~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): Tamten rzekł: ’Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki‘. Lecz Abraham odparł: ’Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają‘. Tamten odrzekł: ’Nie, ojcze Abrahamie, lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą‘. Odpowiedział mu: ’Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą’»”.
Łk 16,19-31
Horus napisał(a):~~Mlecznobiały Rdest napisał(a): Albert Einstein .
"Jesteśmy w sytuacji małego dziecka wchodzącego do olbrzymiej biblioteki wypełnionej książkami w wielu językach. Dziecko wie, iż ktoś musiał napisać te książki. Ale nie wie jak. Nie rozumie ono języków, w których książki te zostały napisane. Dziecko niewyraźnie dostrzega tajemniczy porządek w układzie ksiąg, ale nie wie co to jest. Taki, wydaje mi się, jest stosunek nawet najbardziej inteligentnej istoty ludzkiej do Boga."
a Hemingway to...
Każdy myślący człowiek jest ateistą
idę spać...jako gnostyk...;)
~~Błękitnoszara Jasnota napisał(a):Horus napisał(a):~~Mlecznobiały Rdest napisał(a): Albert Einstein .
"Jesteśmy w sytuacji małego dziecka wchodzącego do olbrzymiej biblioteki wypełnionej książkami w wielu językach. Dziecko wie, iż ktoś musiał napisać te książki. Ale nie wie jak. Nie rozumie ono języków, w których książki te zostały napisane. Dziecko niewyraźnie dostrzega tajemniczy porządek w układzie ksiąg, ale nie wie co to jest. Taki, wydaje mi się, jest stosunek nawet najbardziej inteligentnej istoty ludzkiej do Boga."
a Hemingway to...
Każdy myślący człowiek jest ateistą
Dobry przykład z Hemingwayem. Wiesz jak skończył? W zasadzie każdy ateista chcąc być konsekwentny w swojej postawie i myśleniu o świecie powinien też popełnić samobójstwo, jak Hemingway.
To jak? Idziesz tą drogą?
Nie polecam.
PanM napisał(a):~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): Tamten rzekł: ’Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki‘. Lecz Abraham odparł: ’Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają‘. Tamten odrzekł: ’Nie, ojcze Abrahamie, lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą‘. Odpowiedział mu: ’Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą’»”.
Łk 16,19-31
Jeśli bogobojna osoba przeczyta Harry Pottera to też uwierzy we wszystko co tam napisane ?
Pierwotny człowiek nie posługiwał się pismem.
Kto , kiedy i dla kogo napisał biblie ?
Zawarta w niej faktografia ni jak nie pasuje do znanej nam rzeczywistości.
No i na koniec --- " Wszechmogący , nieomylny bóg stworzył raj - niestety to " genialne " dzieło nie przetrwało bo miało wady.
Skąd w dziele nieomylnego wszechmogącego znalazł się szatan oraz dlaczego człowiek był niedoskonały.
Pytanie ostatecznie podważające doskonałość i wszech moc stwórcy .
Skoro to bóg stworzył doskonały wspaniały wszechświat i życie na nim -- po co stworzył szatana ?
DP napisał(a):~~Błękitnoszara Jasnota napisał(a):Horus napisał(a):~~Mlecznobiały Rdest napisał(a):
Dobry przykład z Hemingwayem. Wiesz jak skończył? W zasadzie każdy ateista chcąc być konsekwentny w swojej postawie i myśleniu o świecie powinien też popełnić samobójstwo, jak Hemingway.
To jak? Idziesz tą drogą?
Nie polecam.
Tego uczy twoja religia? Mówienia innym co ''powinni''?
W'' przed dzień ''narodzin twojego zbawiciela życzysz ateistom by się zabili?
To zachowanie czyni cię złym człowiekiem.
Nie idź tą drogą.
dzień dobry dzieweczko :)
życząc ateistom tego co sam zrobił Ernest zapomina chyba jak wielu katolików nie bało się popełnić samobójstwa bez strachu przed ''wiecznym potępieniem''...;)
ciekawe czy zna powody jakie kierowały Hemingwayem i skłoniły go do tak desperackiego kroku...;)
ale co tam...
może wspomnijmy tu Twaina?
to on powiedział coś podobnego...
bóg stworzył człowieka bo rozczarował się po eksperymencie z małpą...później kolejnych już nie próbował...;)