fobiak napisał(a):
i tu masz taki cytacik ale nie moj: "Zrzeszenie Wolność i Niezawisłość (używana była również forma „Wolność i Niepodległość”[1][2] (WiN), właśc. Ruch Oporu bez Wojny i Dywersji „Wolność i Niezawisłość”[3]) – polska cywilno-wojskowa organizacja konspiracyjna założona 2 września 1945 w Warszawie. Jej trzon stanowiły pozostałości rozwiązanej Delegatury Sił Zbrojnych na Kraj. WiN przejęła jej strukturę organizacyjną, kadry, majątek, a także częściowo oddziały leśne. Dowódcy obszarów DSZ zostali prezesami obszarów WiN."
~~Czarnobrązowa Facelia napisał(a):fobiak napisał(a):
i tu masz taki cytacik ale nie moj: "Zrzeszenie Wolność i Niezawisłość (używana była również forma „Wolność i Niepodległość”[1][2] (WiN), właśc. Ruch Oporu bez Wojny i Dywersji „Wolność i Niezawisłość”[3]) – polska cywilno-wojskowa organizacja konspiracyjna założona 2 września 1945 w Warszawie. Jej trzon stanowiły pozostałości rozwiązanej Delegatury Sił Zbrojnych na Kraj. WiN przejęła jej strukturę organizacyjną, kadry, majątek, a także częściowo oddziały leśne. Dowódcy obszarów DSZ zostali prezesami obszarów WiN."
Naucz się sam, jeśli pouczasz innych!
Brakuje początku z tego samego źródła:
"Powstanie i działalność Delegatury Sił Zbrojnych
Na jej czele stanął płk Jan Rzepecki. Delegat Sił Zbrojnych na Kraj mający uprawnienia takie jak komendant AK, utrzymał strukturę dowodzenia taką jaka istniała w Armii Krajowej[1].
(...)W tym czasie nastąpił wzrost aktywności partyzantki poAKOWSKIEJ. Skutecznie były atakowane więzienia w wielu miastach w kraju. "
skorn napisał(a): Kogo obchodzą daty, skoro ludzie WiN to praktycznie sami akowcy? Nie bądź takim formalistą fobiak.
~~Czarnobrązowa Facelia napisał(a): Pokazałam sierocie na jego źródłach, że istniała ciągłość organizacyjna (więc personalna też!) od AK do WiN.
Jakim cymbałem trzeba być, by się spodziewać w Polsce jakiejś innej armii podziemnej niż z ludzi AK (ZWZ,...,)?
~~Czarnobrązowa Facelia napisał(a): Jakie fakty można podać gościowi, który bredzi jak po miesięcznym ćpaniu?
zacytowałem ci Twoją Wiki!
Skoro już poznałeś wikipedię, to wrzuć z tej encyklopedii dla ubogich umysłem te bandy i tych folksdojczów!
Z kim ja dyskutuję?
Mogę tylko poradzić zdecydowanie, byś zmienił dilera!