Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Komunijny biznes
~~Ciemnobursztynowy Miskant niezalogowany
8 maja 2018r. o 10:01
Obraz Francji nie jest wynikiem słabości jakiegokolwiek kościoła, ale siły nowej religii - humanizmu. Kult własnego ego, "boskiego" ja - zasługuję na to, należy mi się, jestem tego warty, liczy się tylko moje samopoczucie i zaspokojenie moich potrzeb. Wraz z wiarą w człowieka, jego mądrość i niezależność od Boga urosła ta larwa nowej religii do ogromnych rozmiarów i przypełzła do nas. Młode pokolenie nie chce słuchać o Bogu - patrząc niestety na Boga przez pryzmat księży katolickich zdzierających ostatni grosz za pogrzeb od wdowy, czy utrzymujących na boku kochanki, zwane przez ich nieślubne dzieciaki "ciociami".
Diabeł już nie musi nic więcej robić - wszyscy są policzeni, powiązani i wesoło i radośnie, wśród używek, imprez, zdrad i pijaństwa, czekają na... sami wiecie na co.

Reformator reformuje to co istnieje. Ja nie reformuję niczego, bo po co? Biblia dostępna jest za darmo, tak samo jak katechizm, strażnica i inne źródła - każdy może wybrać sam, wystarczy trochę wysiłku. Tutaj spędzamy jakieś 80 lat. Po śmierci będzie to wieczność. Jeśli komuś szkoda dzisiaj kilku tygodni, by ocalić wieczność to jest to jego problem.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Złocistozielona Tunbergia niezalogowany
8 maja 2018r. o 10:12
Reformujesz. Mówisz dokładnie to co mówił wieli temu Luter. Też masz Biblię jak on i też tak samo masz swój rozum. Humanizm to tylko następny krok w deptaniu prawd objawionych nam przed wiekami. A korzenie swoje ma w takich jak ty - co wiedzą lepiej.
Powtarzam - po owocach ich poznacie.
A że księża są grzeszni? Co to ma do rzeczy? To że ktoś żyje w grzechu w niczym mnie nie usprawiedliwia bym i ja czynił podobnie. Każdy odpowie za swoje i tylko za swoje czyny.
Ty też.
2900
#falco nieaktywny
8 maja 2018r. o 18:10
każdy ''odpowie''?
przed kim ?....za co ?
przed ''bogiem''? sztucznym wytworem czyjejś fantazji?
za ''grzechy'' ? a czym jest grzech ?

zjedzenie kiełbachy w piątek?
a dlaczego nie w sobotę ?
kolejna fantazja którą nawet purpuraci już obecnie ''prostują ''
ostatnio czytałem że niejaki Jezus też glilował ...
a skoro tak to może ktoś wie ile miał ''polubień '' na fejsie ?

"bierz życie z każdym oddechem..."
~~Niebieski Mieczyk niezalogowany
8 maja 2018r. o 18:42
falco napisał(a): czy czasem nie tutaj?
na samym początku ?

KONKORDAT

między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską

podpisany w Warszawie dnia 28 lipca 1993 r.

W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej

PREZYDENT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

 W dniu 28 lipca 1993 r. został podpisany w Warszawie Konkordat między Stolicą Apostolską i Rzeczpospolitą Polską

KONKORDAT
między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską

a teraz kawa i jadę popracować bo na ''co łaskę'' Watykanu nie ma co liczyć

:)

Dalej twierdze, ze Polska z Watykanem nie podpisala Konkordatu. Skrzynka dobrego, slodkiego wina francuskiego czeka dalej.
~~Szarobura Dabecja niezalogowany
8 maja 2018r. o 19:08
~~Złocistozielona Tunbergia napisał(a): Wybrałeś Jezusa? Obawiam się że wybrałeś raczej siebie i swój własny "kościół"... .

A Ty? Co Ty Wybrałeś? Opowiesz nam, czy będziesz tylko nas pouczał i negował nasze wybory?
~Zielonoszary Cyprysik niezalogowany
8 maja 2018r. o 19:24
Myślę że troszkę odjechaliście od tematu artykułu.. .dyskusje związane z Waszymi przemyśleniami powinny znaleźć swoje miejsce w nieco innym wątku....a mnie dalej gniecie temat opłat komunijnych.. słyszałam o kościele w mieście gdzie opłatą wynosi 120...a tu na litość 300zł w tym nie ma zdjęć..kamery...
2900
#falco nieaktywny
8 maja 2018r. o 19:51
no to mieczyku teraz piłeczka po twojej stronie
skoro podpisane dokumenty to dla ciebie jakieś świstki nic nie wartego papieru tonie wiem o co ci chodzi ... nie bardzo też wiem jak mógłbyś przekonać innych że konkordat to zwykłe oszustwo i żyjemy wszyscy w niewiedzy ...

a może napisz wprost że to kolejne kościelne oszustwo :]

Dopisane 08.05.2018r. o godz. 19:51:

(...)''...w odróżnieniu od większości umów Stolicy Apostolskiej z innymi państwami – klauzuli stwierdzającej wyraźnie, że uprawnienia Kościoła nie mogą stać w sprzeczności z porządkiem prawnym państwa polskiego. Katolickie duchowieństwo uzyskało całkowitą i niczym nieograniczoną swobodę w komunikowaniu się z kościelnym zwierzchnictwem, w tym również oczywiście ze Stolicą Apostolską. Ten przepis wyłączał kontrolę państwa nie tylko nad korespondencją, ale także nad wszelkimi innymi formami wypowiedzi – listami apostolskimi, orędziami i tym podobnymi dokumentami. Ponadto duchowieństwo uzyskało specjalne prawa w traktowaniu przed sądami powszechnymi w sprawach karnych.''

zwróć uwagę na ostatnie zdanie ...
teraz wiesz dlaczego sukienkowi pedofile mogą się czuć bezkarnie w tym kraju ?

KONKORDAT im to GWARANTUJE

"bierz życie z każdym oddechem..."
~~Niebieski Mieczyk niezalogowany
8 maja 2018r. o 19:53
falco napisał(a): no to mieczyku teraz piłeczka po twojej stronie
skoro podpisane dokumenty to dla ciebie jakieś świstki nic nie wartego papieru tonie wiem o co ci chodzi ... nie bardzo też wiem jak mógłbyś przekonać innych że konkordat to zwykłe oszustwo i żyjemy wszyscy w niewiedzy ...

a może napisz wprost że to kolejne kościelne oszustwo :]

Podpisany dokument to ie "swistki". Chodzi mi o to, ze Polska nie podpisala Konkordatu z Watykanem. Dla ulatwienia dodam, ze zadne Panstwo na swiecie, nie podpisuje Konkordatu z Watykanem. Powinienes juz to "chwycic" i zrozumiec. Jesli nie to, juz twoj problem.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy