Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Україно, ми з тобою! Ukraino, jesteśmy z Wami!
~~Brunatnozielony Lędźwian niezalogowany
31 marca 2022r. o 11:50
~~Liliowoczerwony Nawłoć napisał(a):
Były premier Beninu Lionel Zinsou na imprezie zorganizowanej w Paryżu w ramach posiedzenia klubu dyskusyjnego „Cercle des nouveaux mondes” 12 marca:

„Teraz wszyscy słyszymy tylko o tym kryzysie, antyrosyjskich sankcjach, ropie, gazie…

A czy zdajecie sobie sprawę, co ten kryzys oznacza na przykład dla Afryki?

Rosja dostarcza nam zboże i kukurydzę. Cała logistyka prowadzi przez Morze Czarne. Afrykański świat zastygł w przerażeniu. W przerażeniu od działań USA i UE.

Nie przekupicie Afrykańczyków opowieściami o demokracji. To tylko wasze bajki dla wewnętrznego użytkownika. Większość elity afrykańskiej kształciła się w Związku Radzieckim – lekarze, inżynierowie, lotnicy, nauczyciele, naukowcy.
Rosjanie jako jedyni Europejczycy przeprowadzili w Afryce dekolonizację. Afryka o tym pamięta.
Tak samo, jak pamięta europejskie bestialstwa.

Jak zauważyliście, kraje afrykańskie nie poparły rezolucji ONZ potępiającej Rosję i nigdy nie poprą żadnych rezolucji przeciw Rosji.

W korę mózgową każdego Afrykańczyka wszyto: Rosja niesie dobro, niezależnie od tego, co wy o tym sądzicie.

To konstanta.

Cała Afryka śledzi wydarzenia w Republice Środkowoafrykańskiej i Mali. To, czego Europejczycy nie mogli zrobić przez dekady, Rosjanie zrobili za rok.
Na terenie Republiki Środkowoafrykańskiej hasały bandyckie ugrupowania, dziś jest tam prawdziwe państwo.

Wiem, że na sali znajdują się dyplomaci, pracownicy MSZ. Zwracam się do was, do francuskiej dyplomacji: szukajcie rozwiązania waszego problemu jak najszybciej, ponieważ jeśli za miesiąc nie skończy się ten konflikt, Afryka wybuchnie.
To wy stawiacie na pierwsze miejsce problemy z energetyką. W najgorszym wypadku będziecie mieli mniej ciepła i mniej samochodów. Tymczasem u nas w Afryce problemem będzie głód!

Usłyszcie mnie: kryzys w Afryce pociągnie za sobą zniszczenie Europy!

Opamiętajcie się i szukajcie rozwiązań dyplomatycznych.

Nie zapominajcie, że takie kraje, jak Indie i Chiny, popierają Rosję. Afryka popiera Rosję.

Nie chcę mówić o demokracji.
Nie wzruszycie mnie, Afrykańczyka, opowieściami o nieszczęśliwej Ukrainie i apelami o człowieczeństwie. Wasza demokracja to wasza sprawa. Nie należy narzucać nam waszych poglądów o tym, jak my, Afrykańczycy, powinniśmy żyć.

Jeszcze raz: szukajcie kompromisów, niech dyplomaci pracują. Czas gra przeciwko nam.

Mamy 30 dni.
Trzydzieści!
Nie więcej!"

Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~~Kredowobiała Skalnica niezalogowany
31 marca 2022r. o 13:47
Jak przekazała prezes ZUS Gertruda Uścińska, do tej pory przyjęto od uchodźców z Ukrainy wnioski o wypłatę świadczenia 500+ dla 145 tys. dzieci. „W przypadku Ukraińców, którzy ubiegają się o świadczenie 500 plus, obowiązują takie same zasady jak obywateli polskich. Warunkiem jest m.in. posiadanie PESEL-u, złożenie wniosku, założenie konta w banku w Polsce i posiadanie telefonu” – słowa Uścińskiej zacytowała PAP.
31 marca 2022r. o 13:49
~~f-35 napisał(a): Moja pierwsza rozmowa przy wódce z kacapami w Trzebieniu. W 1979. Szybko zeszła na to, jak potwornie byli przez Hitlera traktowani jeńcy sowieccy. Odpowiedziałem, że to przez to, że Związek Sowiecki nie podpisał konwencji genewskiej. I opowiedziałem, jak byli traktowani jeńcy polscy.
Długo po prostu nie wierzyli. Nie mieli pojęcia, że jest coś takiego jak konwencja genewska. W końcu jeden z nich powiedział: - Zakładając, że tak było... Stalin słusznie nie podpisał tej konwencji, bo wtedy żołnierze w niewoli mieliby lepiej niż na wolności i wszyscy by natychmiast się poddali.

I takie ,,bogactwo '' jest tam nadal .

Ale darmową wódkę chlałeś od Ruskich ? Pewnie z jednej szklanki sztakany leciały :-)
22258
#Horus nieaktywny
31 marca 2022r. o 13:56
Payments to Russia for fossil fuels
By European Union since 24 February 2022
EUR
22,735,972,971
Oil
EUR 7,860M
Gas
EUR 14,259M
Coal
EUR 617M
Source: CREA analysis. See methodology here.

;D

''sankcje''
a Władimir liczy kasiorę w każdej sekundzie...;D
~~J23 niezalogowany
31 marca 2022r. o 14:09
Już jakiś czas temu pisałem, że sankcje działają ale nie na Rosję. Rząd Polski stara się uniezależnić od rosyjskich surowców w zamian uzależniając się od surowców (....) sami wiecie czyich . To samo tylko o połowę drożej. Gdzie tu logika ?
~~Bakłażanowy Ostrokrzew niezalogowany
31 marca 2022r. o 14:38
~~Kredowobiała Skalnica napisał(a): Jak przekazała prezes ZUS Gertruda Uścińska, do tej pory przyjęto od uchodźców z Ukrainy wnioski o wypłatę świadczenia 500+ dla 145 tys. dzieci. „W przypadku Ukraińców, którzy ubiegają się o świadczenie 500 plus, obowiązują takie same zasady jak obywateli polskich. Warunkiem jest m.in. posiadanie PESEL-u, złożenie wniosku, założenie konta w banku w Polsce i posiadanie telefonu” – słowa Uścińskiej zacytowała PAP.

To przez rok będzie około miliarda złotych, a gdzie świadczenia opiekuńcze, dotacje do szkół i przedszkoli, dotacje dla hoteli i pensjonatów, koszty przewozu tej ludności. Będzie sporo tych miliardów, nie licząc zbiórek od ludzi.
31 marca 2022r. o 15:09
Przewidujemy dodatkową dotację na dziecko ukraińskie w przedszkolu. Prawdopodobnie będzie to ok. 5 tys. zł.– powiedział Piontkowski. Mamy informacje na koniec tygodnia o stu kilkunastu tysiącach uczniów z Ukrainy, zapisanych do polskiego systemu edukacji"
~~ja niezalogowany
31 marca 2022r. o 15:33
PUTIN to powinien napaść na USA zamiast na Ukrainę. Wszystkie konflikty generowane przez USA by się wtedy skończyły na całym świecie. Zrobić wojnę na terenie USA żeby przez następne 30 lat się ten kraj odbudowywał to nie było by im w głowie mieszać w europie i na wschodzie.
REKLAMAMrowka zaprasza