Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Zadymione miasto ceramiki
315
#mir.ko nieaktywny
24 stycznia 2016r. o 23:11
emem napisał(a):
Demonides napisał(a): Proszę spróbować znaleźć antidotum na smog w Krakowie,

Krakow juz znalazl rozwiazanie - od wrzesnia 2019 bedzie obowiazywal zakaz palenia weglem i innymi paliwami stalymi, w tym drewnem w kominkach - o czym napisalem powyzej w swoim tekscie.

same zakazy to rozwiązanie na poziomie pierwszych klas szkoły podstawowej. jak mówił Tusk - mój wnuk to dobrze wie. pytanie co dac ludziom by z nimi masowo nie walczyć i ich nie ścigać
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
5372
misiekELF
24 stycznia 2016r. o 23:24
ela napisał(a):
falco napisał(a): to czym ludzie będą ogrzewać mieszkania?
czyżby jednak wracały czasy kiedy ogrzewano chaty końskim nawozem ;)
Własnym nawozem. I tak już siedzimy w g..wnie po uszy ;)

Chińczyk może to może i Polak może :P

Co do palenia śmieciami - często rzeczywiście jest tak że ludziom się nie chce, a to akurat bardzo by pomogło środowisku...pytanie tylko jak to egzekwować? Naloty na domy obywateli...?

Co do ogrzewania paliwami stałymi ciekawa jestem właśnie co idzie za wprowadzeniem zakazu. Czy jest przewidziana jakaś pomoc dla mieszkańców w związku z wymianą ogrzewania? Czy czekamy aż połowa Krakowa zamarznie zimą 2019 i dzięki temu bezrobocie tam spadnie? Może u nas też byłoby to świetne rozwiązanie? I byłoby miejsce dla uchodźców :P

Fakt, że coś jest normalne nie przesądza jeszcze o tym, że przestało być głupie...
~bolec niezalogowany
24 stycznia 2016r. o 23:46
Problem nie tkwi w stosowaniu węgla.Pali się rzeczy dostępne bezpłatnie,a te w trakcie spalania wydzielają wiele trucizn i intesywny smród.
11445
PanM
24 stycznia 2016r. o 23:49
USTAWA O GOSPODARCE OPAKOWANIAMI PO PŁYNACH -- kaucja przy zakupie i maszyny do odbioru.
Jeśli między ceną zakupu i odbioru pojemników zostawimy 10 % przestrzeni natychmiast znajdą się inwestorzy którzy przejmą ten sektor gospodarki.

Żadne restrykcje , nakazy i zakazy tego nie załatwią .

Sprawa druga -- DZIKIE WYSYPISKA

Każdy z nas raz na jakiś czas staje przed problemem " co zrobić z niechcianym przedmiotem który nie mieści się do pojemnika na śmieci " ?
Otóż my mieszkańcy finansujemy w podatku pogłównym wywóz śmieci.W roku 2015 MZGM pozyskał w tym punkcie wykonania budżetu nadwyżkę w wysokości 1200 000 PLN.
TA SUMA SPOKOJNIE WYSTARCZA ABY W WIELU PUNKTACH MIASTA USTAWIĆ DUŻE KONTENERY DLA LUDNOŚCI ABY POZBYWAŁA SIĘ NIECHCIANYCH GABARYTÓW .

Wychowanie ludzi nie może odbywać się metodą nakazowo zakazowo , restrykcyjną. Trzeba odbudować zaufanie obywatela do państwa .
Do dzisiaj spotyka się pozamykane na klucz śmietniki -- a tymczasem usługa WYWÓZ ŚMIECI zamieniona została na PODATEK POGŁÓWNY .
Płacimy wszyscy solidarnie za wywóz wszystkich śmieci .
Ba w wielu wypadkach płacimy dwa razy./ w cenach towarów i usług /

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
3379
P_R_O_B_O_S_H_C_Z
25 stycznia 2016r. o 0:01
Podałem wam wcześniej jeden ze środków (moze nie zloty ale rozsądny) i co?
Tak jak tu kolega napisał:
PanM napisał(a): (...)
Panie Marcinie -- kilka razy Panu proponowałem artykuł o dzikich wysypiskach .I co ? Ja jestem niepoprawny politycznie i światopoglądowo wiem ale problem pozostaje.

Ja również juz dawno pisałem o paleniu w kotle. I tak samo odbiło się to echem. Ehh... Lepiej ponarzekać, zgnoić autora, i pogadać o polityce. Strzelam w ciemno, ze większość z was tutaj piszących ma cieplutko z Ciepłowni w bloku. Bolesławic niestety nie podłączą pod ZEC.
A mnie nie stać na gaz lub elektrykę. Palę węglem i drewnem w starym poczciwym kotle. Znalazłem swój zloty środek na ekonomiczne i ekologiczne ogrzewanie.
Amen

Uśmiechnij się! Jutro możesz nie mieć zębów :)
~Do MARCZEWSKI niezalogowany
25 stycznia 2016r. o 9:01
Marczewski ty agencie z SB BOLEC INFO jak masz problem to zasponsoruj ludziom tym co maja ogrzewanie na wyngiel ogrzewanie gazowe i będziesz miał spokój, zamiast zajmować sie Kocham Bolec.Info ami bo nie każdego stać na przerobienie na c.o. A jak sie nudzisz to weź sie czep lepiej swojej baby moze ona ci jakie zajęcie znajdzie!!

Zastosowana autokorekta

~richi niezalogowany
25 stycznia 2016r. o 9:19
a czy ty, CZŁOWIEKU? z umysłem kagura wyobrażasz sobie że, w mieście Bolesławiec wszędzie doprowadzony jest GAZ. Bo mieszkam na ul. Żwirowej i jest tu sieć, ale starych mieszkańców! Jeżeli masz 45 tyś PLN za podłączenie dofinansować to chętnie skorzystam PANIE EKOLOGU!!

Zmoderowano 27.01.2016 godz.0:25 - powód: (moderator)
~richi niezalogowany
25 stycznia 2016r. o 9:23
mam piec na zgazowanie, opalam drewnem nie węglem, od kiedy odkryli ogień palili drewnem???

Zmoderowano 27.01.2016 godz.0:25 - powód: (moderator)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza