skorn napisał(a): Zaprowadzenie ustroju taki jak panował w ZSRR w całej Europie to nie jest budowanie strefy wpływów? Czemu nie masz problemu z totalitaryzmem a przeszkadza ci demokracja (ułomna ale jednak)?
Oczywiście nie nastawia się własnego karku tylko po to by pomóc innym. Takie cuda to tylko w bajkach. I własnie dlatego USA jest dziś potęgą pod każdym względem. Pomagać innym i przy okazji robić swoje interesy.
~~Niebieskawozielony Rącznik napisał(a):
rozbiory Polski ty uznajesz za formę imperializmu????? ciekawe....
Dalej wątpliwości? Taka nawet była nazwa tego państwa: Российская империя
"Imperium Rosyjskie u szczytu swej potęgi w 1866 roku liczyło 23,7 mln km² i było trzecim najrozleglejszym państwem w historii ludzkości, po imperium brytyjskim i Wielkim Ułusie Mongolskim."
Jeszcze z czegoś mam cię podszkolić? : )
ja nie mam problemu z totalitaryzmem???
i ty chcesz mnie uczyć ? :]
a od ilu lat ja wprost ci piszę że budzi mój wstręt odradzający się w Polsce faszyzm?
a skąd on wyszedł?...Włochy Mussoliniego ,Hiszpania Franko i Niemcy Hitlera....tam szukaj genezy totalitaryzmu ...
oczywiście można dodać do tego stalinowską Rosję ale mieszać to jednocześnie z imperializmem to lekkie przegięcie jeśli ty nawet rozbiory Polski w to wmieszałeś ...
jakim to ''imperium'' była Japonia? a przecież i ona miała takie zapędy?...dzisiejsza Korea...to też ''imperium''?
bo według mnie tylko państwo totalitarne...
historycznie rzecz biorąc prawdziwymi imperiami pomijając te o których pisaliśmy było rzymskie ,aleksandryjskie i no i może chanat...
dzisiaj czasy się zmieniły stąd zmiany w nazewnictwie ale główna idea -imperializm- pozostała ...
''....własnie dlatego USA jest dziś potęgą pod każdym względem. Pomagać innym i przy okazji robić swoje interesy.''
czy ty aby na pewno wiesz skąd wzięła się dzisiejsza potęga usa?
od początków powstania ''stanów'' była oparta na wyzysku ,krzywdzie ludzkiej i zbrodni ...
ten stan trwa do dzisiaj ...