Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Proza. Książki ulubione.

~Czytacz niezalogowany
7 kwietnia 2015r. o 15:24
Najpierw poczytaj Schpenhauera, później bierz się za dyskusję. Zapamiętaj również, że filozofia to nie poezja! :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10114
#alter nieaktywny
7 kwietnia 2015r. o 15:28
~Czytacz napisał(a): Żałosny jesteś alterku. Pewnie anonim niezalogowany, to byłeś Ty. Chcesz błysnąć, ale nie bardzo Ci to wychodzi :D Pisz sobie sam ze sobą i chwal sam siebie dalej :D

Szukaj awantur gdzie indziej, z kimś innym i w innym temacie. To nie jest moje IP. :)

Dopisane 07.04.2015r. o godz. 15:28:

~Czytacz napisał(a): Najpierw poczytaj Schpenhauera, później bierz się za dyskusję. Zapamiętaj również, że filozofia to nie poezja! :D

Z pewnością to nie to samo, ale poezja z filozofią ma bardzo wiele wspólnego. Możesz tego nie wiedzieć, kiedy nie czytasz ani poezji, ani filozofii. Potrafisz tylko szukać zaczepek, poszukaj sobie innego adresata swoich kompleksów.

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
7 kwietnia 2015r. o 23:46
~Czytacz napisał(a): Właśnie przeczytałem, ale widzę, że to kolejny temacik pod publiczkę, patrz: elokwencja altera nie zna granic :D Nie ma wymiany poglądów po przeczytaniu lektury, tylko głupie zaczepki anonimów i wklejanie durnowatych opisów książek z internetu. Śmiechu warte.

Jako , że lubię pewne trendy filozoficzne , a Schopenhauera nie znam i nie specjalnie chce mi się myszkować , nie mówiąc o czytaniu , czy mógłbyś Drogi Czytaczu :) zrelacjonować istotę sprawy ? :) Bo na Alterowicza , to nie ma jak widać , co liczyć.

Nie śpiesz się :) Mamy czas :)

U mrófkuf wystempluje yntelinencyja zbiórowa ... morze zbujowa ... hyba zabyłem jak to stojało :D

Myślę , że u Ludzi również. Podziel się Swą wiedzą i przemyśleniami , proszę :)

Dobranoc :)

Dopisane 07.04.2015r. o godz. 23:46:

Mrówki mają chemię , a My ... inteligencję . :)

Ostatecznie ... dobrej nocy Wam życzę, Bolecnautki i Bolecnauci :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
8 kwietnia 2015r. o 0:03
Czytacz jak widać nie ma nic do powiedzenia :|
10114
#alter nieaktywny
8 kwietnia 2015r. o 2:45
~ napisał(a): Czytacz jak widać nie ma nic do powiedzenia :|

I tylko tego się mogłem spodziewać :) Ten czytacz to chyba tylko komiksy czyta? hehe

~Iza niezalogowany
8 kwietnia 2015r. o 5:29
alter napisał(a): ...Na poświąteczny czas refleksji polecam coś z filozofii :) pozdrawiam

O wolności ludzkiej woli - Arthur Schopenhauer
...

Polecam „ Siłę woli” Henry’ego Hazlitta.

Siłę woli autor definiuje jako „umiejętność wizualizacji odległego od nas celu- wizualizacji tak wyraźnej i zdeterminowanej, że wszelkie potrzeby i zachcianki, które mogłyby z tym celem kolidować, nie są w stanie go wyprzeć”
Przy czym należy się upewnić, że cel jest na tyle ważny i wartościowy, iż blakną przy nim inne cele i potrzeby oraz czy jesteśmy gotowi zapłacić za niego cenę.

I fragmencik:
„ … Jeśli zdefiniujemy wolę jako pragnienie osiągnięcia pożądanych cech charakteru, wówczas sprawą najwyższej wagi pozostanie pytanie: jakie cechy charakteru są naszym celem. Można bowiem mieć silną wolę, ale niskie pobudki. Tak jak można mieć szczytne ideały, lecz słabą wolę. Człowiek powinien stawiać swoim ideałom dwa wymagania: pierwsze, by były one dostatecznie wielkie. Drugie, by były one jego własnymi. „

Miłego :)
13054
#kajtek68 nieaktywny
8 kwietnia 2015r. o 11:50
alter napisał(a): ... Ten czytacz to chyba tylko komiksy czyta? hehe

A nawet jakby ?
Uważasz swoje "hehe" za uzasadnione "ojcze założycielu" ?
Bo ja nie.
Pomijam już kwestię, że "komiks" i "filozofia Schopenhauera" prozą bywają pisane.
10114
#alter nieaktywny
8 kwietnia 2015r. o 13:10
Bardzo ciekawy Gethe z "O wolności ludzkiej woli" ;)

[img=1428491092_1o8x19s.jpg]

Dopisane 08.04.2015r. o godz. 13:10:

A tutaj jakby ktoś chciał się zapoznać z Schopenhauerem.
Milej lektury :)

http://wolnelektury.pl/katalog/lektura/schopenhauer-o-wolnosci-ludzkiej-woli.html

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA KGHM zaprasza