skorn napisał(a): ~~Brunatnoszara Cynia napisał(a): Laos,Kambodża Wietnam ,Korea ,Sudan ,Kongo ,Erytrea ,Bahrajm ,Sirra Leone ...
Czyli praktycznie wszędzie tam, gdzie pierw zalęgli się czerwoni.
Zawsze zastanawia mnie, czemu z taką konsekwencją pomijasz ZSRR w swoich pseudohistorycznych rozważaniach. Imperialistyczne USA i miłujący pokój ZSRR. I chyba wiem czemu - strony typu lewica.pl, prl.pl, stalin.pl, itp. itd. systematycznie robią ci wodę z mózgu : )
Gdyby Europy nie trzeba było swego czasu wyciągąć z kłopotów, Amerykanie by się tak nie rozpanoszyli.
Sojusz oczywiście z USA, ale na innych warunkach niż ma to miejsce w tej chwili. A żeby zmieniły sie warunki, musi na zawsze odejśc "banda czworga". którą ty wsparłes ostatnio głosem. Kto wysłał żołnierzy do Iraku? Nie twój kochany Kwaśniewski? : )
Ty sobie możesz robić sojusze z Putinem. Jak się na tym wychodzi, dobrze widac na przykładzie Białorusi. Cos się Władkowi nie podoba i zaraz gaz zakręca : )
odpowiedz sobie sam na to kto był pierwszy -Rosja czy usa
usa od początku swojego powstania była krajem imperialistycznym ...jeśli kumasz choć odrobinę historię to wnioski sam wyciągaj z tego kto i jak kolonizował kontynent...
to nie Rosja chciała władać światem a ówczesna Anglia...Francja im trochę mieszała szyki ...
nie mam najmniejszego zamiaru robić ci tu czegoś na wzór wykładu bo od tego masz internet skoro wcześniej nie czytałeś książek ...;)
poczytaj sobie o wojnie burskiej a wtedy może zweryfikujesz swoje jak mniemam poglądy kto też mógł ''wynaleźć'' coś takiego jak ''obozy koncentracyjne''...to nie Adolf a właśnie angole ...
poczytaj sobie jak to angole na swoim terytorium obściskiwali się z nazistami nie widząc obozów koncentracyjnych na swojej przecież ziemi ...
poczytaj sobie o masakrze jaką urządzili wietnamczykom ''marines'' w My Lai strzelając i masakrując tam bagnetami kobiety ,starców i dzieci ...
poczytaj jak w Sierra Leone ludność cywilną palili napalmem i strzelając do nich z miotaczy ...
poczytaj sobie jak uciekającym z hitlerowskich Niemiec Żydów najpierw kazali opłacić wizy pobytowe a później nawet statku do poru nie wpuszczono...
wymianiał bym ci takich przykładów mnóstwo ...
a Rosja? prawdziwie imperialnym krajem nigdy nie była ...próbował tego ;)
Stalin i właśnie dlatego ''yankee'' czując zagrożenie nadzwyczaj się śpieszyli do Berlina...
jutro jak znajdziesz czas o normalnej porze ,może rozwinę temat,może popiszę ale teraz ...
ja jutro do pracy ...