Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Działalność jednoosobowa

~Nina niezalogowany
21 stycznia 2014r. o 18:30
Mam prośbę, proszę o podanie plusów i minusów działalności jednoosobowej. Czy lata tej pracy liczą się do emerytury, czy są składkowe? A co np. z chorobowym ?.

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
22 stycznia 2014r. o 0:39
Wiesz może lepiej idź do dawnego hotelu na Wojska Polskiego tam ci wszystko wytłumacża. A tak w skrócie tak lata się licza do emerytury ale musisz płacić odpowiednie obowiązkowe składki to dla początkujących ( pierwsze 2 lata) kwota około 500 zł. pewnie ale i od takich składek będziesz mieć naliczana emeryturę . Po 2 latach sładka sumaryczna z dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym to około 1100 zł. Tak jak napisałam ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne i nie musisz tego płacić - ale jednocześnie nie otrzymasz zasiłku chorobowego w razie choroby. A o resztę popytaj tam. Acha i co jest ważne jeżeli nie będziesz miec pracowników a pójdziesz na chorobowe nie możesz w tym czasie sprzedawać czy co tam zamierzasz robić bo będziesz zwracac zasiłęk
~aga-) niezalogowany
22 stycznia 2014r. o 10:55
Prowadzę taka działalność i są plusy. a Mam małą działalnośćTe plusy zależą w dużej mierze od rodzaju działalności.
~Kamyla niezalogowany
22 stycznia 2014r. o 13:16
Ja, co prawda działam w branży usług ale początkowo nie zaryzykowałam zakładać firmy. Co z tego, że preferencyjny ZUS lecz poza tym były inne zobowiązania, których na początku mogła bym nie udźwignąć.
Moi kontrahenci mnie "zatrudniali" na poszczególne zlecenie, poprzez umowę zlecenie, o dzieło bądź po prostu miałam prowizję. Kiedy usługodawca nie chciał rachunku, to zrobiłam to " na czarno" Po dwóch miesiącach od otwarcia, gdy mój zysk netto był satysfakcjonujący i zbliżony do wyznaczonego na ten okres kryterium- założyłam działalność. Pierwsze dwa miesiące pracowałam sama, a nawet część brałam do domu, korzystałam z usług outsorcingowych pracowników by odciążyć część zleceń i móc zdobywać kolejne. Teraz na pełnym etacie ma trójkę współpracowników, więcej czasu dla siebie, głowę pełną nowych pomysłów, a firma się rozwija przynosząc naprawdę przychody na przyzwoitym poziomie.
Ps. Zaraz będzie, że szara strefa, nieuczciwa konkurencja i takie tam. Spójrz, kto o Ciebie w tym kraju zadba- jak nie Ty sama?
Naprawdę, kreatywności, pewności no i pomocy przyjaciół
Pozdrawiam KAMA.
Nie wiem jaki rodzaj działalności gosp. zamierzasz prowadzić- zapraszam do dyskusji...
~ niezalogowany
22 stycznia 2014r. o 19:09
~ napisał(a): Tak jak napisałam ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne i nie musisz tego płacić - ale jednocześnie nie otrzymasz zasiłku chorobowego w razie choroby.
To teraz jest lepiej. Prowadziłam kiedyś działalność jednoosobową i płacilam ubezpieczenie chorobowe, ale kiedy chorowałam 12 dni miałam tylko straty. W ZUS powiedzieli, że zasiłek przysługuje dopiero jak się choruje powyżej 30 dni. W składkach też nie było żadnej ulgi za ten okres.
~d.d. niezalogowany
23 stycznia 2014r. o 9:02
zakładanie działalności w tym chorym kraju to teraz takie Tuskopiertolenie, tak samo jak powroty rodaków z zachodu- jak wracają to tylko po resztę rzeczy. Mimo początkowo lżejszego haraczu dla zus zniszczą cie biurokracją. Mimo wszystko trzymam kciuki za wszystkich odważnych
~ niezalogowany
23 stycznia 2014r. o 9:39
~d.d. napisał(a): zakładanie działalności w tym chorym kraju to teraz takie Tuskopiertolenie, tak samo jak powroty rodaków z zachodu- jak wracają to tylko po resztę rzeczy. Mimo początkowo lżejszego haraczu dla zus zniszczą cie biurokracją. Mimo wszystko trzymam kciuki za wszystkich odważnych

Lepiej usiąść i płakać, że nie ma pracy :>
4596
#becia73 nieaktywny
23 stycznia 2014r. o 10:28
~Kamyla napisał(a): Ja, co prawda działam w branży usług ale początkowo nie zaryzykowałam zakładać firmy. Co z tego, że preferencyjny ZUS lecz poza tym były inne zobowiązania, których na początku mogła bym nie udźwignąć.
Moi kontrahenci mnie "zatrudniali" na poszczególne zlecenie, poprzez umowę zlecenie, o dzieło bądź po prostu miałam prowizję. Kiedy usługodawca nie chciał rachunku, to zrobiłam to " na czarno" Po dwóch miesiącach od otwarcia, gdy mój zysk netto był satysfakcjonujący i zbliżony do wyznaczonego na ten okres kryterium- założyłam działalność. Pierwsze dwa miesiące pracowałam sama, a nawet część brałam do domu, korzystałam z usług outsorcingowych pracowników by odciążyć część zleceń i móc zdobywać kolejne. Teraz na pełnym etacie ma trójkę

współpracowników, więcej czasu dla siebie, głowę pełną nowych pomysłów, a firma się rozwija przynosząc naprawdę przychody na przyzwoitym poziomie.
Ps. Zaraz będzie, że szara strefa, nieuczciwa konkurencja i takie tam. Spójrz, kto o Ciebie w tym kraju zadba- jak nie Ty sama?
Naprawdę, kreatywności, pewności no i pomocy przyjaciół
Pozdrawiam KAMA.
Nie wiem jaki rodzaj działalności gosp. zamierzasz prowadzić- zapraszam do dyskusji...[/c

W naszym kraju każdy sam musi myśleć o przeżyciu więc "szarą strefą " nie ma co się przejmować-państwo ci w niczym nie pomoże.Myślę że podejście twoje KAMO do działalności jest jak najbardziej prawidłowe, najpierw wywiad pózniej coś na próbę i małymi kroczkami do celu, podstawą jest dobry pomysł. Też ciągle myślę nad jakąś małą działalnością ale nie mam pomysłu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza