Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

świat wolnych ludzi

~~taka 30+ niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 19:16
To se ne da jakieś rządy muszą być bo to byłaby totalna katastrofa "sodomja i gomorja"(chociaż w tej historycznej też przywódcy byli)i faktycznie nie sprowadzajcie już tematu do religii...co za dużo to nawet świnia nie chce.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8687
#jr nieaktywny
25 sierpnia 2017r. o 20:55
rządy musza być - pewnie, że tak, pełna zgoda, tylko istota tkwi w szczegółach, bowiem cała władza należy do ludzi (nie do rządu) ludzie ustalają swoje prawa (np. poprzez ogólnokrajowe lub lokalne referendum w zależności od potrzeb) i delegują swoich przedstawicieli do pilnowania tych praw. takie jest zadanie rządu - strzec należnych społeczeństwu praw, a nie je ustanawiać rząd to nie żadna władza, rząd to służba - słyszał ktoś kiedyś, żeby służba wydawała polecenia swojemu właścicielowi?
słyszał ktoś kiedyś, żeby służba nakładała podatki na swego właściciela? grożąc mu poważnymi konsekwencjami?
rząd ma zadanie reprezentować w stosunkach międzynarodowych stanowisko swojego kraju - to znaczy interes społeczny Narodu i bronić tego interesu jak to tylko możliwe, zamiast podpisywać bez żadnych konsultacji jakieś tajne porozumienia i egzekwować je na społeczeństwie - to w czyim interesie jest takie działanie?

Dopisane 25.08.2017r. o godz. 20:55:

wszelkie działania rządu muszą być transparentne, inaczej zachodzi podejrzenie o machloje
tajne mogą być np. działania służb kontrwywiadowczych, ale tylko do czasu ich zakończenia w danej sprawie, a wyniki powinny zostać upublicznione

uważam, że rząd sprawujący piecze nad naszym majątkiem narodowym, zobowiązany jest do corocznego raportowania zmian wartości tegoż majątku, do raportowania (zamiast utajniania) wyników badań i ekspertyz geologicznych, do takiego zarządzania NASZYM MAJĄTKIEM, żeby wszystkim nam przynosił korzyści , a jeśli tego nie robi - no własnie co proponujecie? co powinien zrobić właściciel majątku wziętego w zarząd (bez jego wiedzy i świadomej zgody), kiedy widzi, ze zarządzający tym majątkiem generuje same straty, albo jeszcze kradnie? co byście zrobili?
~~debest niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 22:20
PanM napisał(a):
~~szukam napisał(a):
~~ napisał(a): Temat Boga był już poruszany przez PanM.

Wszystkie tematy i tak dotyczą Boga albo Jego braku. PanM także nie odpowiedział CO wybuchło i stworzyło wszystko. Nawet guru ateistów, Dawkins, poległ na tym pytaniu.

I dlatego teoria wybuchu jest teorią - a nie faktem. Nie odpowiada na proste pytanie - kto stworzył to, co wybuchło?

To tyle.

Polemika jaką ja zapoczątkowałem też nie zmierzała w kierunku kto co stworzył i czy Bóg jest czy nie.
Tu chodzi o sprawy doczesne. O brak jakichkolwiek dowodów na czyny które deklaruje religia.
Nikt nigdy nie zmartwychwstał / a zatem podważa to dogmat ożyciu pozagrobowym /
Bóg jako taki nigdy nie ingerował w życie człowieka .Nie tworzył go bogatszym ani nie chronił przed wojnami lub katastrofami.
Skoro nie wpływa na bieg życia doczesnego i nic nie oferuje po śmierci to po co wierzyć.
Po za tym konfrontacja skali -- Ziemia - układ słoneczny
Układ słoneczny -- galaktyka mleczna droga .
Mleczna droga -- wszechświat
Wszystko we wszechświecie ma swój początek i koniec nikt i nic nie jest wyjątkiem.
CUDA ? -- EMBRION RYBY I CZŁOWIEKA JEST TAKI SAM.[img=1503669081_yhyxi49.jpg]

Odpowiem - w przeciwieństwie do ateistów - na zadane pytanie.
Kto odpowiada za tego chłopca z demotywatora o żenująco niskim poziomie przekazu:
Nie Bóg i nie kościół, ale zachodnie oraz chińskie korporacje, które wysysają z krajów afrykańskich ostatnie soki wykorzystując niższy poziom rozwoju wynikający z dużo niższego poziomu IQ mieszkańców (co nie jest tajemnicą). Korporacje okradają te państwa z surowców i wykorzystują mieszkańców do niewolniczej wręcz pracy po to, żeby Pan mógł kupić tanie ciuchy, paliwo, czy sprzęt AGD. Pośrednio więc każdy z nas się do tego przykłada. Dobrze nam wyprzeć to i zwalić na Boga, czy kościół.

