~~~ napisał(a): Na prezentacji jest zaznaczone że jak przychodził rządzić Relich to było 10 milionów długu z tego 2miliony to wykup lizingu za piece CO i przekazanie tych piecy dla ZGM obecnie Hydro -Tech.Na dzień dzisiejszy kredyty i obligacje stanowią 12 milionów zadłużenia ,jeszcze jak dodamy zwrot kasy dla Reny i BDN to gmina jest bankrutem.
Skąd niby 12 milionów ??
Według poniższego zestawienia to coś około 20 milionów:
~ napisał(a): Relich to typowy bankowiec, zadłużył gminę na ogromne kwoty i końca nie widać:
Według dokumentu http://static.bip.nowogrodziec.pl/download/attachment/4383/dokument-informacyjny-nowogrodziec-12052014.pdf
"Wysokość zobowiązań Gminy Nowogrodziec na dzień 31.03.2014 roku zgodnie ze sprawozdaniem Rb-Z to ogółem 11.927.764,10 zł, w tym::
1. z tytułu kredytów w bankach krajowych 4.767.764,10 zł.
2. z tytułu pożyczek krajowych 2.160.000,00 zł.
3. z tytułu wyemitowanych obligacji komunalnych 5.000.000,00 zł.":
Ale według Relicha należy dalej się zadłużać - według powyższego dokumentu gmina wyemituje w latach 2014-2015 obligacje na kolejne 10 milionów złotych!
Zaplanowana spłata tego długu to 2030 rok!! Z problemem ogromnego deficytu będzie się borykał już jego następca. On teraz jako "dobry" gospodarz przecież tyle buduje. To nic, że nas zadłuża i to mieszkańcy będą spłacać ten dług - to nie jego zmartwienie.
Jeśli do tego dodać jeszcze ewentualną konieczność oddania podatków firmom ze strefy, to mamy przerąbane...
Zawsze z dystansem podchodziłem do "kwalifikacji" naszego włodarza, ale teraz z przerażeniem dowiedziałem się, że również kultury uczył się w oborze (słynna wypowiedź do radnego Kozła o podaniu mu ręki dopiero jak na to zasłuży).
I jak tu spać spokojnie...