Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
29 sierpnia 2020r. o 8:24
I żeby nie być gołosłownym w twierdzeniu " łączyć nie dzielić " , a mam takie hobby , to chciałbym Was Przemo i Lucjanie prosić o wysłuchanie Jacka Sokala . Mówi w zasadzie to samo , co ja , tyle tylko , że większy zasób wiedzy i elokwencji pozwala Mu na dostęp do szerszego grona odbiorców :

Otóż Sokal próbuje teraz organizować nową Solidarność , jako sprzeciw przed dalszym rozkradaniem Polski , idiotycznemu koronaświrusowi i ogólnie pojętemu NEW WOLD ORDER .

Miłej lektury i soboty Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Błękitnoszary Orlik niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 9:35
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): W stanie wojennym dużo musiałem podróżować po dolnym śląsku i w większości miast miałem problemy z zomo i milicją. Ale gdy przyjeżdżałem do bolca to tutaj zawsze był spokój i jakby stanu wojennego nie było.
A teraz nagle namnożyło się wszelkiej maści "walczących o wolność" którzy od nowa piszą historię.

To może nam jeszcze napisz jak już tak często jeździłeś po tym Dolnym Śląsku
W jakim celu ,gdzie przebywałeś konkrety były by mile widziane ,
Bardziej wiarygodna była by ta bajka .
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
29 sierpnia 2020r. o 11:49
~~Błękitnoszary Orlik napisał(a):
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): W stanie wojennym dużo musiałem podróżować po dolnym śląsku i w większości miast miałem problemy z zomo i milicją. Ale gdy przyjeżdżałem do bolca to tutaj zawsze był spokój i jakby stanu wojennego nie było.
A teraz nagle namnożyło się wszelkiej maści "walczących o wolność" którzy od nowa piszą historię.

Trzynastego grudnia roku pamiętnego wróg napadł na Polskę z kraju ościennego ... tak się wtedy mówiło . Gówniarzem wtedy byłem i z " bibułą " nie miałem nic do czynienia , ale kiedy zobaczyłem dwóch Zomowców na Złotniczej , w Jeleniej Górze , przed moją szkołą i powiedzieli mi szperdalaj w poniedziałek czternastego grudnia roku pamiętnego ... to wtedy szperdoliłem . Mea culpa . Dzisiaj mam już tyle doświadczenia życiowego i odwagi cywilnej , że gdybym tych dwóch Zomowców zobaczył jeszcze raz ... krew by się polała ... ich , albo moja :)

Minęło sporo czasu , a w zasadzie nic się nie zmieniło . Dalej jesteśmy niewolnikami we własnym Kraju .

Można odsłaniać pomniki , ale lepiej było by tworzyć zręby gospodarki , dla przyszłych pokoleń , dlatego polecam Wam Sokala . Ja jestem za głupi .

To chyba pierwsza wolna sobota , o które walczyła dawna Solidarność , jaką postanowiłem przyznać sobie od wielu lat . Być może prawdą jest , że człowiek kowalem własnego losu ... tak czy siak , chętnie pogadam z Mądrymi Ludźmi , jak Lucjan i Przemo . Pomimo różnic :)

Ty Głupia Papugo wyleciałeś z mojego rankingu :)

Proszę Was o komentarze odnośnie stanowiska Sokala . Być może faktycznie stworzymy " Nową SOLIDARNOŚĆ " . Kto wie ... :)

Dopisane 29.08.2020r. o godz. 11:49:

ps. Lucjanie , czy ta dziewczynka na fotkach to nie przypadkiem Twoja Wnusia ? :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 12:08
Panna - Piotrek wysłuchałem , z wieloma tezami się zgadzam tak jak zapewne zgodziłbym się z Tobą i Przemkiem w ocenie okrągłego stołu i tym wszystkim co wydarzyło się po 1989 r.
Twoim i Przemka problemem jest zrozumienie fenomenu wydarzeń sierpnia 80 , nie jesteście w stanie zrozumieć że powstało coś co nie pasowało rządzącej Polską Moskwie . To w Moskwie opracowano plan i taktykę wprowadzenia stanu wojennego a Jaruzelski co ocenił sąd w 2012 roku stanął na czele związku przestępczego .

Według sądu generałowie Wojciech Jaruzelski, Czesław Kiszczak, Florian Siwicki i Tadeusz Tuczapski stanowili związek przestępczy o charakterze zbrojnym, który przygotował i doprowadził do nielegalnego wprowadzenia stanu wojennego w 1981 r. Sąd uznał, że wybrali taką formę, aby z zaskoczenia rozwiązać sytuację wynikłą w PRL po zalegalizowaniu NSZZ "Solidarność".

