Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Z Olgą Tokarczuk i Noblem w Centrum Wiedzy
~~Malinowoczerwona Czereśnia niezalogowany
13 grudnia 2019r. o 19:21
~Śnieżnobiała Aukuba napisał(a): ,, wazne jest, ze mamy nobla i wazne jest, ze dostala go baba,, (cyt. Fobiak)

że zapomina ile ten kraj wycierpiał żeby taka panienka mogła sobie dziś żyć w pieleszach i pisać donosy na Polskę .

piszesz że ten kraj ''tyle wycierpiał'' ale czy z równym przekonaniem jakim jest jak widzę twój ból po Noblu dla POLSKIEJ pisarki wyrazisz swój kolejny ból kiedy napiszesz o odradzającym się w Polsce faszyzmem ...zarówno Polacy jak i Żydzi przeżyli gehennę wojny ...

dzisiaj ''hajlują '' na ulicach podobnie jak przed laty ...
podobnie wykrzykują rasistowskie hasła ...
podobnie maszerują ulicami w świetle pochodni...

to cię nie boli?...tylko Nobel?...czy to że dla''baby''?

a co ? mieli go dać ziemkiewiczowi? któremuś karnowskiemu?

a może temu dawnemu klesze Międlarowi ? przecież też napisał ''książkę ''
''moja walka''
właśnie po raz kolejny zatrzymany nakazem prokuratorskim...i nie za nawoływanie do patriotyzmu ...
powinien za to pierdzieć w pasiaki aż miło ...

Adolf też pierdział więc ''patriota'' jacuś miałby spokój podczas pisania swojego kolejnego ''dzieła'' ...''moja walka 2''
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2161
#fobiak nieaktywny
13 grudnia 2019r. o 19:24
~Śnieżnobiała Aukuba napisał(a): ,, wazne jest, ze mamy nobla i wazne jest, ze dostala go baba,, (cyt. Fobiak)

Czyli jak mam rozumieć nie ma dla Ciebie znaczenia za co się przyznaje Nobla tylko ważne że babie. Ok.

Wiesz ja osobiście wolałbym żeby dostał Nobla ktoś kto ma coś ciekawego do powiedzenia. A nie ktoś kto tak nienawidzi swojego kraju że zapomina ile ten kraj wycierpiał żeby taka panienka mogła sobie dziś żyć w pieleszach i pisać donosy na Polskę .

wymien kogos, kto ma cos ciekawego do powiedzenia.

jakby to powiedzial jakis neoliberalista, sam sobie jestes winny. nie sprawdziles sie jako socjaldarwinista, nie nadajesz sie do zycia w spoleczenstwie dla ktorego wydajnosc jest glownym celem. jestes skazany na autora aby przeczytac jak to piszesz cos ciekawego.

ja jestem w innej sytuacji, jak chce cos poczytac to sobie pisze sam i czytam az mi sie w oczach zakreci. dlatego nie jestem skazany na tokarczuk, nie musze jej czytac, nie musze sie zastanawiac czy pisze donosy czy na polske bo wiem, ze nikt nie jest w stanie taki donos napisac. polska pie rdoli wszystkich pisarzy i politykow.
tokarczuk to nie polska, kaczynski to nie polska, bolek to nie polska i wszyscy pozo kolei jako jednostki to nie polska, tylko jako calosc. dlatego ta roznorodnosc i nie nalezy dazyc do tego aby wszystkich przefarbowac na jeden kolor. gdyby to sie nawet udalo, co jest z polakami niemozliwe, to oznaczaloby to zaglade polski.
13 grudnia 2019r. o 19:34
ostatnio po suskim objawił się kolejny pisowski nieuk ...mularczyk
ze swoim idiotyzmem że Szwedzi powinni nas przepraszać za ''potop''

ot ignorant ...
nie pamiętam roku ale jedno wiem ...ambasador lub konsul Szwecji zrobiło już nie gdzie indziej a na Jasnej Górze...

pisowskie oszołomy chcą pisać nową historię ?...niech piszą ...
tylko nie Nobla a ''jobla '' mogą tylko za to dostać ...;)

ale jak ma się takich ''pisarzy'' jak ziemkiewicz- potomek ''komucha'' albo cenckiewicz -też podobnie ,wnuk ''komucha'' -to czego oczekiwać?

tak ...y - pewnych faktów z życiorysów waszych propagandzistów nie da rady usunąć ...hahahaha

Zastosowana autokorekta

~Śnieżnobiała Aukuba niezalogowany
13 grudnia 2019r. o 20:32

,, podobnie maszerują ulicami w świetle pochodni...,,
A co cię tak pochodnie przerażają.
? Wolę pochodnie w Święto Narodowe niż profanacje publiczne w stylu,, świętej waginy,, na pochodach sodomitów czy przemarsze femiNazistek. A co nazywasz rasizemem? Bo jak rozumiem u was niemal każdy nacjonalista = rasista co wymaga jednak sprostowania na inną dyskusję.

