nie podniecaj się cyprysik bo pęknie ci to czy tamto i pozostanie ci do dyspozycji tylko ...palec...:]
i nie pieprz mi tu pislamskich farmazonów o jakimś śmiesznym ''wyroku'' przyłębskiej ...
to nie''katotaliban '' chociaż tacy jak ty zapewne o tym marzą ...
'' Wolność i godność kobiety
Człowiek nie jest samą naturą, lecz ma kulturę i rozum. Nie kieruje się samym surowym popędem wytworzonym przez procesy ewolucyjne, lecz jest istotą zdolną do wybierania. To, co dzieje się z ciałem danego człowieka, jest i musi być poddawane jego własnym preferencjom i decyzjom, jeśli nie w całości, to w przewadze.
Kobieta, która nie może przerwać rozpoczynającego się w jej ciele procesu rozrodczego, jest ubezwłasnowolniona.
Wolność dotyczy różnych procesów, które rozpoczynają się we własnym ciele (nie tylko rozrodczości). Proces ciąży jest o tyle ważny, że urodzenie dziecka, zwłaszcza niechcianego, zmienia radykalnie dalsze życie kobiety (mężczyzny również, choć w mniejszym stopniu), wymaga poświęcania się i rezygnacji z wielu zachowań. Do wolności jednostki należy ustalanie tego, czemu i komu chce ona się poświęcać i to, z czego chce rezygnować.
Dopuszczalność przerwania ciąży oznacza wybór, gdyż możliwość aborcji zakłada wybór jednej z opcji: kontynuować proces bycia w ciąży, czy go przerywać? Brak dopuszczalności aborcji oznacza skazanie kobiety na brak wyboru i na narzucanie jej wyboru dokonanego przez osoby postronne. Zwierzęta nie mają wyboru w różnych sprawach, włącznie z aborcją, ale ludzie mają wybór w wielu sprawach, w tym w sprawie aborcji.
Godność człowieka polega między innymi na tym, że zachowuje on poczucie, iż jest podmiotem zdolnym w znacznym stopniu do kierowania swoim życiem, do używania swojej woli; że nie jest traktowany jako obiekt cudzych zabiegów i rozkazów; że „ma prawo do…". Godność człowieka polega też na tym, że ma on poczucie własnej wartości. Do godności człowieka trzeba również zaliczyć posiadanie wpływu na to, co należy do obrębu jego ciała, psychiki i rozumu.''
masz poczytaj czym jest wolność kobiety i wolność jej wyboru ...
Dopisane 09.02.2021r. o godz. 21:50:
gooodperson napisał(a): Horus napisał(a):
nie ściemniaj ...
Co nie ściemniaj? O co ci chodzi? Zaczepki szukasz?
gdzie? jakiej ''zaczepki''?
komentuję okładkę którą zamieściłeś a ta jasno pokazuje co o tym myślisz...
stąd moje ''nie ściemniaj'' :]