Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
27 maja 2022r. o 7:27
Dobre napisałeś "preteksty". Właśnie gdy szukamy pretekstu, to łatwo nam go znaleźć. Sam szukałem, wiec wiem jak działa ten mechanizm ;-)
Z tym że ja nie szukałem odwrotu od Boga, bo dał mi takie znaki, że nie mogę powiedzieć, że Go nie ma. Po prostu chciałem żyć według zasady "Bóg jest wszędzie i świątynia nie jest mi do niczego potrzebna". Taki byłem "mądry". Na szczęście Bóg naprostował moje ścieżki. Przypomniał mi o modlitwie, o tym czym jest "dzień święty". Chyba mnie jednak kocha :-)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
22258
#Horus nieaktywny
27 maja 2022r. o 7:43
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Dobre napisałeś "preteksty". Właśnie gdy szukamy pretekstu, to łatwo nam go znaleźć. Sam szukałem, wiec wiem jak działa ten mechanizm ;-)
Z tym że ja nie szukałem odwrotu od Boga, bo dał mi takie znaki, że nie mogę powiedzieć, że Go nie ma. Po prostu chciałem żyć według zasady "Bóg jest wszędzie i świątynia nie jest mi do niczego potrzebna". Taki byłem "mądry". Na szczęście Bóg naprostował moje ścieżki. Przypomniał mi o modlitwie, o tym czym jest "dzień święty". Chyba mnie jednak kocha :-)

nie,nie...to ty wspomniałeś o ''pretekstach'' w pierwszym swoim poście ...
że to ludzie szukają ''pretekstów''
możliwe...może tym bardziej łatwiej im przychodzi odejście od instytucji Kościoła co nie musi być jednocześnie odejściem od wiary...
pojęcie ''wiary'' to jest coś ulotnego ,coś czego nie da rady zmierzyć bo to kwestia indywidualna ...w tobie ,we mnie ...
tak jak ty nie możesz ocenić ile jest jej we mnie tak jak ja nie mogę ocenić ile wiary jest w tobie...
piszesz że ''bóg ci dał znaki'' ...w innym miejscu piszesz że ''słyszałeś głos Boga''
a ja uważam że to tylko twoja interpretacja tego w co chcesz wierzyć...
gdzieś tam pisałeś że kiedy przyjdzie pora ''bóg zainterweniuje''
kiedy przyjdzie ta ''pora'' bo już nie raz czytałem że nadchodzi kolejny Mesjasz? ;D ...na czym ma polegać ta ''boska interwencja''?

kolejny potop? ;D Myślisz że ty będziesz kolejnym Noe? ;D
27 maja 2022r. o 7:53
Horus napisał(a):

Jest i taka możliwość. Niezbadane są wyroki Boskie. Może i mi przypadnie taka rola. Mam nadzieję że jednak nie.
A może to będziesz ty????
Było już przecież w historii że największy ciemiężyciel wiary stał się największym jej orędownikiem. A historia lubi się powtarzać ;-)
27 maja 2022r. o 7:58
Horus napisał(a):
pojęcie ''wiary'' to jest coś ulotnego ,coś czego nie da rady zmierzyć bo to kwestia indywidualna ...w tobie ,we mnie ...
tak jak ty nie możesz ocenić ile jest jej we mnie tak jak ja nie mogę ocenić ile wiary jest w tobie...
piszesz że ''bóg ci dał znaki'' ...w innym miejscu piszesz że ''słyszałeś głos Boga''
a ja uważam że to tylko twoja interpretacja tego w co chcesz wierzyć...

Wiara nie jest tym co mówisz, co głosisz, ale tym jak żyjesz. Możesz mówić o Bogu w każdym zdaniu a żyć jak bezbożnik. Możesz też nigdy nie wspomnieć o Bogu, a żyć po Bożemu. Jednak życie "po Bożemu" z dala od Kościoła to raczej domena ludzi świętych. Korzystajmy więc że mamy świątynie, że mamy sakramenty, że mamy kapłanów. I że mamy Pismo Święte.
22258
#Horus nieaktywny
27 maja 2022r. o 8:02
no widzisz?
ponownie nie potrafisz oddzielić ''wiary'' od tego jak widzę Kościół...
Kościół od wieków jako ''instytucję '' obliczoną na zysk...
czymkolwiek on jest ...;D
a zwłaszcza w kwestii zwykłej mamony.. :D
27 maja 2022r. o 8:07
Horus napisał(a):

Wystarczy być otwartym. Są tacy, którym największe znaki niczego nie dadzą. Niestety Bóg niczego za nas nie zrobi bez woli z naszej strony.
Panie jestem Twój, cały Twój. Co mogę dla Ciebie zrobić? To jest postawa dziecka Bożego.
A nie "Boże daj mi znak że jesteś".
27 maja 2022r. o 8:13
Horus napisał(a): no widzisz?
ponownie nie potrafisz oddzielić ''wiary'' od tego jak widzę Kościół...
Kościół od wieków jako ''instytucję '' obliczoną na zysk...
czymkolwiek on jest ...;D
a zwłaszcza w kwestii zwykłej mamony.. :D

Skoro widzisz w Kościele jedynie mamonę, to widocznie i dla ciebie jest ona sensem życia. Klasyczne zjawisko projekcji, o którym mówią psychologowie.
Głównym zadaniem Kościoła jest zachowanie depozytu wiary. Wszystko inne to tylko środki do osiągnięcia tego celu. Środki te czasem mogą być nieodpowiednie. Z jednej strony "bogactwo" Kościoła stoi w sprzeczności z zaleceniami Jezusa, który kazał swoim uczniom iść nauczać bez trzosa i w jednej szacie. Z drugiej jednak strony sam miał swojego "kasjera".
22258
#Horus nieaktywny
27 maja 2022r. o 8:30
czym dla np. Głodzia jest ten ''depozyt wiary? ..z pałacu prymasa przeniósł się do prywatnego...
czym był dla Kościoła na przestrzeni wieków ''depozyt wiary'' który od czasów wspomnianych tu wcześniej konkwist i krucjat...
uważam że od wieków ''depozytem'' było złoto...;D
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy