PanM napisał(a): USTAWA O GOSPODARCE OPAKOWANIAMI PO PŁYNACH -- kaucja przy zakupie i maszyny do odbioru.
Jeśli między ceną zakupu i odbioru pojemników zostawimy 10 % przestrzeni natychmiast znajdą się inwestorzy którzy przejmą ten sektor gospodarki.
Tak jak piszesz, nie wiem jak w innych krajach ale u niemca i w Danii butelki typu pet kaucjowane, wodę kupowałem po 19 centów a kaucja za butelkę 25 centów, nigdzie nie widziałem walających się butelek.
Nie dalej jak w sobotę rozmawiałem z jednym gościem z wioski pobliskiej, załamałem się jak mi powiedział że rospala w piecu butelkami.
Ja też mam piec Co na węgiel, nie dość że syf w mieszkaniu to jeszcze noszenie na trzecie piętro węgla, może w tym roku przejdę na gazowe.
Pisałem pismo do UM z zapytaniem o dofinansowania przy przechodzeniu na ekologiczne, odpowiedź po miesiącu że miasto nie przewiduje czegoś takiego, przewiduje za to remont głowicy wieży w budynku UM.
Swoją drogą komin ZEC również daje ostro, widziałem wczoraj, ale oni chyba jakieś filtry mają.