Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

€ ratunkiem dla Polaków

22745
oprych
9 kwietnia 2023r. o 17:53
W zeszłym roku o tej porze inflacją wynosiła około 10 % .
W tej chwili wynosi 17%. Tak jak piszesz. Rok do roku.
Czyli między 2021 a teraz wyniosła około 30%>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Szaroczarna Serduszka niezalogowany
9 kwietnia 2023r. o 17:55
Szarożółty Lilaku nie licz tu na merytoryczną odpowiedź. Tu obowiązuje zasada opluwania władzy i ludzi popierających czy rozumiejących jej działania. Zobacz wpis Chabrowego Kosmosa. Chyba mu było żal, że do spisu obelg wobec władzy nie dodałem słowa "zaraza". Znając życie zaraz zacznie się wylew określeń typu pislamista, wyznawca sekty TVP, pisowski tłumok itp. Ta pseudo opozycja jest przewidywalna niczym krople w czasie deszczu. I powoli staje się nudna.
~~Horus niezalogowany
9 kwietnia 2023r. o 18:02
~~Szaroczarna Serduszka napisał(a): Na koniec taka smutna konkluzja. Jeśli np. na bolec.info toczy się jakaś konkretna dyskusja i strona tworząca jakieś oderwane od realiów tezy traci argumenty, pojawia się nagle wpis o politykach władzy (nazwiska koniecznie pisane z małej litery, co niby świadczy o braku dla tych ludzi szacunku, a w rzeczywistości o tchórzostwie piszących, bo morawiecki to nie to samo co Morawiecki, który mógłby pozwać piszącego). Słowa konieczne to miliarderzy, złodzieje, bandyci tudzież oszuści. Dodaje się do tego linki do propagandowych stron internetowych związanych z opozycją lub wyssane z palca przykłady złych działań rządu, PiS czy SP. To już powoli staje się nudne. No ale skoro brak argumentów, trzeba szastać kłamstwem i obelgami.

tak...to smutna konkluzja...
ale nie tak smutna jak ty bo mnie rozbawiłeś...;D
morawiecki...mam szanować typa bo mówi że Polacy mają zapreda.l.ać za michę ryżu? ;D
a może mkkwacz ?...bo chce mnie przekonać że ''białe jest czarne''?

i co ?...pozwie mnie któryś za to ?
a może Anżej?....podpisujący po nocach wszystko co mu prezesina każe bez zastanowienia by tym szybciej pojechać na narty?

''..miliarderzy, złodzieje, bandyci tudzież oszuści...''
a gdzie tu nieprawda?
blisko 150 nowych piSSowskich milionerów... okradanie kontenerów PCK i finansowanie z tego zalewskiej ...kempa i jej tajemnice z zaginionymi dziecięcymi tornistrami...rysio''pysio'' i jego jazda zezłomowanym kabrioletem...horała pilnujący łąki ...suski i jego ''wał'' z pałacem Saskim...Anżej ''ułaskawiający'' wójcika i kamińskiego ...
nie chce mi się więcej wymieniać ...

złe działania nie(rządu) ...ostatnia afera ze zbożem a w tle kolejny protest hodowców drobiu bo i ten już wali do Polski z Ukrainy bez żadnej kontroli...

afera goni aferę a ty tu pierdzielisz jakieś kocopoły...
więc albo się przeżarłeś albo zbyt dużo wypiłeś ...;D
9 kwietnia 2023r. o 18:06
Oprych, podaję za GUS. Inflacja w kwietniu 2021 r. - 4,7%, w kwietniu 2022 r. - w porównaniu do 2021 r. - wzrost o 10%, marzec 2023 r. (bo kwietniowych danych jeszcze nie ma) - wzrost o 16,2 % i spada. Jakbyś nie liczył, od kwietnia 2021 r. do teraz (trzy lata) inflacja wzrosła o ok. 22%. I to przy wojnie, zerwaniu łańcuchów dostaw, wyniesionych ponad logikę cenach energii i paliwa. I taki drobiazg - od kwietnia 2021 r. do kwietnia 2023 r. przeciętne zarobki w Polsce wzrosły o 33%. Przy utrzymaniu bezrobocia na poziomie plus minus 5%.
9 kwietnia 2023r. o 18:18
Horusie, już ci pisałem niegdyś, że brak ci rozumu i wiedzy merytorycznej. Czerpiesz wiadomości ze źródeł związanych ze swoją lewacką ideologią, które często rzucają wymyślone oszczerstwa, byle tylko wypłynęły na forum publicznych dyskusji. Mądryś to podaj tych "nowych PiSowskich milionerów", napisz - obiektywnie - dlaczego rolnicy mają teraz kłopoty ze zbyciem zboża, kto urządza te "wiejskie" manifestacje, kto, gdzie i kiedy potwierdził te wypisywane przez ciebie afery, a jeśli stwierdzisz, że ktoś je kryje, podaj kto. Stosujesz zasadę Palikota - kłamać, kłamać, kłamać a jedno kłamstwo szybko przykrywać kolejnym. Odpisałem ci, chociaż kiedyś stwierdziłem, że traktowanie ciebie, jako kogoś do poważnej, merytorycznej i spokojnej dyskusji, to obraza homo sapiens. No i żebyś wiedział, że ani się przeżarłem, ani przepiłem a klikanie na forum bolec.info uznałem akurat dziś za fajną rozrywkę.
22745
oprych
9 kwietnia 2023r. o 18:29
~~Szaroczarna Serduszka napisał(a): Oprych, podaję za GUS. Inflacja w kwietniu 2021 r. - 4,7%, w kwietniu 2022 r. - w porównaniu do 2021 r. - wzrost o 10%, marzec 2023 r. (bo kwietniowych danych jeszcze nie ma) - wzrost o 16,2 % i spada. Jakbyś nie liczył, od kwietnia 2021 r. do teraz (trzy lata) inflacja wzrosła o ok. 22%. I to przy wojnie, zerwaniu łańcuchów dostaw, wyniesionych ponad logikę cenach energii i paliwa. I taki drobiazg - od kwietnia 2021 r. do kwietnia 2023 r. przeciętne zarobki w Polsce wzrosły o 33%. Przy utrzymaniu bezrobocia na poziomie plus minus 5%.

W marcu 2021 roku na dany koszyk zakupów wydałeś 1000 zł.
W marcu 2022 roku przy inflacji 11% ( bo tyle wtedy wynosiła) za te same zakupy zapłaciłeś 1110 zł.
W tym roku inflacja RdR wyniosła 16,4% czyli za te same zakupy co w 2021 r zapłacisz 1292 zł. czyli o prawie 30% więcej niż w 2921r.

Dopisane 09.04.2023r. o godz. 18:20:

2021 ;)

Dopisane 09.04.2023r. o godz. 18:29:

"Jakbyś nie liczył, od kwietnia 2021 r. do teraz (trzy lata) inflacja wzrosła o ok. 22%"

Jak wyliczyłeś te 22%?
11445
PanM
9 kwietnia 2023r. o 18:32
~~Szaroczarna Serduszka napisał(a): Oprych, podaję za GUS. Inflacja w kwietniu 2021 r. - 4,7%, w kwietniu 2022 r. - w porównaniu do 2021 r. - wzrost o 10%, marzec 2023 r. (bo kwietniowych danych jeszcze nie ma) - wzrost o 16,2 % i spada. Jakbyś nie liczył, od kwietnia 2021 r. do teraz (trzy lata) inflacja wzrosła o ok. 22%. I to przy wojnie, zerwaniu łańcuchów dostaw, wyniesionych ponad logikę cenach energii i paliwa. I taki drobiazg - od kwietnia 2021 r. do kwietnia 2023 r. przeciętne zarobki w Polsce wzrosły o 33%. Przy utrzymaniu bezrobocia na poziomie plus minus 5%.

Ok więc podsumujmy.
kwiecień 2021 / 100 + 4,3 % 104,3
kwiecień 2022 / 104,3 + 12,4 % = 117,23
marzec 2022 / 117023 + 16,2 % = 136,22
Proste matematyczne dodawanie czyni wzrost o 36,22 % a więc nie 21 a 36 . Ale nie w tym rzecz.
Wcześniej w tym temacie wyliczyłem jaka jest różnica długoterminowego kredytu hipotecznego w PLN i €
Tamten " dyskutant zrozumiał" a w jego miejsce wskakuje następny ekonomista z PGR.

