PanM napisał(a): Wszystko wskazuje na to że ktoś z nas nie ma racji.
Jeśli to ja się mylę to po co nam ta cała władza , prezydent , rada miasta i mnóstwo urzędników ?
Skoro oni nic nie mogą.
Ciekawe że wolno im bez umiaru podnosić na wszystko ceny , podatki , wymyślać nowe a nie wolno być oszczędnym.Pan Prezydent może dawać nagrody finansowe szefom spółek miejskich a nie może ich zdyscyplinować ?
Skoro tak to niech prezydent poda do sądu zarządy tych spółek za gospodarowanie na niekorzyść mieszkańców.Kto i na jakich podstawach ustala takie kosmiczne ceny ? Pierwsza doba zwłok w chłodni niemal 500 zł .Wpisanie do rejestru 250 zł .Wykopanie i zakopanie grobu z wszystkim wokoło ponad 1400 zł .
Panie Pynchoon , czy chce Pan wmówić czytelnikom że władza nie może zrobić niczego dobrego dla ludzi ? Chce Pan nam wmówić że może jedynie podnosić ceny i robić długi ?
falco napisał(a): Pynchoon
naprawdę lubię Cię czytać... :)
~ napisał(a): falko- to usłyszysz na najbliższej sesji rady miasta
Pynchoon napisał(a):PanM napisał(a): Wszystko wskazuje na to że ktoś z nas nie ma racji.
Jeśli to ja się mylę to po co nam ta cała władza , prezydent , rada miasta i mnóstwo urzędników ?
Skoro oni nic nie mogą.
Ciekawe że wolno im bez umiaru podnosić na wszystko ceny , podatki , wymyślać nowe a nie wolno być oszczędnym.Pan Prezydent może dawać nagrody finansowe szefom spółek miejskich a nie może ich zdyscyplinować ?
Skoro tak to niech prezydent poda do sądu zarządy tych spółek za gospodarowanie na niekorzyść mieszkańców.Kto i na jakich podstawach ustala takie kosmiczne ceny ? Pierwsza doba zwłok w chłodni niemal 500 zł .Wpisanie do rejestru 250 zł .Wykopanie i zakopanie grobu z wszystkim wokoło ponad 1400 zł .
Panie Pynchoon , czy chce Pan wmówić czytelnikom że władza nie może zrobić niczego dobrego dla ludzi ? Chce Pan nam wmówić że może jedynie podnosić ceny i robić długi ?
PanieM, powtórzę, musi się Pan najpierw dokształcić z funkcjonowania organów, do których Pan kandyduje. Pan jako kandydat musi wiedzieć jakie dokładnie kompetencje ma rada i prezydent (na te stanowiska przecież Pan kandyduje). Po co mi radny, który nie ma pojęcia o funkcjonowaniu rady? Żeby mu wypłacać diety a on podnosił rękę do góry raz na miesiąc? To już lepiej zamiast takiego radnego wynająć małpę z zoo, rękę będzie podnosić za kiść bananów, taniej niż niedouczony radny, a jeszcze atrakcję turystyczną będzie miało miasto :-)
A odnośnie Pana pomysłów:
1. rada miasta nie może zmieniać stawek obowiązujących w spółce, wiedza elementarna przyszłego radnego.
2. w spółce na zgromadzeniu wspólników miasto reprezentuje prezydent i to on wykonuje prawa z udziałów. On też wybiera członków rady nadzorczej, którzy kontrolują zarząd spółki i go wybierają. jeśli zarząd i rada nie realizują celów miasta i spółki, to takie osoby się odwołuje, nie można im bowiem niczego nakazać.
3. Pana pomysł, że prezydent pozwie spółkę bo nie działa w interesie mieszkańców, wprost genialne :-) chyba wole małpę w radzie miasta, mówię Panu mega atrakcja turystyczna.
I nie twierdzę, że ceny oferowane przez MZGK są odpowiednie, nie można taniej (celem tej spółki nie jest osiąganie zysku a zaspokajanie potrzeb mieszkańców i powinna to robić "po kosztach"). Ale mówiąc o uzdrowieniu tej sytuacji mówmy o działaniach realnych, to nie radę a prezydenta (jako osobę która reprezentuje miasto jako wspólnika MZGK) należy dopytywać o ceny i co on zrobił aby te ceny były odpowiednie dla mieszkańców. To prezydent ponosi 100% odpowiedzialność za takie dobranie członków rady nadzorczej, aby dbali w równym stopniu i o spółkę i o mieszkańców, a ta rada ma wybrać sobie taki zarząd spółki.
I pytanie do Pana, czy jeszcze jako działacz Palikota zwracał się Pan do prezydenta o jakieś wyjaśnienia, dot. cen na cmentarzu czy tylko marudził na forum? Przypominam że obiecywał Pan aktywne uczestnictwo w obradach organów miasta i nic nigdy z tego nie wyszło.
Zastosowana autokorekta
~ napisał(a): falko- to usłyszysz na najbliższej sesji rady miasta
PanM napisał(a):
Panie Pynchoon , kto jest najwyższą władzą w mieście ? Kierownik cmentarza ?
Kto jest właścicielem cmentarza komunalnego ? Kierownik cmentarza ?
Skoro jest tak jak Pan pisze to dlaczego pogrzeb nie kosztuje 60 tysięcy a 6 .Przecież " miasto potrzebuje kasy na długi "
To wszystko takie urzędnicze pitu pitu.Jak trzeba podnieść ceny to wszyscy rączki do góry a jak obniżyć to niemoc zapanowała.Ludzie nie są dziwny czlowiek mi i wiedzą jak to działa .
Zaraz się dowiem że długi miasta i zawyżone ceny to moja wina bo nie bywałem na sesjach.
Hitlera do wojny też ja namówiłem ?
To co Pan tu prezentuje to zwykle popisywanie się urzędniczą elokwencją.
Ludziom obojętnie jak ukryje się długi i obojętnie jak się je nazwie .
Ludzie wiedzą że muszą to spłacać.I te wszystkie prezentowane przez Pana cwaniactwa to słowotok dla zamknięcia ust niezadowolonym.
Już san fakt że nikt z urzędu / a jest niby rzecznik prasowy / nigdy nie stara się wytłumaczyć społeczeństwu powodów takiego postępowania jest dowodem lekceważenia mieszkańców.