nie chodzę do kościoła nie obchodzę świąt i w nic nie wierzę ,ksiądz to żaden pośrednik z bogiem też go nie widział tak jak ja,a chrzest komunia to tylko pretekst do wyłudzenia pieniędzy,śluby pogrzeby itp,a wiecie że na pewnym pogrzebie nie było księdza i nic nie zarobił,a jednak da się,komunia ?co to jest komunia?komunia tj sakrament baranka ogłupionego ,którego tylko trzeba ogolić z forsy bo to nic do życia nie wnosi.
~Szarobłękitna Trytoma niezalogowany 6 maja 2018r. o 12:38
No jest to w zasadzie pożegnacie dzieci z kościołem za rok ich nie uświadczysz w kościele tylko w okolicy murów gdzie zaczynają brać dopalacze albo Maryśke popalać a pycha , pokaż sie a zastaw sie i rewia mody nie ma nic wspólnego
z sakramentem ale co zrobić ...kiedy cześć prezentów trafi do Lombardu .
~Bladoniebieska Malina niezalogowany 6 maja 2018r. o 13:10
Tak żyją dziś nasi obywatele
Dobrobyt ludziom poprzestawiał wartości w glowach. Poza tym co takie dziecko ma rozumieć czym jest dla niego śmierć Chrystusa. KK to instytucja która Bożą Prawdę wywróciła do góry nogami. W innych wyznaniach rodzice wychowują dzieci w oparciu o biblijne wartość potem dziecko w wieku dorosłym decyduję o swoim chrzcie i życiu z Bogiem
~~Brązowa Szarotka niezalogowany 6 maja 2018r. o 14:44
Tekst w stylu #JPRDL , komentarze jeszcze lepsze #JPRDL.
Porozmawiajmy o podrzynaniu gardeł , w imię boga, a może o obrzezaniu dzieci ? Tam chyba też na bogato - czy się mylę ?
~Różowoczerwony Styrakowiec niezalogowany 6 maja 2018r. o 15:38
Moja córa w tym roku przystąpiła do komunii świętej ale w Niemczech. Jestem naprawdę zadowolona. Dopiero tydzień przed komunia odbyły się dwie próby,nie bylo egzaminów,jedynym obowiązkiem mojej córki było tylko raz w miesiącu przystąpić do mszy świętej tak zwanej dziecięcej przedkomunijnej.Jedyną składkę jaka zaplacilam to 30 euro na kwiaty do kościoła a jak zapytałam ile na prezent dla księdza to popatrzyli na mnie dziwnie i powiedzieli że udzielenie pierwszej komunii dziecku jest ich duchownym obowiązkiem i za to się nie płaci. Moja znajoma ma niebawem komunie syna w Bolesławcu jak mi opowiedziała jakie tam ksiądz cyrki wymyśla to aż mi dziecka szkoda. Jak dla mnie to jest zniechęcenie dziecka przed kościołem niż zachęcenie. Cieszę się za mam to już za sobą i że obyło się to bez stresu o jakim słyszy się w PL.
~~Barwinkowa Szydlica niezalogowany 6 maja 2018r. o 18:31
O, super, jak w tych Niemczech wspaniale. Jaki luuuuz. A ta nasza Polska najgorsza, drogo tu potwornie, straszno, brudno, zazdrośnie i w ogóle to ble, brrrrr i a fe!!
~Rudawa Szachownica niezalogowany 6 maja 2018r. o 18:36
Ma Pani racje.Przygotowania do komuni na 2 lata przed to przesada Dzieciom się w głowach miesza i przewraca Odechciewa się komuni i świętowania. Jsk tak dalej będzie to księża sami będą szli do komuni bo ani rodzice ani dzieci nie zechcą brać w tym udziału. To prawda że Kościół odpycha czlowieka a nie przyciąga.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.