Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dla znanych i nieznanych ludzi "Solidarności"-WIDEO
14240
M21W2
18 grudnia 2022r. o 10:19
Horus napisał - " ja nie czepiam się internowanych ...;D
bo skoro byli ,to coś znaczyli
jeśli już odnośnie ''czepiania'' to mogę się czepiać tych co to jednej godziny nie spędzili w internowaniu czy nawet zwykłym ;D więzieniu a teraz puszą się i przystrajają w cudze piórka..."

Kim ty byłeś w tamtym czasie , zwolennikiem zbrodniarzy komunistycznych czy robotników ? , kim ty jesteś aby oceniać szeregowych członków którzy po 25 -ciu latach zostali ocenieni i docenieni przez historyków .
Kto robotnicy czy ich przywódcy wymienieni przez ciebie ( Michnik , Frasyniuk , Kuroń ) twoi bohaterowie po zwycięstwie dzielili się łupami z pachołkami Moskwy , byłeś i jesteś ich tubą propagandową , byłeś i jesteś SOWIECKIM PACHOŁKIEM .

Fragment artykułu - SOWIECKI PACHOŁEK ZGOTOWAŁ POLSCE TEN LOS .

"13 grudnia 1981 roku, gen. Jaruzelski zabrał nie tylko dziecioom Teleranek, ale zabrał nam i zdusił marzenia o wolnej i demokratycznej Ojczyżnie. Zabrał na 10 lat, a faktycznie tym zdradzieckim wobec natrodu posunięciem cofnął Polskę w rozwoju gospodarczym o lat kilkadziesiąt. W obliczu kryzysu gospodarczego i wzrastającej roli "Solidarności", generał Jaruzelski zdecydował się pod naciskiem ZSRR na rozwiązanie siłowe - 13 XII 1981 r. wprowadzony został w PRL stan wojenny, kilka tysięcy działaczy opozycyjnych internowano, strajki rozbijano przy pomocy wojska (16 XII w kopalni "Wujek" zginęło 9 górników). Wielu działaczy opozycji i podziemnego ruchu związkowego skazano na karę więzienia, innych zmuszono do emigracji. Stan wojenny (oficjalnie zakończony w lipcu 1983) nie rozwiązał polskich problemów. Gospodarka nadal nie mogła wyjść z kryzysu, opór społeczny przeciw władzy nie malał."

Ostatnie słowa " opór społeczny przeciw władzy nadal nie malał " , tych internowanych , zamkniętych w więzieniach , deportowanych z biletem w jedną stronę zastępowali inni .

Nie wiem po co tobie odpowiadam , byłeś po tej stronie gdzie stało ZOPMO , obecnie jesteś po stronie układu , układu
"solidaruchów" z bezpieką i komunistami , jesteś cały czas ich wiernym pachołkiem .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
22258
#Horus nieaktywny
18 grudnia 2022r. o 10:30
no ja też nie wiem po co mi to opowiadasz...;D

to nie ja a twoi popijali wódzię z Kiszczakiem w Magdalence...;D
~~do polityki nie idzie się dla pieniędzy niezalogowany
18 grudnia 2022r. o 10:36
Horus napisał(a): no ja też nie wiem po co mi to opowiadasz...;D

Pili ale wcale im nie smakowała .Prawdziwy przywódca solidarności na samą myśl o tej popijawie , pluje z obrzydzeniem.
14240
M21W2
18 grudnia 2022r. o 11:15
Horus napisał(a): no ja też nie wiem po co mi to opowiadasz...;D

Tak to prawda moi popijali wódę z Kiszczakiem , ja się od nich odciąłem , dla mnie ten co najwięcej tej wódy wypił nie tylko z Kiszczakiem ale też z Jaruzelskim jest tym co się sprzedał , dla ciebie autorytetem , tu mam na myśli Michnika redaktora naczelnego antypolskiego szmatławca Gazety Wybiórczej .
Drugi z uczestników popijawy z Kiszczakiem kierowca autobusów Frasyniuk po 13 grudnia nigdzie nie pracował wiele lat spędził w więzieniu nie jest w stanie odpowiedzieć jak w początkach lat dziewięćdziesiątych stał się właścicielem kilkunastu Tirów i dużej firmy transportowej .
Ty w swoim prostackim rozumowaniu atakujesz robotników szeregowych członków Solidarności , którym po 30 latach Wolna Polska w jakimś stopniu dziękuje za to co robili dla tej WOLNOŚCI .
22258
#Horus nieaktywny
18 grudnia 2022r. o 11:44
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: Horus napisał(a): no ja też nie wiem po co mi to opowiadasz...;D

Ty w swoim prostackim rozumowaniu atakujesz robotników szeregowych członków Solidarności , którym po 30 latach Wolna Polska w jakimś stopniu dziękuje za to co robili dla tej WOLNOŚCI .

po raz kolejny ''mijasz się z prawdą'' ;D
daleko mi do atakowania szeregowych ludzi z ''s'' bo zostali skutecznie przez twoją wierchuszkę zmanipulowani lub po prostu ogłupieni...
w tych szeregach i ty się znalazłeś a później coś ci ''odbiło'' i zmieniłeś front...
nazywając takie postępowanie obrazowo , zamieniłeś siekierkę na kijek lub szambo na ...szambo...
napisałem ci wystarczająco wiele o Kornelu a ty nic z tego nie zakumałeś ...
nigdy też nie odpowiedziałeś na pytanie gdzie jest obecnie ta twoja ''s'' i nigdy nie odpowiedziałeś ile z tych ''postulatów'' dotrwało do dnia dzisiejszego...

dlatego właśnie SZEREGOWI robotnicy z kręgu ''s'' odeszli a pozostali ci którzy lekką ręką rozkradli to co było możliwe i dzisiaj śmieją się ludziom w nos...

kiedyś ''opozycjonisto'' jak cukier podrożał o 50 gr. wychodziliście na ulice...dzisiaj milczycie nawet jak coś drożeje w kilku złotówkach ...
czy o taką Polskę ''walczyłeś''? ;D ;D

na koniec...tylko mi tu nie pieprz że to wina wojny i Putina ...;D
14240
M21W2
18 grudnia 2022r. o 13:18
Januszku zacznę od tyłu , jak bym śmiał pisać do ciebie o winie twojego idola , bandyty i terrorysty Putina , dla ciebie jest tylko jeden winny - Kaczyński , o polityce UE ,nie wspomnę , zaraz mnie zakrakasz .
Ja jestem tym szeregowym , są też ci odznaczani dwukrotnie w tym miesiącu , nie będę przypominał ci twoich komentarzy , nie warto .
Do ciebie nic nie dociera , pamiętasz to co chcesz pamiętać , nie będę się powtarzał , na wszystkie pytania otrzymałeś odpowiedź .
Dalej bredzisz o 21 postulatach , kto się zobowiązał do ich realizacji , przypomnę , władza PRL , postulaty były na tamte czasy i w tamtych mrocznych czasach do realizacji .
Komuniści w latach osiemdziesiątych pisali znacznie więcej o Kornelu niż ty ich naśladowca , twoje wpisy mają dla mnie taką samą wartość jak ich .
Obecna Solidarność jest na miarę obecnych czasów , ty tego nigdy nie zrozumiesz .

Zapytałeś i sam sobie odpowiedziałeś - " dlatego właśnie SZEREGOWI robotnicy z kręgu ''s'' odeszli a pozostali ci którzy lekką ręką rozkradli to co było możliwe i dzisiaj śmieją się ludziom w nos..."

Jak ty mało wiesz , Solidarność po 1989 r tworzyli całkiem nowi ludzie , odeszła zdecydowana większość przywódców z lat osiemdziesiątych , odeszli ci co razem z komunistami jak słusznie napisałeś tylko pomyliłeś adres - " lekką ręką rozkradli to co było możliwe i dzisiaj śmieją się ludziom w nos... " , na przykład , Wałęsa , Frasyniuk , Michnik , Rulewski , Borowczyk , Borusewicz , Komorowski , Wujec , aby było sprawiedliwie to dodam jeszcze że odeszli wszyscy doradcy Wałęsy , tacy jak : - Lech Kaczyński , Kuroń , Mazowiecki , Geremek , Balcerowicz , Lewandowski i wielu innych , miał tych doradców co najmniej kilkuset .
Protesty były przeciwko drastycznym podwyżkom cen , cen wielu podstawowych artykułów spożywczych , " Wieczorem w radiu i telewizji ogłoszony został komunikat w sprawie wprowadzenia z dniem 13 grudnia1970 roku regulacji cen. Podwyżki obejmowały 45 grup artykułów, głównie spożywczych. "

Tu krótkie odniesienie do twojego kłamstwa o cukrze - " 24 czerwca 1976 r. premier Piotr Jaroszewicz przedstawił w Sejmie projekt podwyżki cen żywności (mięso zdrożało o 69%, a cukier o 100%), która godziła w poziom życia wielu robotniczych rodzin. "

Na pytanie czy o taką Polskę walczyłem , tak o taką ,WOLNĄ I DEMOKRATYCZNĄ , nie wyszło SOLIDARNĄ całego obozu patriotycznego , nie wyszło , rozliczenie komunistów i sędziów najczęściej w mundurach skazujących opozycjonistów , przykładem jest sędzia Józef Iwulski ,- " W okresie PRL skazywał opozycjonistów. Sędzia Józef Iwulski nadal wydaje wyroki i jest sowicie wynagradzany."

Dawaj dalej , co zapamiętałeś jeszcze z komunistycznej propagandy lat osiemdziesiątych .
22258
#Horus nieaktywny
19 grudnia 2022r. o 6:59
;d po co mi się cofać tak daleko do tyłu wspominając tamtą propagandę jak ty ją obecnie powielasz nadając jej współczesny ton ?
nie ma w niej żadnej różnicy...powtarzam ŻADNEJ ...;D
w tamtych i obecnych czasach jest PROPAGANDA SUKCESU...

takiego ''sukcesu'' za który dzisiaj Polacy płacą każdego dnia coraz drożej i coraz dotkliwiej w każdym aspekcie codziennego życia...
więc jeśli ty ''walczyłeś '' o taką ''wolną i demokratyczną '' Polskę to tą twoją ''walkę '' tylko o kant du-py rozbić...;D

Dopisane 18.12.2022r. o godz. 14:00:

M21W2 napisał(a):
Obecna Solidarność jest na miarę obecnych czasów , ty tego nigdy nie zrozumiesz .

teraz doczytałem ...
czyli jaka ona jest? ...napisz jak ją dzisiaj pojmujesz na ''obecne czasy'' ;D

Dopisane 19.12.2022r. o godz. 06:59:

tak to jest jak na proste pytanie brakuje sensownej i opartej na prawdzie odpowiedzi...
zapadła cisza...;D ;D
14240
M21W2
19 grudnia 2022r. o 10:46
" tak to jest jak na proste pytanie brakuje sensownej i opartej na prawdzie odpowiedzi...
zapadła cisza...;D ;D "

Najbardziej sensowna odpowiedź na twoje wpisy jest jedna , Jaruzelski i Kiszczak byliby z ciebie dumni , nic nie ustępujesz ich rzecznikowi Urbanowi , po twoich sloganach cisza to najlepsze rozwiązanie .

Dopisane 19.12.2022r. o godz. 10:46:

P.S , Janusz jak dasz mi sensowną odpowiedź na pytanie - co mają wspólnego obecne wysokie ceny z wydarzeniami lat osiemdziesiątych .
Dlaczego obecne pokolenie nie robi tego co robiło nasze ,pisząc nasze nie mam na myśli ciebie nie było Internetu i klawiatury narzędzi które są niezbędne dla współczesnego " opozycjonisty ".
Przypomnę , protestów nie organizowały Związki Zawodowe tylko niezadowolone społeczeństwo .
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.