Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

45 lat temu doszło do protestów robotniczych m.in. w Radomiu, Ursusie i Płocku. Czerwiec ’76

22258
#Horus nieaktywny
20 czerwca 2022r. o 19:00
25 czerwca 1976 r., w ponad stu zakładach pracy w dwudziestu czterech województwach ponad 80 tys. osób rozpoczęło strajki i rozpoczęły się demonstracje uliczne.... bezpośrednią przyczyną buntu była zapowiedź podwyżki cen żywności...
to było 25 czerwca więc za kilka dni kolejna rocznica...czy tym razem w świetle codziennych podwyżek na praktycznie wszystko ludzie sobie o tamtych latach przypomną?
a może Solidarność się obudzi i rozpocznie strajki ? ;D

wiem ...rozmarzyłem się ...;D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Wesoły Romek niezalogowany
20 czerwca 2022r. o 19:05
Horus napisał(a): 25 czerwca 1976 r., w ponad stu zakładach pracy w dwudziestu czterech województwach ponad 80 tys. osób rozpoczęło strajki i rozpoczęły się demonstracje uliczne.... bezpośrednią przyczyną buntu była zapowiedź podwyżki cen żywności...
to było 25 czerwca więc za kilka dni kolejna rocznica...czy tym razem w świetle codziennych podwyżek na praktycznie wszystko ludzie sobie o tamtych latach przypomną?
a może Solidarność się obudzi i rozpocznie strajki ? ;D

wiem ...rozmarzyłem się ...;D

Tylko kto pseudo Solidarności ryj od koryta tego (nie)Rządu odetnie?.
~~Cynamonowy Barwinek niezalogowany
20 czerwca 2022r. o 19:22
To już inne czasy są ludzie ktörzy chcieli coś zmienic są zagranicą w Polsce zostały cioty, trzymajace sie mamusinej spódniczki. Wy ciagle czekacie że sie co coś zmieni na lepsze. Nie zmieni się.
22258
#Horus nieaktywny
20 czerwca 2022r. o 19:36
HAHAHAHAHA...
zaloguj się ty śmieszny ''barwinku'' ...
bądź uważniejszy na przyszłość bo to ''o'' z kropeczkami u góry raczej na polską literkę nie wygląda...;D
mniej emocji...''śmietanko inteligencji'' ;D

śmiesznie i głupio wygląda to - ''ludzie ktörzy chcieli coś zmienic są zagranicą''
dlaczego za granicą?...dotarło do nich że przegrali i z tchórzostwa czmychnęli?

a ci co jednak zostali to ''cioty''?
ło dżizes... czego to się człowiek dowiaduje...
przecież jest tu taki jeden co walczył i nie wyjechał ...a więc on też???? ;D
~~Grafitowosiwy kuklik niezalogowany
20 czerwca 2022r. o 19:40
No i Jurunia zaorany.
22258
#Horus nieaktywny
20 czerwca 2022r. o 20:01
''Następnego dnia w wielu miastach wybuchły strajki okupacyjne i manifestacje. W Radomiu, Ursusie i Płocku doszło do pochodów i demonstracji, zakończonych starciami z MO, a w przypadku Radomia – dramatycznymi walkami ulicznymi. W Radomiu strajk rozpoczęli robotnicy Zakładów Metalowych im. gen. Waltera, którzy wyszli na ulicę, aby powiadomić o strajku inne zakłady i ruszyć pod gmach KW PZPR. Do buntu przyłączyły się załogi 25 przedsiębiorstw, łącznie ok. 17 tys. osób. W kulminacyjnym momencie na ulicach demonstrowało ok. 20 tys.''

wtedy pomaszerowano pod gmach PZPR a teraz gdzie by maszerowali? ;D
pod biura p(osłów) piss?

Dopisane 20.06.2022r. o godz. 20:01:

''W Zakładach Mechanicznych Ursus od rana strajkowało 90% załogi. Robotnicy, którzy udali się pod gmach dyrekcji, usłyszeli tam wezwanie do powrotu do pracy. Wyszli na pobliskie tory kolejowe łączące Warszawę z Łodzią, Poznaniem i Katowicami, aby poinformować innych mieszkańców Polski o strajku. Ponad 1 tys. osób siedzących na torowisku tworzyło żywą zaporę i zatrzymywało pociągi. Aby na trwałe zablokować tory demonstranci próbowali przeciąć szyny palnikiem acetylenowym, a gdy to się nie udało rozkręcili je, a w powstałą wyrwę zepchnęli lokomotywę. Interwencja MO nastąpiła ok. 21.30, gdy tłum stopniał do kilkuset osób. Starcie trwało kilkanaście minut, po nim zaczęła się obława na demonstrantów.''

ten fragment już z innego źródełka...

Ursus strajkował ? a w którym roku upadł? ;D ;D ;D
tak upadały ''legendy''
podobnie upadła ''kolebka'' ...też ''legenda''
18442
PIS-PO-PRL
20 czerwca 2022r. o 20:09
Ja tam liczę że bohaterowie na miarę naszych czasów, skończą w końcu pier… lić swoje żale w internetach, a zamiast tego dadzą dobry przykład i zaczną działać.

Ja to się dopiero rozmarzyłem… że hej :D

PIS=PO=PRL
22258
#Horus nieaktywny
20 czerwca 2022r. o 20:15
dlatego zawsze będziesz tylko marzycielem ale nigdy nie zostaniesz współczesnym Anzelmem Bohatyrowiczem...;D
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.