kc napisał(a): fobiak napisał(a): prosilem zlotko aby mi odpowiedzial jak najkrocej i chyba mi nie odpowie bo widze, ze na ciebie przelal odpowiedzialnosc a mnie olal.
Tu masz krótko i na temat. Teraz z perspektywy czasu możesz się mądrzyć, wtedy ludzie nie wiedzieli co ich czeka, autor wiersza też. Nie wiem dlaczego się uparłeś , żeby pan Lucjan ci tłumaczył to, co ty sobie ubzdurałeś czytając ten wiersz.
http://rcin.org.pl/Content/56822/WA248_69841_P-I-2795_skoczek-poezja.pdf
w tym twoim linku nie ma odpowiedzi na moje pytania. jesli ktos wkleja jakies goowieka to jest odpowiedzialny za te goowieka i powinien odpowiedziec na pytania.
z linka:
"W tomikach okolicznościowej poezji stanu wojennego występują oba te przekonania. Jest
też grupa utworów, która łączy te dwa stanowiska. Autorzy wierszy dowodzą, że władze
polskie działały pod dyktando radzieckie, stąd obecny w wierszach motyw zdrady:"
autor wiersza, mozna powiedziec, poeta, dowodzi. jak poeta dowodzi, piszac wiersz? wierszem nikt nie jest w stanie nic dowiesc. dowodzi naukowiec na podstawie dowodow. nie widze, zadnego dowodu zwiazanego z tym wersem "I działając podle na rozkaz sowiecki,"
to byly pytania do zlotoustnego, probowalas mu pomoc, za co nalezy ci sie glask ale zagrzebalas cie w malinach i pewnie bedzie mu przykro.
jak chcesz odpowiadac na pytania to moge tobie zadac kilka pytan z innego wiersza, pytania beda krotkie i proste bo tylko takie zadaje. lucek lepiej niech tobie nie pomaga bo moge sie pogubic w produkcji kwasu siarkowego.
Wlazł kotek na płotek i mruga,
i mruga,
ładna to piosenka nie długa,
nie długa.
Nie długa, nie krótka, lecz w sam raz,
lecz w sam raz.
Zaśpiewaj koteczku jeszcze raz,
jeszcze raz.
"Wlazł kotek na płotek i mruga"
1. dlaczego kotek wlaz na plotek?
2. dlaczego kotek mruga?
odpowiedzi, prosze bez zadnych interpretacji.