Dopisane 09.04.2023r. o godz. 18:32:

PanM napisał(a): oprych napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: PanM napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pinochet napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: PanM napisał(a): ~~pinochet
Ok ,rozumie , pamiętam i szanuję Twoje odrębne zdanie.
Ale postaraj się trzymać tematu który skomentowałeś.
O wszystkim da się polemizować bez emocji. / przypomnij sobie w jakim kontekście pisałem o szczepieniach. To Ty przypiąłeś mi łatkę że chcę karać lub zmuszać antyszczepionkowców./
Mimo to pozdrawiam.

Nie ważny kontekst.Ważne jakim jesteś człowiekiem,o jakich poglądach.Dla Ciebie ważniejsze jest euro od w miarę niezależnej Polski.Też nie chciałbym by Pis rządził Polską,ale tym bardziej nie PO czy Lewica.Cóż, trzeba pogodzić się z wyborem motłochu. Jeśli nawet łyknąłeś tą bajeczkę o śmiertelnym wirusie,to nie znaczy,że miałeś prawo domagać się ograniczeń dla ludzi rozumnych.Bierz przykład z redaktora Kazimierza.Też się szczepił,ale ani razu nie miał pretensji do tych którzy tego nie zrobili.

************************************************************************************************************************************
Ok , ale pozostańmy przy walucie €
Silna waluta po pierwsze zawsze lepiej chroni słabszych niż słaba. Słaba waluta podlega manipulacjom, politykom, oszustwom politycznym, zaciemnia rzeczywistość.
Przykład
kurs €
Rok 2020 - 4,53
Rok 2023 - 4,71
Inflacja w strefie €
2020 - 0,3 %
2021 - 2,6 %
2022 - 9,2 % / średnia razem z Estonią , Litwą , Łotwą/
W Polsce wiesz

Rodzaj waluty raczej nie ma nic wspólnego z inflacją .

Niestety ma bardzo wiele.
Polska i jej NBP broni się dodrukiem pieniądza. a mimo to inflacja jest co najmniej o 100% większa.
Jest jeszcze jedna kwestia chyba najważniejsza z perspektywy młodego pokolenia.
STOPY PROCENTOWE.
To tłumacząc na język zjadacza chleba cena kredytu długo terminowego.
Przyjmijmy kredyt w wysokości 100 000 € Któremu przy kursie 4,75 odpowiada 475 000 PLN.
W strefie € kredyty hipoteczne oprocentowane są średnio na 2,5 % z 10 letnią gwarancją stabilizacji.
Więc 475 000 X 2,5 % =,11875 PLN odsetek rocznie + rata kredytu. co czyni 990,00 PLN miesięcznie.
Tymczasem w Polsce stopa wynosi 6,75 a w jej efekcie rata
475 000 X 6,75 = 32000 PLN odsetek rocznie + rata kredytu , co czyni 2670 PLN miesięcznie
Różnica na niekorzyść kredytobiorcy w PLN wynosi 20125 PLN .
Pomnóż to przez 30 lat spłat kredytu dla lepszego zrozumienia
Za sto ty € kredytu tam zapłacisz 11875 X 30 = 356 000 ODSETEK
A tu w kochanej prawej i sprawiedliwej ojczyźnie z" mocną walutą narodową "
32000 X 30 lat = 960 000 PLN
Czy to do Ciebie przemawia szanowny interlokutorze ?

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
9 kwietnia 2023r. o 18:32
Poniekąd słuszne są twoje wyliczenia Oprychu, tylko dlaczego nie piszesz o wynagrodzeniach wtedy i teraz, emeryturach i rentach ówczesnych i obecnych oraz jak to się ma do inflacyjnego wzrostu cen. Piszesz o koszyku zakupów, ale już co zawiera ten koszyk, nie wspominasz. Domyślam się, że idzie ci o podstawową żywność ale i tu nie masz racji, bo wartość nabywcza złotówki jest tylko o 1-2% niższa od wartości z 2021 r., co przy obecnej sytuacji gospodarczo-politycznej Europy i świata jest wielkim osiągnięciem władzy i NBP. Inflacja to jednak znacznie bardziej złożony problem niż proste zestawienia liczb i procentów.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!