Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
23-latek zatrzymany za posiadanie narkotyków
211
skorn
17 stycznia 2015r. o 15:47
Trawa nie jest śmiercią, zwykła używka.

<i>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
13180
#osadzony nieaktywny
17 stycznia 2015r. o 15:52
Uzyskano pierwsze medyczne dowody, że samo używanie marihuany może prowadzić do śmierci. Dotychczas wiadomo było, że marihuana w połączeniu z innymi substancjami może doprowadzić do śmiertelnych zaburzeń pracy serca lub też spowodować rozwój nowotworów układu oddechowego. Jeszcze w 2011 roku brytyjski Wydział Zdrowia oświadczył, że nie jest znany żaden przypadek śmiertelnego przedawkowania marihuany.
Jednak w lutym bieżącego roku w Wielkiej Brytanii jeden z patologów sądowych napisał raport, w którym uznał, że przyczyną śmierci 31-letniej kobiety było przedawkowanie marihuany. Pojedyncze badanie nie jest jeszcze jednoznacznym dowodem, ale wyniki uzyskane w Niemczech dowodzą, że marihuana nie jest aż tak bezpieczna, jak się powszechnie uważa.
Zespół Benno Hartunga przeprowadził w Szpitalu Uniwersyteckim w Düsseldorfie sekcje zwłok 15 osób, których śmierć była powiązana z używaniem konopii indyjskich. Naukowcy postanowili wykluczyć wszelkie inne czynniki, które mogły zabić badanych. Przeprowadzili szczegółowe testy toksykologiczne, badania genetyczne oraz testy histopatologiczne wszystkich organów. To diagnoza wykluczająca, zatem musimy wykluczyć wszelkie inne przyczyny śmierci - mówi Hartung.
Badania wykazały, że w dwóch przypadkach śmierć można przypisać tylko i wyłącznie użyciu konopii. Obaj mężczyźni zmarli z powodu arytmii. Zdaniem naukowców została ona wywołana tylko i wyłącznie przez marihuanę. We krwi zmarłych znaleziono taki poziom THC, który wskazywał, że na kilka godzin przed śmiercią przyjmowali marihuany. Żaden z nich nie chorował na serce, ani nie cierpiał na żadną kanałopatię, czyli chorobę wywołaną zaburzeniem funkcji kanałów jonowych lub regulujących je białek. Przeprowadziliśmy wszelkie możliwe testy - zapewnia Hartung.
Obecnie nie wiadomo, w jaki sposób marihuana może prowadzić do arytmii. Niemieccy naukowcy nie wykluczają, że być może mieliśmy do czynienia z nieznanym rodzajem kanałopatii, która została uruchomiona przez użycie narkotyku.
Obecnie wszystko wskazuje na to, że ryzyko śmierci z powodu użycia marihuany jest minimalne, a największym zagrożeniem stwarzanym przez ten narkotyk jest jego negatywny wpływ na mózg.
211
skorn
17 stycznia 2015r. o 15:55
Zjedz sobie kilogram cukru albo soli, też umrzesz.

<i>
13180
#osadzony nieaktywny
17 stycznia 2015r. o 16:01
skorn napisał(a): Zjedz sobie kilogram cukru albo soli, też umrzesz.

No właśnie i o to mi chodzi... Ćpuny za wszelką cenę będą bronić swojej racji... Sól czy cukier nie uzależnienia i nie niszczy Ci głowy... Skoro to takie zdrowe to jeden z drugim czy dacie to swoim 14 letnim dzieciom? będzie Wam tak do śmiechu jak Wasza córka w ekstra nastroju po kilku oddechach da d... jakiemuś i przyjdzie z brzuchem....
211
skorn
17 stycznia 2015r. o 16:08
osadzony napisał(a): Skoro to takie zdrowe to jeden z drugim czy dacie to swoim 14 letnim dzieciom?

Nikt nie twierdzi, że to zdrowie. Jak pisałem wcześniej, volenti non fit iniuria.

Czemu rodzice mieliby dawać trawę albo jakiekolwiek inne używki swoim dzieciom? Mieliby z premedytację im szkodzić? Skąd ten brak wiary w rodziców?

<i>
~gość niezalogowany
17 stycznia 2015r. o 16:12
osadzony napisał(a): No właśnie i o to mi chodzi... Ćpuny za wszelką cenę będą bronić swojej racji... Sól czy cukier nie uzależnienia i nie niszczy Ci głowy... Skoro to takie zdrowe to jeden z drugim czy dacie to swoim 14 letnim dzieciom? będzie Wam tak do śmiechu jak Wasza córka w ekstra nastroju po kilku oddechach da d... jakiemuś i przyjdzie z brzuchem....

A ty dasz swojemu 14 letniemu dziecku wódkę i papierosa?? A zabierzesz swoje dziecko na film do kina w którym mordują, uprawiają wyuzdany sex itp. Czy paliles kiedyś trawkę i wiesz o czym mówisz??
P.s. Sól i cukier uzależnia. Jak wszystko. Nawet takie gadanie uzależnia....

Zmoderowano 17.01.2015 godz.16:19 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
13180
#osadzony nieaktywny
17 stycznia 2015r. o 16:21
skorn napisał(a): Czemu rodzice mieliby dawać trawę albo jakiekolwiek inne używki swoim dzieciom? Mieliby z premedytację im szkodzić? Skąd ten brak wiary w rodziców?

Poczytaj wcześniejsze wypowiedzi, większość twierdzi że to zdrowe, a kto tak twierdzi? użytkownik jeden z drugim. Normalny rodzic nie da. Ale tacy którzy teraz pala i ich dzieci w 99% powstaną na jednej z imprez po użyciu? tego juz pewny nie mogę być. Podam tu przykład z życia. Moja koleżanka po rozstaniu z chłopakiem zaczęła palić zioło, na początku tylko czasami lecz z dnia na dzień coraz częściej.i doprowadziło to do uzależnienia. Próby samobójczej, pobytu w szpitalu na odwyku. Niestety nic to nie dało, zaczęła spotykać się z chłopakiem z którym razem palili, doszło do tego że na fazie przespala się z jego kuzynem. Zaszła w ciążę. Teraz nie ma ani chłopaka, ani ojca dla dziecka. Ale przecież trawa to nic takiego, pali się ją by się wyluzować...

Zmoderowano 17.01.2015 godz.16:20 - powód: zbędne cytowanie (moderator)

Dopisane 17.01.2015r. o godz. 16:21:

~gość napisał(a):
osadzony napisał(a):
skorn napisał(a): Zjedz sobie kilogram cukru albo soli, też umrzesz.

No właśnie i o to mi chodzi... Ćpuny za wszelką cenę będą bronić swojej racji... Sól czy cukier nie uzależnienia i nie niszczy Ci głowy... Skoro to takie zdrowe to jeden z drugim czy dacie to swoim 14 letnim dzieciom? będzie Wam tak do śmiechu jak Wasza córka w ekstra nastroju po kilku oddechach da d... jakiemuś i przyjdzie z brzuchem....

A ty dasz swojemu 14 letniemu dziecku wódkę i papierosa?? A zabierzesz swoje dziecko na film do kina w którym mordują, uprawiają wyuzdany sex itp. Czy paliles kiedyś trawkę i wiesz o czym mówisz??
P.s. Sól i cukier uzależnia. Jak wszystko. Nawet takie gadanie uzależnia....

Oczywiście że bym nie dał ale ja nie twierdzę że to nie jest bić złego a wręcz przeciwnie. Alkohol i papierosy są złe i naszczescie coraz droższe. Mam dziecko i robie wszystko dla jego dobra ale jak czytam takie rzeczy typu TRAWA NIE JEST WG zła to nuż w kieszeni mi się otwiera...
~gość niezalogowany
17 stycznia 2015r. o 16:26
Nie wiń tylko i wyłącznie trawki za to ze ktoś nieodpowodzialny się uzaleznil itd. Może była trawka jakimś ulamkiem do całej sprawy. Tak jak ty masz przykład z koleżanką tak ja znam osoby które pala trawkę od czasu do czasu i jakoś normalnie bez problemów funkcjonują w życiu. Pracują, mają dzieci, itd. Żadna patologia. Wszystko jest u nich ok. Dlaczego nie mogą tego robić legalnie?? Dlaczego??
Tylko dlatego ze prawo zabrania.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza