Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 17:15
A teraz i tutaj weź się skoncentruj i powiedz w/g Twojej Świadomości i wiedzy , czy możemy skonstruować nową Solidarność Sokala ?

Piotrek stawiając to pytanie nie słuchałeś dokładnie Sakala , on odpowiedział , z pokoleniem internetowych anonimowych " bojowników " władza jakakolwiek by nie była może spać spokojnie .
Doskonałym przykładem że Sakal ma rację są wpisy ~~Kanarkowej Ślazówki nigdzie nie należał nic nie robił tylko obserwował , a dziś karci gani oskarża snuje domysły zero faktów .
Ślazówko w stanie wojennym zawieszono działalność wszystkich organizacji , w tym PZPR nawet Gierek został internowany ze swoim otoczeniem .
Jedyną władzą w tamtym czasie była WRON .

Dopisane 29.08.2020r. o godz. 17:15:

~~Kanarkowa Ślazówko , ja bym nie mógł teraz spojrzeć w lustro gdybym nie wspierał ludzi walczących z zamordyzmem systemu komunistycznego , to jest ta różnica między nami .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
11445
PanM
29 sierpnia 2020r. o 17:21
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): Dodam że w stanie wojennym nienawidziłem komuny , ale też nie trzymałem się solidarności, ani nie działałem w żadnej organizacji. Byłem biernym obserwatorem.
Dla mnie ci ludzie chcieli jak najwięcej ugrać dla siebie. Zabrać komunistom aby samemu stać się takimi jak oni. Wielu bez skrupułów uwłaszczyło się na państwowym majątku.
Nigdy nie miałem czerwonej legitymacji bo się komunistami po prostu brzydziłęm i było to dla mnie powodem różnych problemów.
Ciekawe ilu z tych "działaczy" zostało skłonionych do podpisania lojalki i było w PZPR.
Ludzie nie takie świństwa potrafili zrobić aby im było choć trochę lepiej.
Mam to szczęście że mogę teraz bez odrazy spojrzeć w lustro i to z dwóch powodów - nigdy nie byłem w PZPR i nigdy nie byłem w Solidarności.

Utożsamiam się z tym wpisem i tak samo postrzegam solidarność.
Liczy się to co tu i teraz .
Co to za śmieszna filozofia głosząca że od ilości członków zależy los robotników.
Ta filozofia dowodzi że przez 40 lat istnienia / prawie tyle co trwała komuna / solidarność nie zrobiła dla pracowników nic trwale pozytywnego.
Po co w wolnym kraju " solidarnościowej wolności i dobrobytu " robotnik ma walczyć ?
Robotnik ma pracować i być godnie wynagradzany a władza ma w jego imieniu tworzyć uczciwe stabilne długofalowe prawo i bronić jego interesów. Bo robotnik to najbardziej masowy podatnik i główny budowniczy budżetu. Im więcej zarobi tym więcej da tym którzy z niego żyją.Związki skoligacone z rządzącą partią , odrywające kupony od martyrologii z przed 40 lat to żałosna pieśń niespełnionych marzeń.
Kto finansuje ordery , murki , dyplomy , spotkania ?
Organizuje i finansuje je władza kupując " gołych i bezradnych " jak myszy kościelne działaczy.
Dlaczego na tych uroczystościach nie był spontanicznej młodzieży. Dlaczego nie było tłumu radosnych robotników ?
Odpowiadam -- Bo związki były , są i pozostaną " TOWARZYSTWEM WZAJEMNEJ ADORACJI " finansowanym przez władze.
Lucjanie -- gdzie godna kwota wolna ?
Gdzie równe płace pracownika w Polsce i Niemczech / np Lidla ?
Gdzie działalność gospodarcza bez państwowych bezsensownych utrudnień.?
Gdzie prawo uniemożliwiające matactwa ?
Gdzie prawo blokujące uwłaszczanie się na publicznym majątku ?
Gdzie ustawa o ochronie życia narodzonego / nie tylko poczętego / ?
Gdzie ustawa o ochronie życia i zdrowia obywateli ?
Gdzie ustawa o zagospodarowaniu opakowaniami po produktach i napojach ?
Gdzie procedury przetargowe broniące interesu lokalnych firm ?
Gdzie ustawa blokująca bezsensowne inwestycje publiczne dotowane z Unii a budujące dług publiczny.
Nie będę się pastwił ale jak trzeba dopisze kilkaset innych niedoróbek władzy popieranej przez solidarność.
Ludzie potrzebują pracy , godnej płacy a nie murków i orderów dla kombatantów.[img=1598714511_8l14yuy.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Brunatnoszara Szarotka niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 18:06
To dla synusiów "służących" tatusiów, tych co służyli systemowi, co teraz miałczą i się wymądrzają.

Kanclerz Niemiec Angela Merkel powiedziała w sobotę 29 sierpnia, że związek zawodowy "Solidarność" w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku uruchomił procesy, które doprowadziły do upadku berlińskiego muru. Kanclerz nazwała ludzi "Solidarności" "bohaterami wolności”.
Merkel przypomniała, że przeciwnicy komunistycznej władzy w Polsce chcieli utworzyli niezależne związki zawodowe po to, by "wspólnie walczyć o swoje prawa", a poprzez "odważny protest" udało im się dokonać zmian na lepsze.
"Solidarność wytworzyła siłę, która pociągnęła za sobą inne kraje środkowej i wschodniej Europy. Także w Niemczech, zarówno w NRD jak i w RFN, intensywnie śledziliśmy to, co udało się wywalczyć nieustraszonym Polkom i Polakom" - podkreśliła kanclerz.

Dodała, że "Solidarność" mocno wpłynęła na jej życie, a ludzie "Solidarności" to dla niej "europejscy bohaterowie wolności".

DW odnotowuje, że zdaniem Merkel tegoroczne obchody 30-lecia zjednoczenia Niemiec nie mogą odbyć się bez pamięci o protestujących z Gdańska, którzy stali się "wzorem". "Już dziesięć lat wcześniej wskazali drogę działaczom na rzecz praw obywatelskich w NRD. Ich dążenia wolnościowe uruchomiły procesy, które w końcu doprowadziły do upadku berlińskiego muru i żelaznej kurtyny" - powiedziała kanclerz.

~~Jasnoturkusowy Barwinek niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 18:11
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a):

Byłem biernym obserwatorem.

Czyli tchórzem?
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
29 sierpnia 2020r. o 18:12
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): Dodam że w stanie wojennym nienawidziłem komuny , ale też nie trzymałem się solidarności, ani nie działałem w żadnej organizacji. Byłem biernym obserwatorem.
Dla mnie ci ludzie chcieli jak najwięcej ugrać dla siebie. Zabrać komunistom aby samemu stać się takimi jak oni. Wielu bez skrupułów uwłaszczyło się na państwowym majątku.
Nigdy nie miałem czerwonej legitymacji bo się komunistami po prostu brzydziłęm i było to dla mnie powodem różnych problemów.
Ciekawe ilu z tych "działaczy" zostało skłonionych do podpisania lojalki i było w PZPR.
Mam to szczęście że mogę teraz bez odrazy spojrzeć w lustro i to z dwóch powodów - nigdy nie byłem w PZPR i nigdy nie byłem w Solidarności.

Ja również nie miałem żadnej legitymacji , no chyba , że szkolną i Książeczkę Wojskową . Do dzisiaj mam pesel , Dowód Osobisty i Prawo Jazdy ... i jeszcze NIP :D . Co wcale nie oznacza , że tych co MIELI uznaję za gorszych . Sama idea Okrągłego Stołu już jest sku ... rwy ... sy... ństwem .

Lucjan , Przemo ... przecież Wy wiecie , że do stołu z śp. Kiszczakiem , Jaruzelem i Bolkiem bym nie usiadł . .. Wódy bym nie chlał , dlatego chleję w samotności :D

Ale marzy mi się Okrągły Stół w patio u Przema.. jeśli Lucjan zgodę wyrazi :D I Przemo :D Bo ja , jak w dym :D

