M21W2 napisał(a): Wiersz który mówi wszystko o stanie wojennym dedykuję go choć nie jest mój dwóm Panom emmemowi i Bernardowi . Trzynastego grudnia roku pamiętnego,
Wróg nie musiał przybyć z kraju sąsiedniego,
Bo on tu na miejscu, w Polsce się znajdował,
Jedną dłoń wyciągał, drugą cios szykował,
I działając podle na rozkaz sowiecki,
Zrobił okupację na sposób niemiecki.
Sejm, co niby polski, przez Gierka wybrany,
Na swą hańbę wieczną zatwierdza kajdany.
Krótka była wolność, pod pałkami kona,
Szarpie naród polski bolszewicka WRONa.
Pędzą nas ubeki do katorżnej pracy,
Siedzą po więzieniach najlepsi Polacy.
wiersz nie jest twoj ale to, ze go wkleiles zobowiazuje ciebie do wyjasnienia mi tego co autor mial na mysli w skrocie cauminam albo jeszcze prosciej, odpowiedz mi na zadane pytania.
"I działając podle na rozkaz sowiecki,"
1. podaj nazwisko sowiety wydajacego rozkaz i jak on brzmial, jesli mozesz to podaj date, bedzie mi latwiej sprawdzic.
"Zrobił okupację na sposób niemiecki."
2. podaj miejsca w miastach na wioskach, przeznaczone do rozstrzeliwan, nazwy obozow koncentracyjnych i ewntualnie nazwy lasow, w ktorych zostali zakopani, rozstrzelani i zagazowani.
"Pędzą nas ubeki do katorżnej pracy,"
3. dlaczego ich pedza, czyzby pedzeni to nieroby, z tego co slyszalem, czlowieka praowietego nie pedzi sie do pracy, sam idzie i to chetnie.
4. skad ich pedza, z domow, z placow, ulic
5. wymien miejsca katorznej pracy, jak mozesz to wymien zaklady, wizowa nie wymieniaj bo juz wiem, ze taki byl, od ciebie.
"Siedzą po więzieniach najlepsi Polacy."
6. dlaczego najlepsi polacy siedza po wiezieniach
7. jak rozpoznac najlepszego polaka, czym sie zajmuje, scharakteryzuj i uzasadnij
8. ilu polakow, zalicza sie do najlepszych, podaj w liczbie procentowej
z gory dziekuje i wyczekuje na odpowiedz. wiem, ze jestes nerwowy, dlatego nie przeklinam i nie pisze ch uju, skad, zes to wytrzasnal.