To była odpowiedź.

Pytam więc tych, którzy nie wierzą w Boga - kto stworzył TO COŚ, co wybuchło i stworzyło niby wszystko?

Być może zaśmiecam ten wątek, ale jak dla mnie założył go jakiś młody anarchista po lekturze lewicowego materiału typu Zeitgeist i marzy mu się idealny system. Ludzka chciwość wyklucza istnienie takowego - ta odpowiedź powinna wyjaśnić wszystko.
~~taka 30+ niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 22:23
Aaaaa chodzi Ci o coś takiego jak np jest w zakładach ze związkami zawodowymi.No cóż, faktycznie może taki przedstawiciel pyskować za ludzi ile wlezie i nie można go za to zwolnić ale za dobrą opłatą zawsze może się sam zwolnić co nie?Niestety tak już jest,że jak się ktoś dorwie do koryta to będzie robił tak żeby samemu się jak najwięcej nachapać,na jedno wyjdzie bo szary ludek i tak zostanie z ręką w nocniku.Ludzie teraz poprostu honor przeliczają na pieniądze.
~~ niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 22:51
Czyżby PanM wrócił? Myślałem, że czas nieobecności poświęcił na porządną lekturę. Ale patrząc po tym, co PanM napisał chyba muszę powiedzieć, że nie poświęcił czasu na dobrą lekturę.
Tłumaczyłem kiedyś PanuM, że jego pojęcie Boga jest na poziomie dziecka ledwie stawiającego pierwsze kroki i czas dorosnąć oraz zacząć myśleć jak dojrzały człowiek. Miałem nadzieję, że PanM poczyta artykuły z miesięcznika "filozofuj!" , linki do których podałem już dawno temu. Oraz polecane inne pożyteczne lektury.
Drogi PanieM - jeżeli chce PanM poruszać poważne tematy to musi się PanM przebić przez gąszcz myśli ludzkiej dotyczącej tego tematu. I mieć własne zdanie. Na razie PanaM filozofia jest rzeczywiście na poziomie demotywatory.pl .

Nie piszę tego złośliwie, ale życzliwie. Drogi PanieM - dlaczego PanM nie przeczyta poważnych filozofów i teologów? Da to PanuM wskazówki, w którą stronę ukierunkować poszukiwania oraz pojęcie o stanie PanaM światopoglądu w dniu dzisiejszym. Bóg zawsze daje nam czas, żeby do Niego dojść i zrozumieć. Trzeba tylko naprawdę chcieć. I nie zamykać umysłu w lewicowych dyrdymałach, które doprowadzają ludzkość do coraz gorszego stanu.
PanaM uwagi typu: "Po za tym konfrontacja skali -- Ziemia - układ słoneczny
Układ słoneczny -- galaktyka mleczna droga .
Mleczna droga -- wszechświat
Wszystko we wszechświecie ma swój początek i koniec nikt i nic nie jest wyjątkiem.
CUDA ? -- EMBRION RYBY I CZŁOWIEKA JEST TAKI SAM." są tak pozbawione sensu i logiki, że nawet ciężko się do nich odnieść. Więc na koniec tylko jedna uwaga - PanaM jako on nie był w żadnym momencie taki sam jak ryba, którą zjadłem dzisiaj na obiad. To jak PanM wygląda, jaki ma charakter wraz z podstawowymi cechami osobniczymi było już przesądzone w momencie połączenia się plemnika ojca i komórki jajowej matki PanaM. Nie wiem skąd PanM czerpie swoją wiedzę, ale proponuję jak najszybciej zmienić to źródło.
Dobrze, że PanM szuka, ale proponuję zmienić przewodnika.
~~ niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 23:30
~~debest napisał(a):
Pytam więc tych, którzy nie wierzą w Boga - kto stworzył TO COŚ, co wybuchło i stworzyło niby wszystko?

Mogę ja w ten sam sposób zapytać A kto Boga stworzył ?
Ty mi odpowiesz że Bóg jest wieczny. a ja Ci powiem Wszechświat jest wieczny. Wierze we wszechświat jego widzę, codziennie mogę podziwiać Słońce, Księżyc itp.
Podobno Ziemia miała być płaska, a gwiazdy miały być zawieszone na sklepieniu jakimś. Ziemia miała być centrum Wszechświata a odkryto niedawno kolejne planety itp. Mamy coraz większą wiedzę i z czasem coraz więcej tych biblijnych bzdur zostanie obalonych. Myślisz że ja nie szukałem Boga, zapraszałem Jezusa do swojego serca itp., prosiłem o pomoc w wybraniu dobrej drogi życiowej, wszystko to zawiodło, ufałem ludziom, bo wiedziałem że to Jezus mnie prowadzi przez życie byłem po prostu naiwnym durniem straciłem przez wiarę żonę, pieniądze, pracę.
Przestałem w cokolwiek wierzyć, wierzę w siebie, nie ufam nikomu to smutne ale prawdziwe...

