~Gęś napisał(a): Panie prezydencie, kamieniczki na ul. Prusa z lat 50-60 były malowane 15 lat temu...a na Kubika,Komuny Paryskiej,Wybickiego nigdy! Niech pan ruszy się trochę po Bolesławcu piechotą...dla zdrowia i figury... konieczne.
Zastosowana autokorekta
~edzio napisał(a): Nie jestem mieszkańcem miasta ale ul . Mickiewicza piękne kamienice ul . Kubika , Drzymały , Karola Miarki.....może by sie dogadac z właścicielami szkoda jak to niszczeje zabytki i historia .
~SERB Z TOMASZOWA napisał(a): Córka mieszka na ul.Komuny Paryskiej.Jestem tam często ale stan kamieniczek zabytkowych jest opłakany ;(
~mieszkaniec napisał(a): Mieszkam od 1974roku na ul.Kubika.Przypominam,że Bolesław Kubik był pierwszym burmistrzem Bolesławca.Stan kamienic od dawnej restauracji MEKSYK po byłą pralnie a obecnie EKO jest fatalny.Dom Dziecka a kiedyś synagoga żydowska jest wyremontowany.Na to były fundusze. !! Poza tym dalsza część ulicy Kubika przypomina slamsy-Bez urazy.Widziałem stan budynków w innych czasach ze zdjęć.Mieszkali tam ludzie pochodzenia żydowskiego,aż miło było oglądać te zdjęcia z ta pięknymi kamienicami :| Panie Prezydencie,nie tylko Rynek jest w Naszym Mieście ?? SMUTNE ALE PRAWDZIWE ;(
~ napisał(a):~mieszkaniec napisał(a): Mieszkam od 1974roku na ul.Kubika.Przypominam,że Bolesław Kubik był pierwszym burmistrzem Bolesławca.Stan kamienic od dawnej restauracji MEKSYK po byłą pralnie a obecnie EKO jest fatalny.Dom Dziecka a kiedyś synagoga żydowska jest wyremontowany.Na to były fundusze. !! Poza tym dalsza część ulicy Kubika przypomina slamsy-Bez urazy.Widziałem stan budynków w innych czasach ze zdjęć.Mieszkali tam ludzie pochodzenia żydowskiego,aż miło było oglądać te zdjęcia z ta pięknymi kamienicami :| Panie Prezydencie,nie tylko Rynek jest w Naszym Mieście ?? SMUTNE ALE PRAWDZIWE ;(
Nie tylko ten Dom Dziecka, ale cala ulica Kubika , az do( pasmaterii za Apteka - do dzis istniejace firmy, byla zamieszla przez ludzi o pochodzeniu zydowskim , ktorzy w tym okresie swiadczyli uslugi rzemieslnicze ludziom w Boleslawcu).
O tym wlasnie napisalem w PS. Stan historyczny. Bez dyskusji
PS:
Nie wiem, czy ktos z Was, Boleslawianie pamieta ten maly sklepik prowadzony przez Zyda, obok kina Orzrel - w sobote i w niedziele moglismy, czego nam w tej chwili zabraklo, natychmiast, bez problemu kupic.? Ja to pamietam i doceniam ( nie jestem ani pochodzenia zydowaskiego ani antysemita - kropka)
ale zala ulice Kubika zamieszkiwana byla
przez zydowskich rzemieslnikow