M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: ~~horus napisał(a): Odnoszę wrażenie że od lat w tej całej Solidarności pojawiło się wielu takich co to chcą się ogrzać przy tym ciepełku a w rzeczywistości ich udział w tym ruchu był skromny .
Udział był skromny , ale był , wielu z nich jest NIEZNANYCH i to słowo jest bardzo ważne jak nie najważniejsze .
Nie było mnie na uroczystości w Bolesławcu , byłem na zaproszenie z IPN w Jeleniej Górze na uroczystości upamiętniającej zbrodnie stanu wojennego .
Historycy IPN zwrócili się do zebranych z apelem , jak posiadają jakąś wiedzę o tych mających skromny udział , do dnia dzisiejszego nieznanych aby się z nimi skontaktowali , jest rzeczą naturalną że bardzo wielu po jakimś czasie zrezygnowało z walki z uzbrojonym wojskiem i całą służbą bezpieczeństwa .
Dziś najwięcej do powiedzenia mają ci co stali z boku , byli komuniści , ich potomkowie , ci co brali czynny udział plamiąc polski mundur oraz ich potomkowie .
Pomijam tych dla których narzekanie i biadolenie jest " chlebem powszednim " ich nic nie zmieni , mają to w genach .
~~horus napisał(a): Przypominam ci że po milionach sympatyków Solidarności dzisiaj pozostały tylko wspomnienia. Dlaczego ten ruch nie trwa do dzisiaj a tylko pozostałe marne odpady , ciągle podnoszą to jakie to mają osiągnięcia. Nagradzanie dzisiaj ludzi niewiele lub nic nie znaczących w tamtych czasach to kpina z tych którzy naprawdę o coś walczyli i niejedna noc spędzili czy to w aresztach czy w ośrodkach internowania. Czy taki epizod ma jeden ze zdjęcia ?
Rozłam w Solidarności był widoczny już w tamtych czasach kiedy tworzyły się różne frakcje a każda z nich miała jeden cel. Wejść w politykę a nie bronić ludzi . Dzisiaj Solidarność to ''odgrzewany kotlet '' podawany podczas takich jak obecna impreza.
M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: ~~horus napisał(a): Przypominam ci że po milionach sympatyków Solidarności dzisiaj pozostały tylko wspomnienia. Dlaczego ten ruch nie trwa do dzisiaj a tylko pozostałe marne odpady , ciągle podnoszą to jakie to mają osiągnięcia. Nagradzanie dzisiaj ludzi niewiele lub nic nie znaczących w tamtych czasach to kpina z tych którzy naprawdę o coś walczyli i niejedna noc spędzili czy to w aresztach czy w ośrodkach internowania. Czy taki epizod ma jeden ze zdjęcia ?
Rozłam w Solidarności był widoczny już w tamtych czasach kiedy tworzyły się różne frakcje a każda z nich miała jeden cel. Wejść w politykę a nie bronić ludzi . Dzisiaj Solidarność to ''odgrzewany kotlet '' podawany podczas takich jak obecna impreza.
A ja Tobie przypominam że miliony robotników zaatakowała przestępcza organizacja pod dowództwem moskiewskiego pachołka Jaruzelskiego o północy z 12/13 grudnia 1981 .
Przypominam o czołgach , wozach pancernych na ulicach , wiesz coś o tym , ustosunkujesz się do tego , tablica jest wyrazem hołdu dla wszystkich działaczy opozycji antykomunistycznej , jednych internowali , drugich zamykali w więzieniach ich miejsca zajmowali następcy dlatego Solidarność przetrwała .
Piszesz o podziałach w Solidarności , tak były , nie wiem czy znasz jedną z niedawnych wypowiedzi Wałęsy - " ja nie chciałem obalenia komunizmu ja chciałem go reformować " , te słowa mają potwierdzenie w wydarzeniach po 1989 r, inni w tym Solidarność Walcząca razem z Federacją Młodzieży Walczącej dążyli do obalenia komunizmu i rozliczenia ich zbrodni szczególnie tych z lat 1956-1989 oraz pełnej dekomunizacji , jako większość społeczeństwa wybraliśmy Wałęsę i jego wizję Polski , " umacnianie lewej nogi " i " grubą kreskę " .
