Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Zapraszamy
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Komunijny biznes
~Konopny Kasztanowiec niezalogowany
6 maja 2018r. o 18:44
niektórym dzieciom nawet 2 lata przygotowań nie pomogły. Też myślą, tak jak rodzice, że Komunia jest po to, żeby dostać prezenty i się pokazać "na bogato".
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Rudawa Szachownica niezalogowany
6 maja 2018r. o 19:33
No nie wiem czy dzieci myślą tak samo jak rodzice .Wystarczyłoby kilka miesięcy na przygotowania a jestem pewna że dzieci by z większym zainteresowaniem i ciekawością łaknęly wiedzy na temat kościoła. A nie zanurzyć ich latami wałkujac jedno i to samo ze dorosłemu się nudzi a co dopiero dziecku .
~~Niebieski Mieczyk niezalogowany
6 maja 2018r. o 19:44
~Różowoczerwony Styrakowiec napisał(a): Moja córa w tym roku przystąpiła do komunii świętej ale w Niemczech. Jestem naprawdę zadowolona. Dopiero tydzień przed komunia odbyły się dwie próby,nie bylo egzaminów,jedynym obowiązkiem mojej córki było tylko raz w miesiącu przystąpić do mszy świętej tak zwanej dziecięcej przedkomunijnej.Jedyną składkę jaka zaplacilam to 30 euro na kwiaty do kościoła a jak zapytałam ile na prezent dla księdza to popatrzyli na mnie dziwnie i powiedzieli że udzielenie pierwszej komunii dziecku jest ich duchownym obowiązkiem i za to się nie płaci. Moja znajoma ma niebawem komunie syna w Bolesławcu jak mi opowiedziała jakie tam ksiądz cyrki wymyśla to aż mi dziecka szkoda. Jak dla mnie to jest zniechęcenie dziecka przed kościołem niż zachęcenie. Cieszę się za mam to już za sobą i że obyło się to bez stresu o jakim słyszy się w PL.

W Niemczech tak zachecaja, ze koscioly sa zamieniane na meczety.
~~Różowoczerwony Styrakowiec niezalogowany
6 maja 2018r. o 20:48
W Niemczech tak zachecaja, ze koscioly sa zamieniane na meczety

No i tu sie grubo mylisz
~~Perłowoszary Cyprysik niezalogowany
6 maja 2018r. o 20:52
~Różowoczerwony Styrakowiec napisał(a): Moja córa w tym roku przystąpiła do komunii świętej ale w Niemczech. Jestem naprawdę zadowolona. Dopiero tydzień przed komunia odbyły się dwie próby,nie bylo egzaminów,jedynym obowiązkiem mojej córki było tylko raz w miesiącu przystąpić do mszy świętej tak zwanej dziecięcej przedkomunijnej.Jedyną składkę jaka zaplacilam to 30 euro na kwiaty do kościoła a jak zapytałam ile na prezent dla księdza to popatrzyli na mnie dziwnie i powiedzieli że udzielenie pierwszej komunii dziecku jest ich duchownym obowiązkiem i za to się nie płaci. Moja znajoma ma niebawem komunie syna w Bolesławcu jak mi opowiedziała jakie tam ksiądz cyrki wymyśla to aż mi dziecka szkoda. Jak dla mnie to jest zniechęcenie dziecka przed kościołem niż zachęcenie. Cieszę się za mam to już za sobą i że obyło się to bez stresu o jakim słyszy się w PL.

Kochana, ja bym udzielił twojej córce pierwszej Komunii za 10 ojro więc przepłaciłaś. I nie musiałaby nawet co miesiąc przychodzić na Mszę. Bo po co tracić czas na takie głupoty. Co prawda nie jestem księdzem, ale dla ciebie to raczej nie powinien być problem.
Ksiądz niemiecki dostaje wypłatę od rządu, a ten ściąga pieniądze od wiernych danego kościoła. W Polsce kościół utrzymuje się z datków wiernych. Nie porównuj więc ile się daje księdzu w Polsce a ile w Niemczech.
Z tego co piszesz to ty wcale nie chciałaś posłać córki do pierwszej Komunii. Sakrament ten wprowadza dzieci do grona aktywnych wierzących, a ci powinni co tydzień przyjmować Ciało Chrystusa. Jaki sens ma uczenie dziecka komunijnego że do Kościoła się chodzi raz na miesiąc? Przyuczać dziecko na dzień dobry do życia w grzechu?
Nic dziwnego że kościół niemiecki jest w tak słabej kondycji, skoro nawet kapłan nie wie na czym polega chrześcijańskie życie.
~Koralowa Morwa niezalogowany
6 maja 2018r. o 21:56
Mamona i inne pobudki odbierają ludziom rozum...w moim kościele na komunii mojego dziecka dekoracja kościoła pochłonie około 3300zł
Uważasz to za akceptowalne? Jest jeszcze wiele innych kwestii które skutecznie przysłaniają piękno tej uroczystości...długo by dyskutować.. być może ja jestem w błędzie ale wiele rzeczy jest po prostu nie tak....i z tego powodu jest mi bardzo przykro
~~Zielonkawobrązowa Róża niezalogowany
6 maja 2018r. o 22:16
~~Perłowoszary Cyprysik napisał(a):

Nic dziwnego że kościół niemiecki jest w tak słabej kondycji, skoro nawet kapłan nie wie na czym polega chrześcijańskie życie.

Też uważam, że Niemcy to głupki - o Czechach nie wspomnę. Wszystko co niepolskie jest w słabej kondycji. Wystarczy porównać Toruń z np. Berlinem i wszystko jasne.
~Płomienna Celozja niezalogowany
6 maja 2018r. o 22:31
Dokladnie, isc do komuni nikt nie każe. Nie chce nie idzie. Proste.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza