Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Człowiek - dzieło Boga czy ewolucji ?

~~Kanarkowa Ślazówka niezalogowany
5 grudnia 2020r. o 23:11
Nie wiemy prawie nic o sobie na temat działania mózgu, kodu DNA, transmisji sygnałów przez układ nerwowy, to co możemy wiedzieć na temat otaczającego nas świata.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
11445
PanM
5 grudnia 2020r. o 23:16
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a):
PanM napisał(a):
hemi napisał(a): Dzień dobry.

Prosta sprawa , bo była sobie ewolucja , jakieś kręgowce ,później dinozaury itd , a nie ,ze jakieś żebra i tworzenie ludzi i tak dalej.
Ewolucja faktyczna to jedno ,a wiara w bożki gdzie ktoś chodzi po wodzie,czy dziewica rodzi to inna bajka.

Sama wiara w boga z typową historią świata (geografia,biologia,historia) sie kłóci i tyle.

Zastanawia że mamy XXI wiek a tego typu racjonalne opinie pozostają w mniejszości.
Ateiści wierzą że ten stan nie potrwa długo.

Twój poziom wiedzy jest za niski aby ogarnąć świat, materię i życie.
Polecam ci profesora fizyki Krzysztofa Meissnera (wykłady na youtube) bo na księży masz alergię . Może ogarniesz z tego co mówi z 5% ale to i tak jak na ciebie będzie duuuży sukces.
Jeden z wykładów jest na temat Boga i nauki.
Zresztą 80% fizyków wierzy w Boga.
Żeby zobaczyć Boga w otaczającym nas świecie trzeba mieć bardzo dużą wiedzę.

No fakt liczby powalają.
80% wierzy w boga . nIE WIE A WIERZY .
Natomiast pozostałe 20% wie że boga nie ma.

1 % wiedzy ma większą wartość niż 99 % wiary,
Jak można ateiście proponować nauki osoby wierzącej jako argumenty na istnienie boga ?
Czy osoba czyta co sama pisze ? Może osoba wierzyć w co chce . Jednak fakt że wasz bóg pozostawił człowiekowi wolna wolę dyskwalifikuje sens wiary.
Nie pomaga , nie szkodzi ale obiecuje.
Za komuny krążyło powiedzonko
" Jak partia mówi że da to mówi a jak mówi że nie da to nie da "
To miało większy sens .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
22258
#Horus nieaktywny
5 grudnia 2020r. o 23:17
''Twój poziom wiedzy jest za niski aby ogarnąć świat, materię i życie.
Polecam ci profesora fizyki Krzysztofa Meissnera (wykłady na youtube) bo na księży masz alergię . Może ogarniesz z tego co mówi z 5% ale to i tak jak na ciebie będzie duuuży sukces.
Żeby zobaczyć Boga w otaczającym nas świecie trzeba mieć bardzo dużą wiedzę.''

to twój post...
wspominasz tu fizyków...podajesz przykład...
fizyk bierze się za wyjaśnianie kwestii istnienia ''boga''?
80% fizyków wierzy?...a co jakby 100% z nich wierzyło?
ich zdanie miało by być uznane za pewnik przez aklamację?
jak widzisz kler niby jest wierzący a jednak nie wszyscy podzielają ich zdanie...

znasz wielkich tego świata którzy nie wierzyli w istnienie ''boga''? są wśród nich pisarze , fizycy , filozofowie ,.

a ty mi tu chcesz wmówić słowa jakiegoś profesora za pewnik?

jak widzę nic nie zrozumiałeś z tego o pierwiastku ...
dlaczego?
bo przeważyło w tobie to że ...jest ''ruski'' :]
tylko widzisz zakład w Dubnej jest jednym z najlepszych w świecie...liczy się z nim cały Zachód ...a jeśli 115-ę powiążemy z tym co pojawiło się wcześniej z kosmosu to może i niegłupie jest twierdzenie że ''bogów'' mamy też z kosmosu...)

nie jestem fizykiem i nie zamierzam się w nią wgłębiać ale historia Kościoła itp. owszem ...lubię o tym czytać ...
5 grudnia 2020r. o 23:18
~~Mlecznobiały Rdest napisał(a): Isaac Newton fizyk, identyfikowany jako kluczowa postać rewolucji naukowej, uznawany za jednego z najwybitniejszych i najważniejszych uczonych wszech czasów
Za każdym razem, gdy w jego towarzystwie padało słowo Bóg, naukowiec zdejmował okrycie głowy. Kiedy pytano go, dlaczego w ten sposób się zachowuje, odpowiadał „Korzę się głęboko przed Tym, który takie mądre prawa nadał wszechświatowi”.

No właśnie, prawa.
Wszystko co nas otacza jest określone bardzo ściśle regułami i prawami.
Odchyłka większości z nich o ułamek procenta spowodowałaby, że świat by nie istniał.
Odchyłka masy elektronu o promil spowodowałaby że materia by nie istniała.
Świat jest za bardzo zorganizowany i przemyślany żeby powstał samoistnie.
5 grudnia 2020r. o 23:25
Horus napisał(a): ''Twój poziom wiedzy jest za niski aby ogarnąć świat, materię i życie.
Żeby zobaczyć Boga w otaczającym nas świecie trzeba mieć bardzo dużą wiedzę.''

to twój post...
wspominasz tu fizyków...podajesz przykład...
fizyk bierze się za wyjaśnianie kwestii istnienia ''boga''?
80% fizyków wierzy?...a co jakby 100% z nich wierzyło?
ich zdanie miało by być uznane za pewnik przez aklamację?
jak widzisz kler niby jest wierzący a jednak nie wszyscy podzielają ich zdanie...

znasz wielkich tego świata którzy nie wierzyli w istnienie ''boga''? są wśród nich pisarze , fizycy , filozofowie ,.

a ty mi tu chcesz wmówić słowa jakiegoś profesora za pewnik?

jak widzę nic nie zrozumiałeś z tego o pierwiastku ...
dlaczego?
bo przeważyło w tobie to że ...jest ''ruski'' :]
tylko widzisz zakład w Dubnej jest jednym z najlepszych w świecie...liczy się z nim cały Zachód ...a jeśli 115-ę powiążemy z tym co pojawiło się wcześniej z kosmosu to może i niegłupie jest twierdzenie że ''bogów'' mamy też z kosmosu...)

nie jestem fizykiem i nie zamierzam się w nią wgłębiać ale historia Kościoła itp. owszem ...lubię o tym czytać ...

Człowiek nie jest w stanie wyobrazić sobie czwartego wymiaru (znajdź czterowymiarowy sześcian) nie mówiąc o piątym szóstym czy dziesiątym. A co dopiero wyobrazić sobie Boga który może być np w wymiarze piętnastym.
22258
#Horus nieaktywny
5 grudnia 2020r. o 23:26
~~Mlecznobiały Rdest napisał(a): Isaac Newton fizyk, identyfikowany jako kluczowa postać rewolucji naukowej,...................

a może Einstein, Bizet,Bethoween itd.

a skoro wymieniłeś Newtona to ja dla przeciwwagi podam -Carl Gauss...;)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
5 grudnia 2020r. o 23:26
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a):
Horus napisał(a): a ty ile sobie przyswoiłeś tej wiedzy?
więcej niż 5% ?
a jeśli tak to ile?

Chcesz podyskutować na temat masy elektronu, teorii strun albo równania Schrodingera?

Nie mówiąc o kocie Schrodingera :D . I " Krótkiej historii czasu " Hawkinga . Nie mówiąc o teorii Harameina i kwantowej niezależności Stwórcy opartej o osobliwości czarnej dziury :)

Znaffcy ewolucji Darwina , być może będą w stanie określić dlaczego moja klawiatura się zablokowała ... i potrzebowałem sprawnej pomocy technicznej ... Ukłon Mia Donna :)

Być może znaffcy ... wbrew sobie poszukają Naczelnika ... ducha :)

Jeśli mechanizm biologiczno -chemiczny zwany ewolucją miałby być przyczyną egzystencji mojej duszy , to nie trafiłem we współczesny świat , jako inkarnat.

... mea culpa ... dobranoc :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
5 grudnia 2020r. o 23:27
Zdanie fizyków tylko utwierdza mnie w mojej wierze
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!