~~007 napisał(a): Szanowni Państwo dla czego jak bierzemy się za krytykę słusznie minionego ustroju nie w prowadzamy słuchaczy w genezę jego powstania?. Dokładne wyjaśnienie tak walnego poparcia socjalizmu byłoby nie wygodne dla obecnych możnych tego świata. (...) .
Tu pozwoliłabym sobie się z Panem nie zgodzić.Hegemonia sowiecka i komunizm zostały nam siłą narzucone. Stało się to w wyniku porozumień mocarstw w Teheranie, później w Jałcie.
Fenomen I Solidarności, moim zdaniem, wynikał m.in. z opierania się na społecznej nauce Kościoła, na podmiotowości, a nie przedmiotowości człowieka.
Odrzucenie ideałów I Solidarności przez część jej przywódców, dotrzymanie umów okrągłostołowych, brak lustracji i dekomunizacji ( rozliczenia się), przyzwolenie na uwłaszczenie się nomenklatury i wyprzedaż (często bez realnego wpływu pieniądza) majątku narodowego, wręcz neokolonializm, stanowienie i egzekwowanie prawa dyskryminującego polski przemysł i przedsiębiorców ( np. przypadek R.Kluski) oraz to co opisał BPM, złożyło się po części na obecną sytuację gospodarczą i nie tylko Polski.
Kolego,jeżeli uraziłam Ciebie, to przepraszam, tkwiłam w smutnych, rocznicowych wspomnieniach, nie przestawiłam się na frywolny klimat i poszło.
Miłego dnia :)