Horus napisał(a): Stąd moje ''pytanie na śniadanie''
czy jesteśmy na pewno krajem demokratycznym skoro tyle wokół nieprawidłowości i przypadków łamania prawa...
przecież ...
„wszystkie osoby, instytucje i inne podmioty, publiczne bądź prywatne, włącznie z samym państwem, są odpowiedzialne w obliczu praw, które są powszechnie ogłaszane, stosowane w sposób równy przez niezależnie działające sądy i pozostają w zgodzie z międzynarodowymi normami i standardami praw człowieka".
Pytasz o to czy jesteśmy krajem demokratycznym , ja bym to pytanie sformułował inaczej , czy jako społeczeństwo do tego dorośliśmy .
Twoje uzasadnienie do pytania to nic innego jak utyskiwanie na praworządność którą w całym okresie przemian oceniam tak jak Ty bardzo krytycznie .
Co zaś tyczy demokracji , po analizie pojęcia demokracja we współczesnej formie twierdzę że tak , zupełnie czym innym jest postawa po przegranych wyborach przez partie które uważają siebie za demokratyczne a nie szanują demokratycznego wyboru Polaków oraz wyborców przegranych .
Politycy z partii przegrywającej nie akceptują szczególnie w ostatnich 15-nastu latach werdyktu suwerena , wciągają manipulując faktami w swoje brudne gierki znaczną część społeczeństwa które nie dorosło do życia w państwie demokratycznym .
Zadaj sobie pytanie czy Ty do tego dorosłeś , dla Ciebie pożywką jest atakowanie personalne dyskutantów o innych poglądach jak Twoje np. ja dla Ciebie jestem tym najgorszym sortem , dałeś mi na to wiele przykładów do których nie chcę wracać . Miłej niedzieli " demokrato ".