TA napisał(a):LASTsoldierforYOU napisał(a): Prawda jest taka i nikt tego nie podważy że kolęda jest tylko po to by zebrać koperty...prześwietlić podległych parafian..no i powiedzmy poświęcić mieszkanie...ale jak juz ktoś wcześniej pisał na "cholere" swięcić co roku...równie dobrze by można powiedzieć że np..komunii też trzeba by było udzielać co roku...tak na wszelki wypadek żeby młody człowiek nie zapomniał po co jest ta komunia (przecież nie chodzi o prezenty ;) ) Jeżeli ministanci chodzą i można odmówić kolędy to po co ksiądz na ambonie wypomina i "straszy" ludzi w których to mieszkaniach nie dane mu było przeprowadzić wizytacji....Umiejetne władanie słowem...jest lepsze od władania mieczem...i możni tego świata i dużo wcześniejsi doskonale o tym wiedzieli...dlatego myślę że religia nie opiera się tylko na tym co materialne ale na tym w czym jesteśmy uświadomieni w wierze. Nie chodzi się do kościoła bo tam jest ksiądz, tylko dlatego bo mam takie a nie inne przekonania... ;)
Człowieku, odpowiedz mi, czy chcesz kupić te grzybki, bo nie będę ich wiecznie trzymał dla Ciebie. Są inni chętni. Najpierw od kilku dni się o nie wypytujesz, a teraz ani be, ani me, ani kukuryku!
~klucz-nick napisał(a): witam się z dziadem w dżwiach i wychodzę bo mnie trzepie jak po chałupach łazi za kasą :P i stara w przedpokoju go przyjmuje bo ma zakaz wpuszczania na pokoje plebana :P
LASTsoldierforYOU napisał(a): Prawda jest taka i nikt tego nie podważy że kolęda jest tylko po to by zebrać koperty...prześwietlić podległych parafian..no i powiedzmy poświęcić mieszkanie...ale jak juz ktoś wcześniej pisał na "cholere" swięcić co roku...równie dobrze by można powiedzieć że np..komunii też trzeba by było udzielać co roku...tak na wszelki wypadek żeby młody człowiek nie zapomniał po co jest ta komunia (przecież nie chodzi o prezenty ;) ) Jeżeli ministanci chodzą i można odmówić kolędy to po co ksiądz na ambonie wypomina i "straszy" ludzi w których to mieszkaniach nie dane mu było przeprowadzić wizytacji....Umiejetne władanie słowem...jest lepsze od władania mieczem...i możni tego świata i dużo wcześniejsi doskonale o tym wiedzieli...dlatego myślę że religia nie opiera się tylko na tym co materialne ale na tym w czym jesteśmy uświadomieni w wierze. Nie chodzi się do kościoła bo tam jest ksiądz, tylko dlatego bo mam takie a nie inne przekonania... ;)
eto napisał(a):stara?to moja żona o osiem lat młodsza ode mnie,a gości przyjmuje w pokoju ,pleban w przed pokoju :P jak można po chałupach łazić i pieniądze pośrednio wymuszać :P~klucz-nick napisał(a): witam się z dziadem w dżwiach i wychodzę bo mnie trzepie jak po chałupach łazi za kasą :P i stara w przedpokoju go przyjmuje bo ma zakaz wpuszczania na pokoje plebana :P
Kogo nazywasz stara? I jak ją szanujesz, jak każesz jej gości w przedpokoju przyjmować?
LASTsoldierforYOU napisał(a): ...nie wiem o jakie ci grzybki kolego chodzi , ale zapewne mogą ci pomóc skoro tak polecasz .... :P :P