kc napisał(a): fobiak napisał(a): nie odpowiedziales na zadne moje pytanie, moje pytania sa precyzyjne i dotycza tekstu wiersza.
Fobiak, no nie do końca. Każesz mu odpowiadać na pytania nie dotyczące treści wiersza, tylko twojej interpretacji treści wiersza a to jest różnica. Gdybym rozłożyła twoją bajkę na czynniki pierwsze, to by wyszedł stek bzdur, patrząc całościowo można dostrzec sens.
kc, obawiam sie, ze nie jestes na wlasciwym portalu a jesli chodzi o temat to z pewnoscia nie ten. wiem, ze dlugo spalas ale najwyzsza pora abys sie przeciagnela i przestala ziewac.
to w cudzyslowiu to wersy z wiersza, pod kazdym wersem, zadalem pytanie lub kilka pytan, zwiazanych tylko z zaznaczonym wersem. nie ma tam zadnej mojej interpretacji bo nie mam pojecia o przekazach poetow. dlatego pytam jak nie wiem.
bajek sie nie rozklada, albo sie w nie wierzy albo nie. rozlozyc to ty sobie mozesz nogi.
chodzi o to a nie o to co zniknelo w innym temacie
"I działając podle na rozkaz sowiecki,"
1. podaj nazwisko sowiety wydajacego rozkaz i jak on brzmial, jesli mozesz to podaj date, bedzie mi latwiej sprawdzic.
"Zrobił okupację na sposób niemiecki."
2. podaj miejsca w miastach na wioskach, przeznaczone do rozstrzeliwan, nazwy obozow koncentracyjnych i ewntualnie nazwy lasow, w ktorych zostali zakopani, rozstrzelani i zagazowani.
"Pędzą nas ubeki do katorżnej pracy,"
3. dlaczego ich pedza, czyzby pedzeni to nieroby, z tego co slyszalem, czlowieka praowietego nie pedzi sie do pracy, sam idzie i to chetnie.
4. skad ich pedza, z domow, z placow, ulic
5. wymien miejsca katorznej pracy, jak mozesz to wymien zaklady, wizowa nie wymieniaj bo juz wiem, ze taki byl, od ciebie.
"Siedzą po więzieniach najlepsi Polacy."
6. dlaczego najlepsi polacy siedza po wiezieniach
7. jak rozpoznac najlepszego polaka, czym sie zajmuje, scharakteryzuj i uzasadnij
8. ilu polakow, zalicza sie do najlepszych, podaj w liczbie procentowej