Wiara to jest ogłupianie ludzi dla wykorzystania ich, tak jak to ze mną zrobiono, a robi się dalej ze starszymi osobami które cały swój dochód potrafią na rydzyka przekazać.

przepraszam za off topa
~~debest niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 23:39
~~ napisał(a):
~~debest napisał(a):

Ty mi odpowiesz że Bóg jest wieczny. a ja Ci powiem Wszechświat jest wieczny. Wierze we wszechświat jego widzę, codziennie mogę podziwiać Słońce, Księżyc itp.
Podobno Ziemia miała być płaska, a gwiazdy miały być zawieszone na sklepieniu jakimś. Ziemia miała być centrum Wszechświata a odkryto niedawno kolejne planety itp. Mamy coraz większą wiedzę i z czasem coraz więcej tych biblijnych bzdur zostanie obalonych. Myślisz że ja nie szukałem Boga, zapraszałem Jezusa do swojego serca itp., prosiłem o pomoc w wybraniu dobrej drogi życiowej, wszystko to zawiodło, ufałem ludziom, bo wiedziałem że to Jezus mnie prowadzi przez życie byłem po prostu naiwnym durniem straciłem przez wiarę żonę, pieniądze, pracę.
Przestałem w cokolwiek wierzyć, wierzę w siebie, nie ufam nikomu to smutne ale prawdziwe...

Wiara to jest ogłupianie ludzi dla wykorzystania ich, tak jak to ze mną zrobiono, a robi się dalej ze starszymi osobami które cały swój dochód potrafią na rydzyka przekazać.

przepraszam za off topa

Coś na Twojej drodze poszło nie tak. Ktoś Cię zmanipulował, może jakaś sekta (Rydzyk, kościół rzymskokatolicki, świadkowie Jehowy itd.)? To jest dramat i na forum nie jestem w stanie udzielić lepszej porady niż ta, która pomogła mnie - zwróć się sercem do Jezusa nawet jeśli straciłeś pieniądze i żonę. Za darmo - bilet do wieczności nic nie kosztuje.
~~ niezalogowany
25 sierpnia 2017r. o 23:45
~~ napisał(a):
~~debest napisał(a):

przepraszam za off topa

Boga nikt nie stworzył, chociaż dla wielu ludzi nie jest to do pojęcia.
Co do wszechświata to nie bardzo wiem na czym oparta jest Twoja wiara w jego wieczność. Jeżeli wierzysz w wieczność wszechświata to co Ci przeszkadza uwierzyć w odwiecznego Boga? Nie ma logiki w Twoim rozumowaniu. A współczesna wiedza, wbrew temu co napisałeś, nie jest sprzeczna z wiarą w Boga. A wręcz przeciwnie - coraz bardziej pokazuje, że transcendencja (niektórzy boją się powiedzieć po prostu Bóg) istnieje.
Jeżeli chodzi o wiarę to chyba źle ją pojmowałeś. Wiara nie jest po to żebyśmy nie mieli problemów w życiu. Nie przez wiarę straciłeś to, co było dla Ciebie cenne.
Nasze życie jest wędrówką, w trakcie której możemy trafić na różne przeszkody, w tym tragedie. Takie jest po prostu życie. Ludziom wmawia się, że mają prawo do szczęścia i powstał cały przemysł tzw. "pozytywnej psychologii". Fałszywej od samych swoich podstaw i kompletnie irracjonalnej, ale skutecznie mącącej ludziom w mózgach. Dlatego większość oczekuje, że wiara w Boga, wiara w Jezusa to lekkie i przyjemne życie. A jest inaczej. Jezus mówił jasno: pozbądź się wszystkiego, co świat ceni i idź za mną. I mówił, że z Jego powodu będziesz nienawidzony przez innych. Wiara to trudna droga. Ale jedyna skuteczna i dająca prawdziwą radość.
Ludzie wybierający łatwą ścieżkę wpadają w coraz większe kłopoty - dlatego depresja jest dzisiaj jedną z powszechniejszych chorób.
Porozmawiaj z mądrym księdzem - może pomoże Ci odnaleźć to, co najważniejsze.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.