Chyba pójdę po jakie piwo miłego wieczoru Wam życząc Panowie :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 18:45
Przemku jest takie mądre i pouczające powiedzenie - weźmy się i zróbcie - idealnie pasuje do Ciebie .
Tyle demagogii w jednym wpisie to rzadkość , żadna władza nie finansowała i nie finansuje żadnego związku poza władzą komunistyczną utrzymującą CRZZ .
To wszystko co jest organizowane jest opłacane ze składek członkowskich oraz dobrowolnych wsparć darczyńców .
Piszesz kłamstwa udowodnij że się mylę a publicznie Ciebie przeproszę , nie czuję się kompetentny odpowiedzieć na pytania które powinieneś kierować do władzy ustawodawczej i wykonawczej .
Widzę że strasznie Ciebie boli fakt że ktoś docenił tych co działali na rzecz Polski i Polaków , wśród odznaczonych było trzech działaczy UKOS , trzech pracowników fizycznych i ksiądz , kapelan bolesławieckiej Solidarności , są to ludzie atakowani przez komunistów w latach osiemdziesiątych a obecnie robisz to Ty i Tobie podobni . Mam wrażenie że osobiście rozmawiałem z rozsądnym Przemkiem a odpisuje jakiemuś populiście i demagogowi .

Dopisane 29.08.2020r. o godz. 18:45:

~~Brunatnoszara Szarotka napisał(a): To dla synusiów "służących" tatusiów, tych co służyli systemowi, co teraz miałczą i się wymądrzają.

Kanclerz Niemiec Angela Merkel powiedziała w sobotę 29 sierpnia, że związek zawodowy "Solidarność" w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku uruchomił procesy, które doprowadziły do upadku berlińskiego muru. Kanclerz nazwała ludzi "Solidarności" "bohaterami wolności”.
Merkel przypomniała, że przeciwnicy komunistycznej władzy w Polsce chcieli utworzyli niezależne związki zawodowe po to, by "wspólnie walczyć o swoje prawa", a poprzez "odważny protest" udało im się dokonać zmian na lepsze.
"Solidarność wytworzyła siłę, która pociągnęła za sobą inne kraje środkowej i wschodniej Europy. Także w Niemczech, zarówno w NRD jak i w RFN, intensywnie śledziliśmy to, co udało się wywalczyć nieustraszonym Polkom i Polakom" - podkreśliła kanclerz.

Dodała, że "Solidarność" mocno wpłynęła na jej życie, a ludzie "Solidarności" to dla niej "europejscy bohaterowie wolności".

DW odnotowuje, że zdaniem Merkel tegoroczne obchody 30-lecia zjednoczenia Niemiec nie mogą odbyć się bez pamięci o protestujących z Gdańska, którzy stali się "wzorem". "Już dziesięć lat wcześniej wskazali drogę działaczom na rzecz praw obywatelskich w NRD. Ich dążenia wolnościowe uruchomiły procesy, które w końcu doprowadziły do upadku berlińskiego muru i żelaznej kurtyny" - powiedziała kanclerz.

To co nas byłych działaczy smuci jest ocena nie tych z PZPR a tych niby anty komunistów .
To co cieszy to to że docenia Solidarność cały świat w tym wspomniane przez Ciebie Niemcy .
Jeszcze tu na forum brakuje wpisów takich jak na fb - To Niemcy przyczynili się do obalenia komunizmu burząc mur berliński .
22258
#Horus nieaktywny
29 sierpnia 2020r. o 18:54

czekałem na taki wpis...
prawda , niewygodna nawet okrutna prawda ale prawda której tych dwóch ''waezliniarzy'' :] niczym nie przykryje. :]
ktoś ma całkowitą rację że wielu ''solidaruchów '' schowało głęboko w szafie swoje ''czerwone książeczki''
wielu z nich ma tyle brudu za pazurami że posuną się do największych łgarstw by tym zakamuflować swoje dawne ''przekonania'' i dawne przynależności ...

''Mam to szczęście że mogę teraz bez odrazy spojrzeć w lustro i to z dwóch powodów - nigdy nie byłem w PZPR i nigdy nie byłem w Solidarności''

:)
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 18:56
Panna - Piotrek , podejrzewam że Przemek mocno się zmienił , nie znam powodu , ale jak tylko zaprosi na pewno przyjmę zaproszenie .
Moja żona niezbyt przychylna jest spotkaniom przy alkoholu u nas , jest jego wrogiem dlatego ja was nie zaproszę , ja osobiście takich spotkań nie unikam , oczywiście w ograniczonych ilościach .
Może zamiast wpraszać się do Przemka Ty coś zorganizuj .
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.