~~Pistacjowy Mikołajek napisał(a): A jak się ropędziłem to masz Panie M jeszcze strone gdzie możesz sobie zobaczyć poszczególne dni i godziny jak farmy wiatrowe produkowały prąd. pomijam że mało go jest ale jak już nawet produkują to można zobaczyć jak niestabilna jest to produkcja. Pytam się ciebie czym chcesz to równoważyć jak wiatroków będzie 4razy tyle co dzisiaj a weglówek nie będzie. Bo jak mi strzelisz ze nastawia się dużow wiatraków to prąd zawsze będzie to ci odpowiem że nie zawsze a jak będzie wiało to zaden własciciel wiatraków nie będzie chciał swoich wyłączyć i rozwalą sieć energetyczną. Dzisiaj jak wieje to wegłówka nie produkuje prądu mimo że węgiel spalać musi co generuje koszty które pokrywa Ty i ja.
http://gpi.tge.pl/pl/generacja
Energia odnawialna to nie tylko wiatraki.
Elektrownie wodne , fotowoltaniczne , słoneczne ,termalne i pochodne.
Celem powinno być takie zabezpieczenie produkcji aby nie potrzeba było korzystać z kopalin/ ropa , gaz , węgiel /
Proszę się nie martwić o nadwyżki mocy.Klient zawsze się znajdzie. Inwestorami są firmy prywatne .Dystrybutorem państwo i to jest główny proble,m bo ono nas skubie. poza tym Żyjemy w Europie.[img=1535912080_ybpb6b9.jpg]