~~Karminowy Miskant napisał(a): siedzę już ze dwie godziny i czytam ten materiał ...
potwierdza to tylko moje wcześniejsze spostrzeżenie że fakt historyczny opisywany przez dzisiejszych ipeenowskich ''historyków'' jest często zafałszowany lub traktowany wybiórczo...
skupiając się na jednej lub dwóch osobach pomija się całkowicie bohaterstwo szarego żołnierza...
pomija się ich wolę walki nie dla idei komunizmu czy ''za Stalinu'' tylko o wyzwolenie ojczyzny ...
jak nadal będziemy opierać się na często specjalnie zmanipulowanych wypowiedziach wszelkiej maści ''cenckiewiczów'' za kilka lat dzisiejsza młodzież całkowicie zatraci świadomość gdzie kończy się prawda a zaczyna fałsz...
No to podważajcie po kolei to co napisał Cenckiewicz.
Cytat i wasze kontrargumenty, najlepiej ze źródłami. Bo tak się dyskutuje na tematy, nie tylko historyczne. Bo skąd mam wiedzieć że tylko "cenckiewicze" manipulują a "fobiaki" nie?
Z jednym mogę się zgodzić, prostemu żołnierzowi należy się pamięć i szacunek. Dobrze by było więc rozróżniać wierchuszkę polską generalicję która siadała do stołow z sowietami jak np. niejaki 'walter' co sie kulom nie kłaniał, od tych co wykonywali rozkazy.