,, to cię nie boli?...tylko Nobel?...czy to że dla''baby''?,,
Widzę że nic nie zrozumiałeś z tego co pisałem. Ale ok. Spróbuję inaczej. Szczerze to mam wogòle w nosie kto dostaje litrackiego Nobla jak chodzi o płeć. Chodzi mi tylko o to, że przyznawanie go służy wyłącznie celom politycznych na użytek światowego lewactwa. I kłamstwa historyczne w rodzaju,, polskich kolonistów,, są miodem na ich lewicowe serce. I nie, że mam ich za ludzi niedouczonych. Oni są inteligentni i dobrze znają prawdziwą historię Polski. Ale prawda jest dla nich niewygodna. I po to potrzebują właśnie takich pisarzy aby stworzyć swoją nową prawdę czy jak to górale mawiają - g..no Prawdę.

,, a co ? mieli go dać ziemkiewiczowi? któremuś karnowskiemu?,,

NIE! NOBEL LITERACKI to bzdura! Nie powinno się go dawać nikomu. Ani tym z lewej ani z prawej, ani z żadnej. Nobel powinien być wolny od ideologii wszelkiej i być przyznawany wyłącznie matematkom, medykom, fizykom. Tylko taki Nobel ma rzeczywistą wartość i jest wolny bo jest wolny od propagandy na czyjś tam użytek. Dlatego nie dałbym literackiego nawet Dostojewskiemu.
13 grudnia 2019r. o 20:56
ja nie piszę o pochodniach na przemarszach państwowych ale i ty jak widzę czegoś tu nie zrozumiałeś ...

pochodnie w rękach ludzi w żywo przypominających żołnierskie uniformy formacji Rohma -pomijając kolor- odnoszą się jednoznacznie do jednego ...
w takich ''garniturach'' młodzi ludzie zamawiąjąc oczywiście ''pięć piw'' świętowali ...wiesz co?

kiedyś od marszu pochodni się zaczęło ,później przyszła ''kryształowa noc'' a po niej Dachau ...

dlaczego w.g ciebie nie mają tej nagrody dostawać literaci naprawdę nie wiem ...
Nobla dostał min. Dylan ...wiesz za co?
a przecież to muzyk ...

Nobel ustanawiając tą nagrodę zapewne nie miał pojęcia że ludzie będą kiedyś podobnie jak ty robisz to dzisiaj dzielić na literatów ''lewych'' i ''prawych''

więc jeszcze raz - zapewne piałbyś tu z zachwytu jak Nobla by dostał ziemkiewicz ...

a co z Szymborską ?...co z Miłoszem ?

też ci się nie podobają?
a co z Reymontem?

''lewak''?

a Sienkiewicz?...też ''lewak''?

gdyby dzisiaj taką nagrodę dostał np. Przymanowski to zastanowił bym się nad sensem tej nagrody ale są powieści uznawane dzisiaj za klasykę i nagroda za takie jest odpowiednia ...
~Śnieżnobiała Aukuba niezalogowany
13 grudnia 2019r. o 21:25
Powtórzę
Uważam, że Nobel literacki jest zbyt subiektywny i zbyt nie mierzalny aby móc uczciwie komukolwiek go przyznać. A i nawet Dylanowi bym nie dał choć prywatnie kocham 99% jego twórczości. Po prostu literacki Nobel zawsze będzie pokusą aby wykorzystać go do złych propagandowych celów. I tym się różnię od Ciebie że ja nie dałbym go nikomu. Nawet temu Ziemkiewiczowi, Papieżowi i nawet Szymborskiej zafascynowanej w młodości słynnym lewicowcem- STALINEM czy jak mu tam było.
Uważam że najlepszym polskim myślicielem i zarazem pisarzem w XX był Lem. Ale i jego nie chciałbym brudzić Noblem, aby tak zacna osoba nie stała obok jakiegoś byle Obamy czy innego Bolka.

NOBEL LITERACKI to taka sama laurka jak ten groteskowy NOBEL Pokojowy. Już chyba bardziej zrozumiałym absurd w postaci Nobla w dziedzinie smażenia Naleśników.
13 grudnia 2019r. o 22:00
napiszę ci tak ...
nie ze wszystkim co napisałeś się zgadzam ..np. kwestia Dylana ...Szymborska- nie czytałem i nie czytam ...
reszta plus -minus zgodna z tym co myślę ale jako że wiesz -''lewak'' jestem ;) to teraz wolę ''szkiełko'' od pisania na forum które i tak za godzinę ,jutro ,za miesiąc czy rok będzie takie same...;)
~~Pomarańczowoczerwony Świerk niezalogowany
13 grudnia 2019r. o 22:01
fobiak napisał(a):

od tego tu jestem i przy okzji nabijam sobie licznik bo mam za malo postow jak na taki portal

Fobiak czegoś się najarał?Wzieło cie ostro na komentowanie czegoś do czego nie dorastasz. Bijesz się ze wszystkimi co mają inne zdanie niż ty URBANIE.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza