Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Україно, ми з тобою! Ukraino, jesteśmy z Wami!
~~Radek lord niezalogowany
5 marca 2022r. o 21:05

~~J23 napisał(a): Czy nam jako Polakom można jeszcze myśleć i pamiętać o historii ?

"myśleć i pamiętać o historii ?" Tak, jak najbardziej tak!!!
Ale gdybyś myślał, wiedziałbyś ze teraz jest najgorszy moment do rozrachunków z Ukrainą.
"Cud na Dnieprem" jest ciągle możliwy, a to oprócz wszystkich innych aspektów jest w naszym polskim interesie.
Gdybyś znał historię, wiedziałbyś ze w relacjach z Ukrainą nie zawsze bylismy bez winy.
Gdybyś znał historię, wiedziałbyś dlaczego w 1920 r. Piłsudski mówił do ukraińskich żołnierzy internowanych
w Polsce: - "Ja was Panowie przepraszam, bardzo przepraszam"
Gdybyś myślał, gdybyś znał historię...
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~~Brudna Róża niezalogowany
5 marca 2022r. o 21:15
~~Radek lord napisał(a):
Ktoś napisał: ~~J23 napisał(a): Czy nam jako Polakom można jeszcze myśleć i pamiętać o historii ?

"myśleć i pamiętać o historii ?" Tak, jak najbardziej tak!!!
Ale gdybyś myślał, wiedziałbyś ze teraz jest najgorszy moment do rozrachunków z Ukrainą.
"Cud na Dnieprem" jest ciągle możliwy, a to oprócz wszystkich innych aspektów jest w naszym polskim interesie.
Gdybyś znał historię, wiedziałbyś ze w relacjach z Ukrainą nie zawsze bylismy bez winy.
Gdybyś znał historię, wiedziałbyś dlaczego w 1920 r. Piłsudski mówił do ukraińskich żołnierzy internowanych
w Polsce: - "Ja was Panowie przepraszam, bardzo przepraszam"
Gdybyś myślał, gdybyś znał historię...

Pamiętasz co 3 lata temu w Przemyślu na obchodach UPA śpiewali Ukraińcy ? Nie pamiętasz ? Przypomnę Ci " Jeszcze Polska nie zginęła ale musi zginąć ! "
~~Brudna Róża niezalogowany
5 marca 2022r. o 21:20
~~Złotoruda Leszczyna napisał(a): Dziś putler spotkał się z żydowskim premierem, spotkanie trwało ponad dwie i pół godziny, pewnie ostro jechali po Polsce

PRL za ten tekst na pewno Ciebie znienawidzi ,!
18442
PIS-PO-PRL
5 marca 2022r. o 21:58
~~Brudna Róża napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Złotoruda Leszczyna napisał(a): Dziś putler spotkał się z żydowskim premierem, spotkanie trwało ponad dwie i pół godziny, pewnie ostro jechali po Polsce

PRL za ten tekst na pewno Ciebie znienawidzi ,!

za ten, że putin z kimś tam się spotkał?
a co mnie kurła obchodzi z kim się putin umawia.
tępoty tu nawiało ostatnio że hej :D

PIS=PO=PRL
~~ niezalogowany
5 marca 2022r. o 22:03
To jest zaraźliwe więc co się dziwisz?
https://natemat.pl/400481,tvp-pod-lupa-krajowej-rady-radiofonii-i-telewizji?PA=
I kto tu jest tym wyimaginowanym ruskim trollem?
~~Radek lord niezalogowany
5 marca 2022r. o 22:38
I na koniec taka refleksja. Nie wiem dlaczego wykluczyłem, że J23 pisząc o pamieci historycznej nie miał na myśli sowieckich zbrodni w Katyniu, Ostaszkowie i dzisiejszych rosyjskich zbrodni na Ukrainie.
~~Ametystowy Słonecznik niezalogowany
5 marca 2022r. o 23:32
~~Radek lord napisał(a): I na koniec taka refleksja. Nie wiem dlaczego wykluczyłem, że J23 pisząc o pamieci historycznej nie miał na myśli sowieckich zbrodni w Katyniu, Ostaszkowie i dzisiejszych rosyjskich zbrodni na Ukrainie.

O tych zbrodniach pamiętamy i pomimo tego, że przynajmniej częściowo zostały rozliczone - ujawnione a strona rosyjska przyznała się do ich popełnienia są wykorzystywane do PiSowskiej narracji antyrosyjskiej , "zamachu smoleńskiego " i teorii Antoniego. Ukraińskie zbrodnie nie zostały rozliczone a Ukraińcy stawiają pomniki Banderze jawnie upominali się o Przemyśl i okolice.
~~J23 niezalogowany
5 marca 2022r. o 23:39
Nie rozliczone trudne relacje z przeszłości oraz roszczenia ukraińskich nacjonalistów ( do wybuchu wojny z rosją ) nie wróżą niczego dobrego. Ukraińcy prędzej czy później zorientują się, że zostali wykorzystani do konfliktu z Rosją przez polskich i zachodnich polityków i nie będą w stanie tego wybaczyć.
REKLAMA Villaro zaprasza