~~Horus napisał(a): nie dawało mi to spokoju więc odnalazłem wspomnianą książkę i sprostowanie...
ta willa to dom w Małachowce...
tam znajdziesz info nie tylko o Berlingu i Gorczyńskim ...tam znajdziesz fakty ilu polskich oficerów poszło na współpracę i ilu z nich okazało się konfidentami Iwanowa a tak naprawdę Sierowa...
prawda nie zawsze jest do końca prawdą ...bywa bolesna...
książka warta przeczytania ...pisał ją ktoś kto przez przypadek przeżył...
~~Białawoszara Śliwa napisał(a): Mam przemyślenie do pomocy
.Jes wiele domków, w ktrych mieszkają jedna, dwie osoby starsze.
Teoretycznie mogłyby przyjąć np. matkę z dwojgiem dzieci....
ale ci starsi ludzie oszczędzają na ogrzewaniu, wodzie, prądzie ... i ciężko tu pomóc.
Druga, ważnijsza sprawa... Jak zamknąć takie osoby same z ich wielkim problemem ????
Rozwiązaniem najlepszym widzę umieszczenie tych ludzi w większej grupie.
O tej porze roku jest wiele pustych pensjonatów, ale tu PAŃSTWO POWINNO POMÓC właścicielom,,,
np zwolnienie z opłat gazu, prądu, wody , Wolontariusze i jedzeni pewnie byłoby łatwiej zorganizować.
A te rodziny byłyby RAZEM, Dzieci bawiłyby się razem, kobiety rozmawialy. Nie byliby sami. Przydałby się psycholog, choć na 1 godz dziennie. akie zamknięcie w jednym pokoju w samotności , to byłaby jeszcze większa TRAUMA
~~Białawoszara Śliwa napisał(a): Mam przemyślenie do pomocy
.Jes wiele domków, w ktrych mieszkają jedna, dwie osoby starsze.
Teoretycznie mogłyby przyjąć np. matkę z dwojgiem dzieci....
ale ci starsi ludzie oszczędzają na ogrzewaniu, wodzie, prądzie ... i ciężko tu pomóc.
Druga, ważnijsza sprawa... Jak zamknąć takie osoby same z ich wielkim problemem ????
Rozwiązaniem najlepszym widzę umieszczenie tych ludzi w większej grupie.
O tej porze roku jest wiele pustych pensjonatów, ale tu PAŃSTWO POWINNO POMÓC właścicielom,,,
np zwolnienie z opłat gazu, prądu, wody , Wolontariusze i jedzeni pewnie byłoby łatwiej zorganizować.
A te rodziny byłyby RAZEM, Dzieci bawiłyby się razem, kobiety rozmawialy. Nie byliby sami. Przydałby się psycholog, choć na 1 godz dziennie. akie zamknięcie w jednym pokoju w samotności , to byłaby jeszcze większa TRAUMA
Zastosowana autokorekta