Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Gdzie kupić dobry chleb

~ niezalogowany
16 maja 2016r. o 5:26
Jaka mąka jest najlepsza, bo tyle teraz tego?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~:) niezalogowany
16 maja 2016r. o 9:57
najlepiej smakuje jak samemu sie upiecze....przepisy w i nternecie...wtedy jak samemu sie zrobi tojest na parwde smaczny....
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~abc niezalogowany
16 maja 2016r. o 10:13
Najlepiej chleba nie jeść, bo to gluten.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Chleb bez GMO i GLUTENU niezalogowany
16 maja 2016r. o 10:17
Piekarnia w Warcie Bolesławieckiej (można kupić na "manhattanie" ale polecam osobiście pojechać) Piekarnia PSS Tysiąclecia Bolesławiec.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
16 maja 2016r. o 10:28
nie jedliście chyba dobrego chleba :-) w żadnym sklepie w Bolesławcu nie ma dobrego prawdziwego chleba dlatego już od dawna pieczemy w domu sami i dla znajomych przy okazji parę zł zarabiam na tym. Chlebek jest pyszny na zakwasie z mąki żytniej razowej bez grama drożdży. Nie wyobrażam sobie jeść chleb ze sklepu, i nie łudźcie się ze jak nie pisze że nie ma polepszaczy to nie ma. Każdy chleb na drożdżach jest szkodliwy a powiem dlaczego.
Każda mąka zawiera pleśnie i grzyby ponieważ podczas zbiorów nie da się wyeliminować poszczególnych spleśniałych ziaren więc jest to zmielone wszystko razem. Potem zostaje to w chlebie no i oczywiście to zjadacie co jest bardzo szkodliwe.
Zakwas natomiast całkowicie eliminuje grzyby i pleśnie które znajdują się w mące, poza tym tylko chleb wytworzony na zakwasie powoduje że organizm przyswaja witaminy z grupy B zawarte w mące.
Piekę taki chleb jeśli ktoś na poważnie myśli o tym co je i co je jego dziecko może sobie taki zdrowy chlebek u mnie zamówić :) sprzedaję po 10 zł około 800 g.
Można samemu zrobić zakwas i spróbować zacząć przygodę z pieczeniem. Tylko od razu mówię że na początku chleby nie będą np takie jakie są moje w tej chwili , ponieważ to zależy jak często pieczemy i ile , wówczas za każdym pieczeniem zakwas się wzmacnia i chleb jest coraz lepszy . Zapach takiego chleba jest obłędny nie da się porównać z niczym innym :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
16 maja 2016r. o 10:31
Walory zdrowotne pieczywa na zakwasie
O tym, że konsumpcja pieczywa na zakwasie sprzyja naszemu zdrowiu decyduje już sama jego atrakcyjność. Aromat i smakowitość takiego chleba powodują wysyłanie pozytywnych bodźców do mózgu, co w reakcji zwrotnej wyzwala wydzielanie śliny i enzymów odpowiedzialnych za proces trawienia. Podobny efekt wywiera zawarty w pieczywie kwas mlekowy powstający podczas fermentacji zakwasów. Stymuluje on pracę przewodu pokarmowego poprzez aktywację enzymów trawiennych, a dodatkowo usprawnia proces wydalania skutecznie zapobiegając zaparciom. Obecność w chlebie kwasu mlekowego ma też niebagatelny wpływ na ilościowy i jakościowy skład mikroflory przewodu pokarmowego. Zakwaszenie treści jelitowej hamuje rozwój potencjalnie chorobotwórczych bakterii, a sprzyja zasiedleniu jelita grubego przez prozdrowotne bakterie probiotyczne. Ich obecność nie tylko gwarantuje lepsze wykorzystanie składników odżywczych zawartych w żywności, ale ma też swój udział w procesach odpornościowych, zapobiega chorobom cywilizacyjnym, w tym niektórym nowotworom.
W efekcie przemian zachodzących w cieście chlebowym podczas fermentacji zakwasu, znacznie zwiększa się strawność produktu finalnego, bowiem zarówno węglowodany, jak i białka mąki poddane są już wstępnej hydrolizie. Także wartość żywieniowa chleba na zakwasie jest dużo wyższa w porównaniu z pieczywem wyprodukowanym wyłącznie na drożdżach. Prowadzenie fermentacji zakwasu sprzyja wytwarzaniu dużej ilości witamin, zwłaszcza z grupy B, a także aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, tryptofan i metionina. Te podstawowe elementy budulcowe białek muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować, a sama mąka nie stanowi ich wystarczającego źródła. Dodatkowo, w chlebie wyprodukowanym z udziałem zakwasu znacznie lepiej zachowują się cenne dla zdrowia substancje, wrażliwe na działanie wysokich temperatur podczas wypieku. Dotyczy to zarówno kwasu foliowego, biosteroli, jak i ß-glukanu stanowiącego frakcję rozpuszczalną błonnika pokarmowego.
Co więcej, pieczywo na zakwasie stanowi cenne źródło mikro- i makroelementów, gdyż występują one w nim w łatwo przyswajalnej formie. W surowcu, jakim jest mąka, te składniki mineralne obecne są w formie skompleksowanej, jako sole kwasu fitynowego. W takiej postaci są trudno rozpuszczalne w przewodzie pokarmowym, a przez to ich biodostępność jest znacznie ograniczona. Podczas fermentacji zakwasu następuje rozkład fitynianów, czemu towarzyszy uwalnianie takich cennych pierwiastków jak cynk, magnez, wapń czy żelazo.
Dowiedziono także, że pod wpływem fermentacji w zakwasie następuje degradacja mikotoksyn - niezwykle groźnych dla zdrowia konsumenta związków produkowanych przez pleśnie. Niewłaściwe przechowywanie ziarna lub mąki może powodować, że związki te obecne są w mące w znacznych ilościach. Ponieważ substancje te odporne są na działanie wysokiej temperatury, pozostają one w niezmienionej postaci w produkcie finalnym. Ich spożywanie może mieć fatalne dla zdrowia konsumenta skutki, z rozwojem choroby nowotworowej włącznie. Wykazano jednakże, że rozwijające się w zakwasie bakterie mlekowe efektywnie eliminują to zagrożenie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2161
#fobiak nieaktywny
16 maja 2016r. o 13:05
~Milena napisał(a): Kochani gdzie można kupić smaczny chleb (i jaki konkretnie)? Polećcie proszę ;)


smaczny chleb to z wlasnego zboza i z wlasnej maki a tego dzisiaj juz nikt nie ma, czyli nigdzie, niesmaczna chemie, ktora po miesiacu jest jeszcze swieza mozna kupic wszedzie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Xyz niezalogowany
16 maja 2016r. o 13:14
Piekarnia Warta Bol
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMAMrowka zaprasza