawej /Warszawskiej/ :]
3123
#Thor nieaktywny
18 stycznia 2014r. o 19:51
~ napisał(a): [img=1389981424_8awwjst.jpg]

Pod warunkiem , że pojazd z Warszawskiej nie skręca w lewo i pojazd z Gdańskiej nie skręca w lewo w Warszawską! :P

W przykładzie, który poddałem, nie ma znaczenia, czy osoba , jadąca od strony ul. Warszawskiej, jedzie w prawo, czy też w lewo. Jeżeli osoba oznaczona przeze mnie, jako 2, skręca w prawo, to jej kierunek jej jazdy nie koliduje z osobą oznaczoną, jako 1, a i tak ma pierwszeństwo przed 3. Gdy będzie jechać w lewo, to przepuszcza 1, a ma pierwszeństwo przed 3.

Ale, jak piszesz, problem pojawi się, gdy osoba jadąca od ul. Gdańskiej, będzie skręcać w lewo.
[img=1390069885_ux1lfl4.jpg]

W tym przypadku, jest to typowa sytuacja, przez którą moim zdaniem nie powinno być skrzyżowań dróg równorzędnych.

Powód :
A - ma pierwszeństwo przed B, ale musi ustąpić C.
B - ma pierwszeństwo przed C, ale musi ustąpić A.
C - ma pierwszeństwo przed A, ale musi ustąpić B.

Gdybym był A - to przepuściłbym B(z grzeczności i rozsądku) i C, z racji przepisów prawa drogowego.

W pozostałych przypadkach, zrobiłbym to samo i przejechał jako ostatni. :)
Lepiej komuś ustąpić, niż narażać się na zbędną kolizję, czy też kłótnie.
~ niezalogowany
18 stycznia 2014r. o 20:03
I właśnie Thor widać, że tam są raczej dwa skrzyżowania!

Jedno równorzędne, trzy wlotowe, akurat je teraz opisałeś.

A drugie z pierwszeństwem na Gdańskiej, w obie strony, podporządkowaniem na Kwiatowej. :>
3123
#Thor nieaktywny
18 stycznia 2014r. o 20:23
Czy dwa, czy jedno, to raczej jest dyskusyjna sprawa, gdyż wylot z ul. Kwiatowej jest dość szeroki i niewiele metrów dzieli go od skrzyżowania ul. Gdańskiej z ul. Warszawską.
[img=1390072450_vq2oxho.jpg]

Na mapie, występują, jako dwa odrębne skrzyżowania. Jednak, wygląd rzeczywisty tego skrzyżowania (skrzyżowań), budzi wątpliwości.

Tak ,jak wcześniej pisałem, osoba jadąca od ul. Kwiatowej i tak przepuszcza wszystkie osoby jadące ul. Gdańską, z jednej, czy też z drugiej strony.
Problem pojawia się w sytuacji, którą opisałem w poprzednim poście.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Villaro zaprasza