Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ciemny monument w Bolesławcu
~~alter niezalogowany
29 listopada 2017r. o 19:29
falco napisał(a): marszałek Kutuzow to postać na stałe wpisana już w historię Bolesławca :)
nikt tego nie zmieni chociaż jego pomnik o ile pamiętacie stał w innym miejscu ...natomiast dziwi mnie to że nadal -przy tak prężnie działającym w tym grajdole pisie -nadal istnieje ul . II Armii Wojska Polskiego :)
co wy na to ...y?
nie grzmicie ?...nie protestujecie ?...nie donosicie ? hahahaha

Popieram ,chylę czoła ,byłem błaznem cię krytykując .
Moja wyciągnięta ręka na zgodę ,przyjmujesz falco ?

Zastosowana autokorekta

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~cysto prawda niezalogowany
29 listopada 2017r. o 19:59
Dzięki BOLESŁAWIANIE. Historii nie da się wymazać. To nasze miasto , nasza historia, nie pozwólmy na takie wariactwa. A komu się nie podoba, niech opuści nasze piękne miasto.
~~ niezalogowany
29 listopada 2017r. o 20:08
~~cysto prawda napisał(a): Dzięki BOLESŁAWIANIE. Historii nie da się wymazać. To nasze miasto , nasza historia, nie pozwólmy na takie wariactwa. A komu się nie podoba, niech opuści nasze piękne miasto.

Ksenofobia?
~~Anna niezalogowany
29 listopada 2017r. o 21:00
~~ napisał(a):
~~cysto prawda napisał(a): Dzięki BOLESŁAWIANIE. Historii nie da się wymazać. To nasze miasto , nasza historia, nie pozwólmy na takie wariactwa. A komu się nie podoba, niech opuści nasze piękne miasto.

Ksenofobia?

Nie, to patriotyzm lokalny. Brawo.
~~Jontek niezalogowany
29 listopada 2017r. o 21:15
Panie Piotrze,
Witamy w Bolesławcu.
Podobnie jak Pan zamieszkałem w nim ładnych parę lat temu, podzielę się swoimi odczuciami dot. zamieszczonego artykułu.
"..ale nie depczcie przeszłości ołtarzy..." -to było motto mojej Najwspanialszej Polonistki. Wagę Jej credo doceniłem po przeprowadzce z dzisiejszej małopolski na Dolny Śląsk.
Polecam Panu wycieczkę do Kamiennej Góry czy Lubawki: ulica Świerczewskiego, Fornalskiej ... Tu już nie jest tak łatwo jak z Kutuzowem czy Komuną Paryską, gdyż ustrój słusznie miniony tylko w teorii miłował pokój.
Temat Napoleona jest otwarty i niejednoznaczny. Wiadomo każdemu, kto czytał Pana Tadeusza o jutrzence swobody, ale... czy nie wykorzystał on Polaków do swoich celów ? Historycy wszak zgodni nie są w tej kwestii.

Gorąco polecam zapoznanie p. Tadeusza Łasicy, czy p. Abramowicza, którzy znają (nie tylko) lokalną historię i potrafią pięknie o niej opowiadać.

14505
DP
29 listopada 2017r. o 21:23
Historii nie da się ukryć niszcząc jej pomniki.
~~Papuga niezalogowany
29 listopada 2017r. o 21:31
DP napisał(a): Historii nie da się ukryć niszcząc jej pomniki.

Ignoranci nigdy tego nie zrozumieją.
~~Dominik Rzeszowski niezalogowany
29 listopada 2017r. o 21:33
Ja jako syn Pana Piotra (który zapewniam jest postacią autentyczną) akurat nie do końca jestem za "moderowaniem" historii, bulwersujemy się (choć pewnie nie wszyscy - pewnie nawet dotyczy to części Uczestników tej dyskusji) np. na sformułowania typu "Polskie obozy śmierci" które zakłamują historię, a sami chcemy tą historię w pewnym sensie zmieniać I pamiętać tylko pasujące nam fakty poprzez "projekty małego kalibru" jak zmiany nazw ulic, albo te "kalibru dużego" jak plany (moim zdaniem absurdalne) zburzenia Pałacu Kultury imienia Stalina. Dobrze pamiętać, że jaśniepan Stalin ma na rękach krew of ok.60-100mln. ludzi i budynek taki jak Pałac Kultury należy traktować raczej jako refleksję a nie gloryfikację...

Inną sprawą jest, że jestem przerażony brakiem tolerancji, rasizmem i ksenofobią niektórych Rodowitych Mieszkańców Bolesławca... Skoro człowiekowi który wyemigrował do Bolesławca ze Świętokrzyskiego karzecie wracać skąd przyjechał jeśli mu się nie podoba to zrobicie np. z Afroamerykanami z US Army albo islamskimi uchodźcami z Syrii jeśli tacy by się pojawili? Afroamerykanów wygonicie do Afryki gdzie Ich miejsce, a Syryjczyków wyślecie z powrotem w strefę wojny bo będą chcieli zbudować meczet albo modlić się na ulicach i chodzić w burkach??? Ehhhh... A niby tacy tolerancyjni, (Plaformo)Obywatelscy i Nowocześni... No chyba, że to w czystej postaci hipokryzja - tolerancja dla innego koloru skóry (pod warunkiem, że nie biały) i innego wyznania (pod warunkiem, że to nie chrześcijaństwo) - TAK, tolerancja dla innych poglądów politycznych - NIE... Pamiętajcie co mówił Wasz idol Bronisław Komorowski - "emigracja to nie dramat, to szansa" - szanujcie ludzi którzy z tej szansy chcą skorzystać!
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy