Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
13926
qwax_
8 września 2020r. o 9:01
Pannazdzieckiem napisał(a):

Pani Anna Walentynowicz w/g mojej wiedzy jako pierwsza odważyła się wygarnąć Bolkowi prawdę w oczy . Mógłbym poszperać w necie i znaleźć Jej pytania do Lecha . Nie bardzo mam jednak czas i liczę , że sam znajdziesz pełny tekst.

A proszę bardzo ;)
PREZYDENCIE, POLACY ŻĄDAJĄ ODPOWIEDZI !!!
(17 pytań Anny Walentynowicz do LECHA WAŁĘSY)

Na naszych oczach przeszłość ulega przekłamaniu, manipulacji, by ocalić prawdę ktoś musi zapytać o fakty, dopóki żyją jeszcze ich świadkowie. Lata wspólnej działalności nakładają na mnie obowiązek zadania kandydatowi na Prezydenta RP – LECHOWI Wałęsie kilku pytań. Oświadczam, że biorę pełną odpowiedzialność za treść tych pytań i zawarte w nich sugestie. Życzę sobie przeprowadzenia dowodu prawdy przed sądem.

1. Czy pamiętasz, jak w styczniu 1971r. przyznałeś, że na żądanie SB dokonywałeś identyfikacji uczestników zajść grudniowych z fotografii i filmu? Czy teraz możesz podać powody tych działań?

2. Dlaczego okłamałeś wszystkich, mówiąc o przeskoczeniu płotu, podczas gdy na strajk 14.08.1980r zostałeś dowieziony motorówką z Dowództwa Marynarki Wojennej w Gdyni?

3. Jak godziłeś swoją katolicką moralność z głośnymi przygodami, o które żona robiła ci publiczne awantury w 1980r?

4. 9-ego grudnia 1980r przyznano „Solidarności” pierwszą nagrodę – 30 tyś. USD. Co zrobiłeś z tymi pieniędzmi?

5. Co zrobiłeś z 60 tyś. USD nagrody szwedzkiej prasy, które miałeś przekazać na Panoramę Racławicką, lecz nigdy nie przekazałeś?

6. Czy mieszkanie na ul.Polanki 52 kupiłeś, czy otrzymałeś w darze i od kogo?

7. W jakiej kwocie Bagsik i inni biznesmeni finansowali Twoją pierwszą kampanię wyborczą?

8. Czy uważasz za właściwe, że głowa państwa lokuje pieniądze w bankach zagranicznych, wbrew polskiemu prawu?

9. Czy byłeś w 1981r informowany przez Prezydium MKZ, że M. Wachowski jest kapitanem SB?

10. Czy Wachowski posiada Twoje zdjęcia ze wspólnych orgii i dlatego nie reagowałeś na jego poczynania?

11. Czy SB szantażowała Cię ujawnieniem wszczętych postępowań karnych o kradzieże przed Sądem Rejonowym dla Nieletnich wymuszając płatną współpracę?

12. Za jakie zasługi w obozie w Arłamowie przyznano Ci prawo polowania z Kiszczakiem i 5-cio tygodniowy pobyt z całą rodziną, gdy innym odmawiano zwykłych widzeń?

13. Czy pamiętasz swoją wypowiedź na Kongresie USA „lokujcie swe kapitały w Polsce, bo na nędzy i głupocie można najlepiej zarobić”. Czy nadal tak sądzisz?

14. Z jakiej obietnicy wyborczej wywiązałeś się?

15. Czy teraz potrafisz odpowiedzieć na pytanie A. Gwiazdy z I Zjazdu Solidarności – jak wygląda dogadanie się Polaka z Polakiem, gdy jeden jest zdrajcą?

16. Czy nie dosyć już kłamstw, krętactw, niekompetencji, pazerności, czy Ty naprawdę nie boisz się Boga, Lechu?

Gdańsk dn. 25.09.1995r Anna Walentynowicz

„Historię piszą zwycięzcy” - dlatego od 200 lat nie znamy polskiej historii. ***** ***
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
8 września 2020r. o 9:17
Dzięki Ksawery , że mnie ... nas wyręczyłeś :)

Lecę do kochanki betoniary .

Nara :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
14240
M21W2
8 września 2020r. o 10:43
~~Złotobrązowa Lawenda napisał(a): Zobaczcie co pozostało z tamtych dni :
z 10 milionów 0,5 miliona członków
postulaty , których nie zrealizowano
zakłamanie
uwikłanie się w politykę
a robotnik to rab który ma służyć współczesnej wierchuszce solidarnościowej
tylko się odznaczają i pomniki stawiają
tak wygląda solidarność po 40 latach.
1 miejsce Anna Walentynowicz za co się pytam?
2 miejsce Gwiazda i .... ludzie którzy dążyli do konfrontacji i przelewu krwi bratniej,
tak pojmowaliście rozliczenie z komuną - jeśli tak nie byliście lepsi od nich.
Szanowny panie Lucjanie i co pan na to.

Lawendo jakbyś zamiast pisać poświęcił trochę czasu i poczytał co ja pisałem w tym temacie a najlepiej jak to opisują historycy .
Te 10 mln to ludzie którzy mieli dość władzy komunistów , te 10 mln poparło 21 postulatów w których jest zawarte o co walczono .
Możesz się z nimi zapoznać pod tym linkiem ..... https://naszdziennik.pl/polska-kraj/52592,o-to-walczyla-solidarnosc.html
Lawendo na mocy porozumienia to władza została zobligowana do do realizacji postulatów strajkujących i to przedstawiciel władzy Mieczysław Jagielski podpisując porozumienie powiedział - wypracowaliśmy rozsądne porozumienie , ja swoim podpisem gwarantuję ich realizację .
Przypomnę Tobie że władza zrealizowała postulat o Wolnych Związkach Zawodowych , które nijak nie pasowały do ustroju PRL .
Stan wojenny wprowadzony przeciwko Solidarności i delegalizacja Wolnych Związków w 1982 r są tego wystarczającym dowodem .
Związek Solidarność został rozbity , tylko najwierniejsi ludzie zeszli do tzw. podziemia tworząc struktury opozycji antykomunistycznej walcząc o to co nam dano a następnie odebrano .
W roku 1984 władza komunistyczna i jej przedstawiciele założyli OPZZ , rzucili ochłap który w znacznym stopniu został przyjęty .
Tymczasowa Komisja Koordynacyjna Solidarność została uznana przez władze PRL za nielegalną jej działacze byli inwigilowani , aresztowani i skazywani na więzienie .
Jaruzelski i Kiszczak w 1988 r. zaprosili do wstępnych rozmów w Magdalence ludzi których wybierze Wałęsa w celu wypracowana porozumień z opozycją , nie chcieli poruszać tematu ponownej legalizacji Solidarności , presja działaczy Solidarności zwanych przez komunistów ekstremą - ( Walentynowicz , Gwiazda , Wyszkowski czy działacze Solidarności Walczącej z Kornelem Morawieckim na czele ) -doprowadziła do tego że postawiony warunek ponownej legalizacji Solidarności w rozmowach przy okrągłym stole będzie tematem nr.1 a hasło Nie Ma Wolności bez Solidarności nie będzie tylko hasłem .
Solidarność a właściwie Wolne Związki Zawodowe zostały przywrócone , jakie one teraz są decydują robotnicy , szkoda że nie ma u nas takiej świadomości o roli Związków jak np .w Niemczech i innych krajach zachodnich , propaganda antyzwiązkowa prowadzona od chwili wprowadzenia stanu wojennego po dzień dzisiejszy zrobiła swoje .
Lawendo robotnicy związkowcy decydują o wyborze władz Tobie i mnie nic do tego , stoisz z boku , stój dalej , nie zazdrość odznaczeń tym którzy nie stali z boku i nie biadolili jak Ty .
Zapoznaj się z biografię Anny Walentynowicz którą ja doskonale znam i dlatego jest u mnie na pierwszym miejscu . https://dzieje.pl/postacie/anna-walentynowicz

W walce o wolną Polskę komuniści przelali masę bratniej krwi , miało to też miejsce w stanie wojennym , doprowadzając kraj do bankructwa wiedzieli o ruchach wolnościowych w krajach obozu sowieckiego , wiedzieli że ten niewydolny system upada , okrągły stół to był ich pomysł na ratowanie własnych tyłków , co im dzięki sprzedawczykom z Solidarności i układu z nimi przyniosło sukces , przestępcy i ich poplecznicy zamiast w więzieniach , brylują na salonach , a część z nich PO wysłała na ciepłe posadki w Brukseli .
11445
PanM
8 września 2020r. o 11:58
Lucjan , sam doprowadzasz polemikę do niemożliwej.
Pomijasz meritum i odwołujesz się do symboliki.

Zatem raz jeszcze ostatni .
1/-Dlaczego w roku 80 Solidarność nie dotrzymała umowy pokojowej transformacji i strajkując zdemontowała i tak już słabą Polską gospodarkę , która po strajkach straciła całkowicie na wartości ?
2/- Dlaczego przez 40 lat solidarność nie wywalczyła dla pracowników najemnych godnej KWOTY WOLNEJ ?

Ludzi pracujących guzik obchodzi , Walentynowicz , Wałęsa , Gwiazdy itp.Ludzie potrzebują godnie pracować i otrzymywać wynagrodzenie podobne jak w dla przykładu w Niemczech.Ludzie nie potrzebują aby państwo rozdawało im po uznawaniu jałmużny.Ludzie potrzebują aby państwo im mniej zabierało.

Coś Ci przypomnę. To był mój pomysł i mój wkład w walkę o sprawiedliwość te dwa obrazki poniżej.[img=1599559035_m6ag2l9.jpg]

Dopisane 08.09.2020r. o godz. 11:58:

orz to[img=1599559133_b656nkf.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Złotobrązowa Lawenda niezalogowany
8 września 2020r. o 12:24
M21W2 napisał(a):
~~Złotobrązowa Lawenda
Solidarność a właściwie Wolne Związki Zawodowe zostały przywrócone , jakie one teraz są decydują robotnicy , szkoda że nie ma u nas takiej świadomości o roli Związków jak np .w Niemczech i innych krajach zachodnich , propaganda antyzwiązkowa prowadzona od chwili wprowadzenia stanu wojennego po dzień dzisiejszy zrobiła swoje .
Lawendo robotnicy związkowcy decydują o wyborze władz Tobie i mnie nic do tego , stoisz z boku , stój dalej , nie zazdrość odznaczeń tym którzy nie stali z boku i nie biadolili jak Ty .
Zapoznaj się z biografię Anny Walentynowicz którą ja doskonale znam i dlatego jest u mnie na pierwszym miejscu . https://dzieje.pl/postacie/anna-walentynowicz

W walce o wolną Polskę komuniści przelali masę bratniej krwi , miało to też miejsce w stanie wojennym , doprowadzając kraj do bankructwa wiedzieli o ruchach wolnościowych w krajach obozu sowieckiego , wiedzieli że ten niewydolny system upada , okrągły stół to był ich pomysł na ratowanie własnych tyłków , co im dzięki sprzedawczykom z Solidarności i układu z nimi przyniosło sukces , przestępcy i ich poplecznicy zamiast w więzieniach , brylują na salonach , a część z nich PO wysłała na ciepłe posadki w Brukseli .
[/c napisał(a):
Drogi panie Lucjanie uwikłanie w politykę a nie propaganda zrobiła swoje ludzie powtórnie nie zaufają politykierom ze związku już raz zostali oszukani.Jak można było zaufać komunistom,że spełnią swoje obietnice ,aczkolwiek po obaleniu władzy czerwonych nic się nie zmieniło.A odznaczenia to tylko kawałek metalu więc czego tu zazdrościć.Powiem tak w tamtym czasie też odniosłem wrażenie,że bez zgody czerwonych nie mogło się to zdarzyć.Jeśli Wałęsa to zdrajca i donosiciel to jak wytłumaczyć przyznanie mu pokojowej nagrody Nobla i do dnia dzisiejszego szacunek dla jego osoby na świecie.To tylko my Polacy szukamy dziury w całym bo my nie chcemy autorytetów których poważa świat.
~~Szmaragdowozielona Mahonia niezalogowany
8 września 2020r. o 12:31
PanM napisał(a): Lucjan , sam doprowadzasz polemikę do niemożliwej.
Pomijasz meritum i odwołujesz się do symboliki.

Zatem raz jeszcze ostatni .
1/-Dlaczego w roku 80 Solidarność nie dotrzymała umowy pokojowej transformacji i strajkując zdemontowała i tak już słabą Polską gospodarkę , która po strajkach straciła całkowicie na wartości ?
2/- Dlaczego przez 40 lat solidarność nie wywalczyła dla pracowników najemnych godnej KWOTY WOLNEJ ?

Ludzi pracujących guzik obchodzi , Walentynowicz , Wałęsa , Gwiazdy itp.Ludzie potrzebują godnie pracować i otrzymywać wynagrodzenie podobne jak w dla przykładu w Niemczech.Ludzie nie potrzebują aby państwo rozdawało im po uznawaniu jałmużny.Ludzie potrzebują aby państwo im mniej zabierało.

Coś Ci przypomnę. To był mój pomysł i mój wkład w walkę o sprawiedliwość te dwa obrazki poniżej.[img=1599559035_m6ag2l9.jpg]Dopisane 08.09.2020r. o godz. 11:58:orz to[img=1599559133_b656nkf.jpg]

geniusz panie geniusz
14240
M21W2
8 września 2020r. o 12:40
Przemku , jeżeli Ciebie nie obchodzi co piszę , nie czytaj , przeczytaj jakie pytania postawił Lawenda , te pytania powtarzał a ja nie odpowiadałem .
Jak odpowiedziałem Ty w swoim stylu zadajesz pytania rodem z Trybuny Ludu wyraźnie trzymającej narracje władz PRL .

Partia zwierała szeregi i przygotowywała strategię walki z „Solidarnością”. Andrzej Żabiński, I sekretarz KW PZPR w Katowicach, podczas spotkania z aktywem partyjnym milicji i służby bezpieczeństwa 26 września mówił, że przede wszystkim należy skłócić nowe związki z działaczami KOR. Uznał to zadanie za najważniejszy oręż w walce z „Solidarnością”:

Dla Ciebie to zapewne moja propaganda .
Ja nie oczekuję aby Związek w którego szeregach jest ok . 5 % pracujących walczył o wolną kwotę dla tych co stoją z boku i czekają aż kilkaset tysięcy załatwi coś dla kilkunastu milionów .
~~Złotobrązowa Lawenda niezalogowany
8 września 2020r. o 12:57
M21W2 napisał(a): Przemku , jeżeli Ciebie nie obchodzi co piszę , nie czytaj , przeczytaj jakie pytania postawił Lawenda , te pytania powtarzał a ja nie odpowiadałem .
Jak odpowiedziałem Ty w swoim stylu zadajesz pytania rodem z Trybuny Ludu wyraźnie trzymającej narracje władz PRL .

Partia zwierała szeregi i przygotowywała strategię walki z „Solidarnością”. Andrzej Żabiński, I sekretarz KW PZPR w Katowicach, podczas spotkania z aktywem partyjnym milicji i służby bezpieczeństwa 26 września mówił, że przede wszystkim należy skłócić nowe związki z działaczami KOR. Uznał to zadanie za najważniejszy oręż w walce z „Solidarnością”:

Dla Ciebie to zapewne moja propaganda .
Ja nie oczekuję aby Związek w którego szeregach jest ok . 5 % pracujących walczył o wolną kwotę dla tych co stoją z boku i czekają aż kilkaset tysięcy załatwi coś dla kilkunastu milionów .

Przepraszam czy to aby nie hipokryzja - to po jaką cholerę potrzebne są związki zawodowe - ich naczelnym zadaniem jest walka o prawa ludzi pracujących i nie ma tu znaczenia żaden procent tylko czy chcemy coś zrobić czy nie bo wolimy się przyspawać do stołków?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza