Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Działacze opozycji antykomunistycznej odznaczeni przez prezydenta
~~Szkarłatny Kokornak niezalogowany
28 października 2022r. o 17:36
~~Biała Konwalia napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Czerwonopomarańczowa Skimia napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pełen wątpliwości napisał(a): Niech mi ktoś napisze o zasługach powiedzmy odznaczonego Adama Krajewskiego.
słuszna uwaga

Bardzo słuszna uwaga. Jako nastolatek jak On walczył z komuną.

Raczej kilulatek
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Wielosił rogaty niezalogowany
28 października 2022r. o 17:47
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Wesoły Romek napisał(a): A ten Bogdan Razik i krewny Zbyszka? :)

A skąd Twoje zainteresowanie ,
Ktoś napisał: ~~Wielosił rogaty napisał(a): ~~IPN

Zgadzam się z Tobą , dyrektor z partyjnej nominacji , plus mundurowy , postawili nauczyciela na baczność .

Teraz ty stajesz na baczność przed komuną bis. Jeśli jednak postawili na baczność odznaczanego opozycjonistę to jaki z niego był wtedy opozycjonista? Cienias jak wydygał.
~~Serzgvb niezalogowany
28 października 2022r. o 17:51
coin
14240
M21W2
28 października 2022r. o 18:23
IPN , tak trudno Tobie zrozumieć , nikt bez zgody nie ma prawa pisać o innej osobie nie publicznej - RODO .
Wiem że nie ma , IPN też bez zgody pisemnej nie może nic publikować w Encyklopedii Solidarności .
Napisałem w ostatnim wpisie jakie warunki należy spełnić aby otrzymać Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski , tu IPN o tym nie decyduje chyba że wystąpi o nadanie swoim pracownikom , występują instytucje , zakłady pracy na pewno nie związkowiec .
Widocznie znasz Adama lepiej niż ja , lub nie znasz wcale tylko insynuujesz co tu na portalu jest chlebem powszednim , karmą dla zawistników .

Aby w ogóle IPN mógł wystąpić z wnioskiem do Prezydenta o przyznanie Krzyża Wolności i Solidarności musi za pisemną zgodą dokonać lustracji , zgromadzić dokumenty i nadać status działacz opozycji antykomunistycznej .

" Wniosek może zostać uzasadniony na podstawie różnych źródeł: informacji z archiwów IPN, akt jego śledztw, dostępnej literatury, niepublikowanych opracowań naukowych Biura Badań Historycznych IPN lub dokumentów wnioskodawcy. "

" Krzyż Wolności i Solidarności jest znakiem wdzięczności państwa polskiego dla osób, które swymi zmaganiami z systemem komunistycznym w latach 1956–1989 przyczyniły się do odzyskania przez Polskę niepodległości po półwieczu zniewolenia i zależności od Związku Sowieckiego."

Dopisane 28.10.2022r. o godz. 18:23:

~~Wielosił rogaty napisał(a):
Ktoś napisał: M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Wesoły Romek napisał(a): A ten Bogdan Razik i krewny Zbyszka? :)

A skąd Twoje zainteresowanie ,
Ktoś napisał: ~~Wielosił rogaty napisał(a): ~~IPN

Zgadzam się z Tobą , dyrektor z partyjnej nominacji , plus mundurowy , postawili nauczyciela na baczność .

Teraz ty stajesz na baczność przed komuną bis. Jeśli jednak postawili na baczność odznaczanego opozycjonistę to jaki z niego był wtedy opozycjonista? Cienias jak wydygał.

Na insynuacje nie odpowiadam , insynuacje , domena ludzi podłych ,ludzi małych , dla ciebie zrobiłem wyjątek . GRUBASIE .
~~Wielosił rogaty niezalogowany
28 października 2022r. o 18:49
M21W2 napisał(a): IPN , tak trudno Tobie zrozumieć , nikt bez zgody nie ma prawa pisać o innej osobie nie publicznej - RODO .

Masz krótką i wyborczą pamięć . Dlaczego więc o PanuM pisałeś z nazwiska ?
~~Bordowa Frezja niezalogowany
28 października 2022r. o 19:10
~~pełen wątpliwości napisał(a): Niech mi ktoś napisze o zasługach powiedzmy odznaczonego Adama Krajewskiego.

Już uczynnie donoszę zasługi oto wielkie, służba jak ubeka dla tych co przejęli władzę w drodze okrągłego stołu co w okrągło- stołowo narodowi polskiemu zawrócił w głowie( okłamali) podczas dzielenia się władzą, władzy ( śp. Jaruzelski ) ze swoją agenturą ( Wałęsa)!!!! jak ktoś to kuma to Ok! a naczelnym hasłem tej władzy jest kłamać, kłamać, kłamać i wykolegować, wykolegować tych co mówią prawdę. Zadeptać ich na śmierć przy pomocy dochtorów prawa.
~~Gnystemia płowa niezalogowany
28 października 2022r. o 19:18
Dlaczego jak w wyszukiwarkę encyklopedii wpisze się to nazwisko odznaczonego wyświetla się brak wyników? Lucjan odpowiedz.
~~Bordowa Frezja niezalogowany
28 października 2022r. o 19:22
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Czerwonopomarańczowa Skimia napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pełen wątpliwości napisał(a): Niech mi ktoś napisze o zasługach powiedzmy odznaczonego Adama Krajewskiego.
słuszna uwaga

Po co , tylko dlatego aby wzrosła aktywność oszczerców i plotkarzy ? .
Dopisane 28.10.2022r. o godz. 12:08:~~Biała Konwalia napisał(a): Ktoś napisał: ~~Czerwonopomarańczowa Skimia napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pełen wątpliwości napisał(a): Niech mi ktoś napisze o zasługach powiedzmy odznaczonego Adama Krajewskiego. słuszna uwaga

Bardzo słuszna uwaga. Jako nastolatek jak On walczył z komuną.

Zdziwisz się ilu bolesławieckich nastolatków miało więcej odwagi niż wystraszeni dorośli , polecam wyszukaj informacji o działalności w Bolesławcu Uczniowskiego Komitetu Oporu Społecznego , ich pomysłowość była imponująca .

Dopisane 28.10.2022r. o godz. 12:12:~~zigi napisał(a): 50 procent ...ów to stare komuchyZastosowana autokorekta

Wiesz coś na ten temat ? tatuś powiedział ? .
Dopisane 28.10.2022r. o godz. 12:14:~~Pszeniczna Szachownica napisał(a): Przybudówka pisowska się odznaczyła

A przybudówce lewackiej żal cztery litery ściska .
Dopisane 28.10.2022r. o godz. 12:17:Mały błąd 16- 11- 2022 wysłać zaproszenia , albo nie , zawału dostaną bolesławieccy zazdrośnicy .Dopisane 28.10.2022r. o godz. 12:22:Uczniowski Komitet Oporu Społecznego w Bolesławcu
Uczniowski Komitet Oporu Społecznego w Bolesławcu, organizacja utworzona na pocz. 1982 przez uczniów szkół średnich: Bogusława Frydrycha (ps. Bekler) z Zespołu Szkół Górniczych, Dariusza Góreckiego (ps. Różycki) i Arkadiusza Urbana (ps. Mirecki) z LO. Miała dwa kręgi, do których po uprzedniej obserwacji wprowadzano nowych uczestników: 1. krąg czynnych działaczy zajmujących się drukiem i kolportażem wydawnictw i ulotek oraz biorących udział w akcjach kolportażowo-ulotkowych, malowania haseł na murach (zaangażowanych było ok. 40 osób, a przez cały okres działalności UKOS ok. 60 osób); 2. krąg osób związanych luźno z UKOS (przez cały okres ok. 40 osób). Ogółem przez 7 lat działalności w obu kręgach struktury działało ok. 100 uczniów, m.in. Jan Adamarczuk, Andrzej Bartoch, Mieczysław Cacuba, Grzegorz Gach, Jerzy Herbut, Przemysław Idzikowski, Mariusz Jankowski, Dariusz Jancelewicz, Janusz Jędzierowski, Anna Klementowska, Grzegorz Klementowski, Arkadiusz Kowalczyk, Józef Kryspin, Marek Kwaśniak, Krzysztof Macała, Mariusz Olczak, Mirosława Polańska, Adam Rogacki, Krzysztof Smusz, Przemysław Staniszewski, Katarzyna Szewczuk, Wojciech Szewczuk, Krzysztof Wiaderny. Celem prowadzenie oporu społecznego przeciw WRON i polityce władz, dążenie do wyprowadzenia z kraju wojsk Armii Radzieckiej i odzyskania niepodległości; kierowano się nauczaniem ks. Jerzego Popiełuszki. Działacze identyfikowali się z programem SW oraz PPN. Członkowie UKOS, którzy po zakończeniu nauki w szkołach średnich podejmowali studia, często angażowali się w działalność podziemną SW, PPN i NZS. UKOS wydawał „Komunikaty”/„Komunikaty Specjalne” (czasami sygnowane z Tajną MKK w Bolesławcu), kartki pocztowe i ulotki ze stempli o tematyce religijnej, solidarnościowej („Solidarność żyje walczy zwycięży”), informacyjno-propagandowe, np. informujące o organizowanych mszach za Ojczyznę, przypominające o wydarzeniach III 1968, XII 1970 i 1981, VI 1956 i 1976, rocznicach 3 V, 31 VIII, 11 XI i 16 XII, postaciach historycznych i organizacjach konspiracyjnych z okresu zaborów i II wojny światowej oraz wzywające do bojkotu wyborów VI 1984, X 1985 i VI 1988. Przeprowadzano akcje pisania haseł na murach („Wrona skona”, „Precz z komuną”, „Solidarność”, „SB – Gestapo”) oraz symboli „S” i SW. Kolportaż podziemnych wydawnictw sprowadzanych (za pośrednictwem kanałów kolportażowych Tajnej MKK w Bolesławcu) gł. z Wrocławia, m.in.: „Z Dnia na Dzień”, „Solidarność Walcząca”, „Biuletyn Dolnośląski”, „Wyrostek”, „Solidarność Podziemna”, „Mała Polska”, „Bez Dekretu”, broszury i książki gł. o tematyce historycznej, kazania ks. Jerzego Popiełuszki. Wytwarzano ulotki (stemple z gumek) propagandowe (od kilku do kilkunastu tys. egz.), 13 X 1985 udział działaczy UKOS w akcji liczenia frekwencji wyborczej w lokalach w Bolesławcu (akcja zorganizowana i koordynowana przez RKS Dolny Śląsk). Uczestnictwo w pielgrzymkach na Jasną Górę. W celu pozyskania środków pieniężnych na własne akcje ulotkowe i plakatowe oraz na działalność Niezależnych Organizacji Uczniowskich i SW wytwarzano i kolportowano wśród uczniów w Bolesławcu, Zakładach Górniczych Konrad w Iwinach (uczniowie mieli tam praktyki), Wrocławiu i Opolu kalendarze, cegiełki i ulotki w formie fotografii o tematyce historycznej (projekt A. Urban ps. Wernyhora) sygnowane przez Uczniowską Fotograficzną Oficynę (UFO) i Niezależną Agencję Fotograficzną Unia (NAF UNIA) produkowane przez M. Cacubę w nakł. 500–3000 egz. Pod koniec l. 80. G. Klementowski pozyskiwał od żołnierzy radzieckich świece dymne, które nast. przekazywał D. Góreckiemu studiującemu w Krakowie, gdzie używano ich w czasie manifestacji. Od 1984 A. Urban przywoził z Wrocławia i Lublina do Bolesławca m.in. wydawnictwa Agencji Wydawniczej SW, wydawnictwa emigracyjne, m.in. Editions Spotkania i Instytutu Literackiego w Paryżu. Nawiązał też kontakty m.in. z Międzyszkolnym Komitetem Oporu we Wrocławiu i FMW w Poznaniu.
Zamawiano także msze w bolesławieckich kościołach (np. 14 V 1984 w rocznicę śmierci Grzegorza Przemyka w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny czy 1, 3 V i 11 XI 1986).

IV 1985 w zw. z akcjami ulotkowymi liczne przesłuchania uczniów szkół średnich przez SB. X 1985 podczas kolportażu ulotek wzywających do bojkotu wyborów do Sejmu PRL zatrzymany M. Kwaśniak, 28 I 1986 Sąd Rejonowy w Bolesławcu przekazał sprawę Szkolnej Komisji Wychowawczej przy Zespole Szkół Ogólnokształcących tamże. 25 IV 1986 we Wrocławiu podczas rutynowej kontroli patrol MO przeszukał A. Urbana, znajdując wydawnictwa podziemne, A. Urban aresztowany, tego samego dnia przeprowadzono rewizję w jego mieszkaniu w Bolesławcu, 26 IV wyrokiem Sądu Rejonowego Wrocław-Fabryczna w trybie przyspieszonym skazany na 7 mies. pozbawienia wolności, 14 IX 1986 zwolniony na mocy amnestii.

Działacze UKOS koordynowali akcje z Tajną MKK w Bolesławcu, gł. z Janem Filipkiem, Zbigniewem Razikiem i Anną Gałąszczak. Współpracowali także m.in. z Czesławem Kucharewiczem (pracownikiem ZG Konrad w Iwinach), nauczycielami Ludwikiem Glazerem, Danutą i Czesławem Maślickimi oraz ks. dziekanami Władysławem Rączką z parafii Wniebowzięcia NMP i Edwardem Boberem z parafii Matki Bożej Nieustającej Pomocy, proboszczami Józefem Gołębiowskim z parafii Chrystusa Króla i Władysławem Karwackim z parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa, a także wikariuszem ks. Zbigniewem Traczem z parafii Wniebowzięcia NMP.

Między poł. 1988 a 1989 działający w UKOS uczniowie zaczęli prowadzić akcje pod szyldem PPN, NZS i SW. Po wyborach 4 VI 1989 działalność UKOS wygasła, niektórzy działacze, absolwenci szkół średnich, reaktywowali struktury „S” w zakładach pracy (np. B. Frydrych w Zakładach Aparatury Próżniowej w Bolesławcu), inni włączyli się w życie polityczne, angażując się w PPN i ZChN.

Mariusz Olczak|Łukasz Sołtysik

Dla mnie to są jakieś dziwne opowieści przyjechałem do Bolesławca w 1980 roku byłem młody i głodny kontaktów oraz bardzo wiernym obserwatorem życia politycznego i w ogóle nie zauważyłem takiej działalności a mam się za wiernego obserwator rzeczywistości do dnia dzisiejszego. Chyba, że byli tak zakonspirowani przez ubecje, że ich nie było widać bo to też metoda, nie natknąłem się na ulotki nie natknąłem się na napisy, dla mnie to jakaś ściema.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza