Pannazdzieckiem napisał(a): Fobiczny , ponieważ lubisz się uczyć to posłuchaj tego :
Miłego :)
panienko, domyslam sie, ze chodzi o watek z tokarczuk. nie moge sie odniesc do tego o czym pitoli luksza z tym drugim bo oni sa oczytani, tokarczuk maja w malym palcu a ja nic nie przeczytalem co olga nabazgrala. jesli chrystianizacje, pomylila lub swiadomie zastapila kolonizacja bo jest swiecka i blizsza oldze, to co ja moge jeszcze dodac. jesli ona tak rozumuje, to moze miec racje, ja sie z nia nie zgadzam, pod pojeciem kolonizacji rozumie co innego. austria nie moze kolonizowac niemiec i odwrotnie, kolonizuje sie calkiem obcy lud i jest on gdzies daleko. bliskie i spokrewnione ludy mozna, przylanczac, przejmowac, asylimowac, integrowac itp.
w moim rozumowaniu tokarczuk, moze sobie pisac i prawic co jej sie podoba, wcale sie nie musze z nia zgadzac a o poparciu to juz nie ma co gadac. do tego, co robia tzw. media katolickie, narodowe, wymachujace sztandarem, pawica lub patriotyzmem, nabralem dystansu. moge ich wysluchac ale im niewierze, dopoki nie sprawdze. odwalaja czarna robote za pis czyli centrum, ktore sami, nieswiadomie reprezentuja, podsuwjaja niewygodne tematy rzadzacym, ktorzy wprowadzajac ustawe autoryzuja ja z malymi zmianami jako swoja. pis potrzebuje tak samo prawice jak i lewice i nie traktuje je jako wroga tylko jako rywala lub malego pomocnika. gdyby skrajne partie zagrazalyby pisowi to juz dawno byly by zakazane a podstaw jest duzo.
tych tzw. prawicowcow uwazam za potomkow nsz, wg mnie z prawica nie maja nic wspolnego.