Solidarność została rozbita aresztowano i internowano wszystkich czołowych przywódców ci co zostali zaczęli tworzyć podziemne struktury Solidarności niektórzy bardziej radykalni pod przywództwem Kornela Morawieckiego utworzyli Solidarność Walczącą .
Należy też wspomnieć o Federacji Młodzieży Walczącej a w Bolesławcu o Uczniowskim Komitecie Obrony Społecznej , to dzięki nim i wielu innym organizacjom antykomunistycznym doszło do tego że Władza Komunistyczna po doprowadzeniu kraju do bankructwa siadła do rozmów z przedstawicielami społeczeństwa .
Niestety to Kiszczak z Wałęsą ustalali na spotkaniach w hotelu MSW a następnie w powiększonym składzie w Magdalence reguły i zasady przemian ustrojowych w Polsce .
Piotrze jestem przekonany że jakbyśmy od tego momentu rozpoczęli dyskusję niewiele a może nawet nic by nas nie różniło .
Propaganda komunistyczna z lat osiemdziesiątych odniosła skutek , po 1989 roku niewielkie liczebnie związki Solidarność czy OPZZ nie były w stanie zatrzymać machiny dzikiej reprywatyzacji i uwłaszczenia na majątku tych jak to słuszni stwierdził Czarzasty się z sobą dogadali , ciekawostką jest że propaganda z tamtych czasów z Wyborczą pod przywództwem Michnika na czele też była skierowana przeciwko Solidarności .
Post-komunistyczny drugi pod względem ilości członków OPZZ tak jak w latach osiemdziesiątych tak i obecnie nie jest krytykowany a wręcz chwalony .
Piotrek mój charakter i poglądy ukształtowały nie media tylko życie i wydarzenia w jakich uczestniczyłem .

~~Szarobury Krwawnik niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 12:09
Horus napisał(a): naucz się mnie omijać dupku...

Róża...(neczniku) ...:]

To raczej trudne, bo s.r.a.sz wszędzie gdzie się da gównojadzie.
13926
qwax_
29 sierpnia 2020r. o 12:18
Pannazdzieckiem napisał(a):
Proszę Was o komentarze odnośnie stanowiska Sokala . Być może faktycznie stworzymy " Nową SOLIDARNOŚĆ " . Kto wie ... :)

Cieszy, że są jeszcze tak mądrzy ludzie jak Sokal. Facet ma dużą wiedzę, ale przede wszystkim świadomość jak NAPRAWDĘ wygląda Polska i świat.
Martwi to, że takich osób jest niewiele.
Czy mamy szansę w końcu na prawdziwą wolną Polskę? Szczerze, to niestety wątpię.
Indoktrynacja Polaków zaszła za daleko.
Jedyną szansą byłoby wyłączenie propagandy telewizyjnej (i nie chodzi mi wyłącznie o TVPIS, ale też TVN, Polsat itp).
A w to miejsce należałoby codziennie nadawać takie programy jak choćby ten Sokala.
Po kilku tygodniach, może miesiącach, spora cześć ludzi zaczęłaby w końcu samodzielnie myśleć.
Bo w chwili obecnej nie ma raczej szans na żaden znaczący oddolny ruch społeczny.
Ludzie mają 500-plusy, swoje seriale, durną rozrywkę i nic im więcej nie potrzeba.
Co więcej, zaczęliby protestować, gdyby im próbować zabrać te "dobra" ;)
Jedyne, co w tej chwili mogłoby skłonić młodych do wyjścia na ulicę, to ograniczenie internetu.
Bez swoich facebooków, instagramów, czy innych tik-toków oni nie sa w stanie żyć!!
Realne życie dla młodych przeniosło się do sieci i aż strach pomyśleć, jak będzie wyglądał świat, gdy oni zaczną zakładać rodziny i rodzić dzieci.

„Historię piszą zwycięzcy” - dlatego od 200 lat nie znamy polskiej historii. ***** ***
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 12:21
Piotrze mój wnuk był ze mną pracował za fotografa , jak zrozumiesz komu ten pomnik jest poświęcony to zmienisz zdanie , jak sam do tego nie dojdziesz ja nie będę wpływał na Twoją ocenę .
Mała podpowiedź , Solidarność powstała dzięki solidarnej walce inteligencji i milionów robotników .
Mam nadzieję że mój kolega Janek Filipek nie będzie miał mi za złe że odpowiem - ta dziewczynka to Janka córka od młodych lat wychowywana w duchu patriotyzmu i miłości do ojczyzny .
~~Brązowopłowa Szydlica niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 12:29
~~Błękitnoszary Orlik napisał(a):

To nie są żadne bajki co pisze Gościu ,Ja miałem tą nieprzyjemność,że zostałem wcielony do LWP w 1998 r i część mojej jednostki wyjechała do Wrocławia pacyfikować PAFAWAG natomiast pozostałość została w Bolesławcu do patrolowania miasta i pilnowania budynków zamieszkałych przez zawodowych żołnierzy i ich rodziny .,po mieście chodziły patrole dwuosobowe w pełnym rynsztunku z kałachami i trzema magazynkami ostrej amunicji ,na szczęście ani jeden nabój nie został użyty ..Miasto było po godzinie policyjnej puściutkie , nikt tam nie palił świeczek pod Sądem .Tylko po tylu latach wychodzi na to ,że Bolesławiec był ,,Bastionem Solidarności ".
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.