Nie wiem dlaczego wylewasz swoje pomyje na ludzi Solidarności , śmierdzące pomyje rodem z Moskwy z lat osiemdziesiątych powielanych w tamtym czasie przez polskich komunistów , czyżby to było rodzinne .
~~Bordowa Frezja napisał(a):Ktoś napisał: M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~horus napisał(a): Przypominam ci że po milionach sympatyków Solidarności dzisiaj pozostały tylko wspomnienia. Dlaczego ten ruch nie trwa do dzisiaj a tylko pozostałe marne odpady , ciągle podnoszą to jakie to mają osiągnięcia. Nagradzanie dzisiaj ludzi niewiele lub nic nie znaczących w tamtych czasach to kpina z tych którzy naprawdę o coś walczyli i niejedna noc spędzili czy to w aresztach czy w ośrodkach internowania. Czy taki epizod ma jeden ze zdjęcia ?
A ja Tobie przypominam że miliony robotników zaatakowała przestępcza organizacja pod dowództwem moskiewskiego pachołka Jaruzelskiego o północy z 12/13 grudnia 1981 .
Przypominam o czołgach , wozach pancernych na ulicach , wiesz coś o tym , ustosunkujesz się do tego , tablica jest wyrazem hołdu dla wszystkich działaczy opozycji antykomunistycznej , jednych internowali , drugich zamykali w więzieniach ich miejsca zajmowali następcy dlatego Solidarność przetrwała .
Piszesz o podziałach w Solidarności , tak były , nie wiem czy znasz jedną z niedawnych wypowiedzi Wałęsy - " ja nie chciałem obalenia komunizmu ja chciałem go reformować " , te słowa mają potwierdzenie w wydarzeniach po 1989 r, inni w tym Solidarność Walcząca razem z Federacją Młodzieży Walczącej dążyli do obalenia komunizmu i rozliczenia ich zbrodni szczególnie tych z lat 1956-1989 oraz pełnej dekomunizacji , jako większość społeczeństwa wybraliśmy Wałęsę i jego wizję Polski , " umacnianie lewej nogi " i " grubą kreskę " .
Nie wiem dlaczego wylewasz swoje pomyje na ludzi Solidarności , śmierdzące pomyje rodem z Moskwy z lat osiemdziesiątych powielanych w tamtym czasie przez polskich komunistów , czyżby to było rodzinne .
Zapominasz, że daliście się oszukać i to nie Wy przejęliście władzę, ale władza podzieliła się władzą ze swoją agenturą umieszczoną w SOLIDARNOŚCI dlatego takich zbrodniarzy narodowych jak Jaruzelski ,Kiszczak nigdy się nie udało sprawiedliwie osądzić.
Bo był układ my nie ruszamy naszych z dawnej władzy to my nie ruszamy waszych z nowej władzy agentów, co się kładło wielkim cieniem na tę pseudo wolną Polskę po roku 1980r. Wówczas próbowałem z wielką determinacją pokazać prawdę Bolesławianom o tym, jak funkcjonowały mechanizmy w PRL i jaka część elit wolnej już Polski ma przeszłość agenturalną i może za pomocą sznurków jak marionetki być kierowana. Dotyczy to również zarządów naszego miasta i powiatu ale w tym dziele nasz kler nie pomagał a wręcz przeciwnie kupił z wielka chęcią te mrzonki marksistowskie, że można urządzić życie społeczne przy pomocy prostackiej zasady władzy - "dziel i rządź"- bo myśleli, że zapełnią w ten sposób kościoły wiernymi, których da się ogłupiać teologicznymi dyrdymałami nie mającymi związku z życiem tych że wiernych. Dziś zbierają żniwo.
Kiedyś była Solidarność teraz pozostało tylko Solidarność z nieRządem :) sprzedali się za srebrniki wszystkich nieRządów po 89 roku.