Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
17 marca 2022r. o 10:13
~~Horus napisał(a):
6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.

czym jest ''łaska boża'' i dla kogo jest gwarantem ''zbawienia''

Tu chodzi o to, że nikt nie może sam się zbawić. Żadne tam odklepałem 1000 zdrowasiek i 100 razy przeprowadziłem staruszkę przez ulicę, to mam załatwione. Pobudki twoje nie powinny być takie, ze coś robisz, by załatwić sobie miejsce w Niebie, ale robisz to, by spodobać się Bogu bo go kochasz. Dopiero wtedy możesz ewentualnie zasłużyć na Łaskę Bożą, gwarancji żadnej nie masz.
Jeśli byłeś kiedyś zakochany, to powinieneś zrozumieć że wszelka interesowność zabija miłość.

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
17 marca 2022r. o 10:28
~~Horus napisał(a):
opieranie się ciągle na tych samych dyrdymałach że stał się człowiekiem ,że umarł niby za człowieka jest pustym frazesem obliczonym na naiwność ludzką ...

A jak to nie są dyrdymały?
Ja wiem że nie są. I włos mi się na głowie jeży, jak widzę co za "dyrdymały" ty wypisujesz.

Co zyskujesz odrzucając prawdy wiary? Czy twoje życie przez to staje się lepsze? Czy nabiera więcej sensu?
Wielu powie że stają się przez to wolni. A ja na to że raczej niewolnikami grzechu i ludzkich słabości.
17 marca 2022r. o 10:31
~~Horus napisał(a):

''bóg przemawia przez pismo święte''
kto je napisał?...czy czasem nie ludzie? ...żródła mówią że pisano je przez całe wieki...;D
podsumowano to dopiero w 1500 -którymś roku na soborze trydenckim ...

Pismo Święte to księga natchniona. Ludzie go nie pisali, a tylko spisywali to, co podyktował im Bóg.
17 marca 2022r. o 10:36
~~Horus napisał(a):
a dlaczego nie mogę oceniać?
może oceniam to z ''ziemskiego punktu widzenia'' a więc nie mam tak szerokiego spektrum jak ten siedzący ''na niebiesiech'' ale właśnie to że niby patrzy z wysoka powinien widzieć wszystkie niegodziwości tego świata a on jakby założył nogę na nogę i tak na dobrą sprawę w doooopce ma wszystko...;D

Oceniać nie możesz, bo nic nie wiesz i niczego nie rozumiesz. Z twoich ocen może być więcej złego niż dobrego. Musi ci wystarczyć, że Bóg jest sędzią sprawiedliwym.
A w "dooooopce" to raczej ty masz wszystko, o czym tu niejednokrotnie raczyłeś pisać. Nie przypisuj więc Bogu swoich przywar.
17 marca 2022r. o 10:43
~~Różowoczerwony Rokitnik napisał(a):
A świadkowie Jehowy nie wierzą w Trójcę Świętą, a są chrześcijanami. Ponoć Jezus też był kosmitą. Nauczał tylko 3 lata podważając religię żydowską. Za to został ukrzyżowany. Dobrze byłoby zbudować jedną religię światową. Nie byłoby tyle konfliktów i wojen religijnych .

I znów postrzegasz wszystko z ziemskiej perspektywy. Może i dobrze byłoby stworzyć jakiegoś wyimaginowanego boga, który by nam tu na Ziemi wszystko ładnie poukładał. Tylko co z prawdziwym Bogiem? "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną". Mi więcej nie trzeba.
~~Horus niezalogowany
17 marca 2022r. o 10:54
''Co zyskujesz odrzucając prawdy wiary? ''
odrzucam ?
są dla mnie głęboko wątpliwe a ty sam nie potrafisz ich sensownie uzasadnić...

''Ludzie go nie pisali, a tylko spisywali to, co podyktował im Bóg.''

komu i gdzie ''dyktował''? tez nie wyjaśniasz...

''Nie przypisuj więc Bogu swoich przywar.''

takim mnie ''stworzył'' ...;D widocznie ''autor'' miał coś na myśli....;D

"Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną".

dyktator...;D
ręka podniesiona na władzę będzie odrąbana...;D

17 marca 2022r. o 11:04
No cóż... Głupiś :-)
"nie potrafisz ich sensownie uzasadnić"
Uzasadniłem krótko i prostym językiem, byś zrozumiał. Napisałbym ci elaborat na kilka stron to po kilku zdaniach byś się znudził i przestał czytać.
17 marca 2022r. o 11:08
~~Horus napisał(a):
"Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną".

dyktator...;D

Nie, nie dyktator a raczej dobry Ojciec, który wskazuje ci właściwą drogę . Inni "bogowie" po prostu nie pragną twojego dobra. Często wręcz cię nienawidzą.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.