Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA Wall Printers zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
„Tropem Wilczym – Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych" już w tę niedzielę
14240
M21W2
1 marca 2023r. o 13:05
Janusz , dam spokój tobie , nic nie wnosisz do dyskusji , ogólniki , pustosłowie ,bicie piany .

Nikt nie twierdzi że Bury nie był jednym z kontrowersyjnych żołnierzy podziemia , o tym nadal dyskutują historycy , ty nie bierzesz pod uwagę w jakich czasach żyli z kim i o co walczyli Żołnierze Wyklęci , byłbyś w tamtym czasie doskonałym materiałem na żołnierza LWP podległego sowietom .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~mechanik niezalogowany
1 marca 2023r. o 13:05
Lech Makowiecki :
"Zapadam w ciemność i las, to moje życie, to mój dom, przyjaciel księżyc w porę zgasł, mateczka noc okryła mgłą. Już nie mam dokąd uciec stąd, a nogi nie chcą nosić mnie. Domyka się obławy krąg, do rana sam wykrwawię się. Za to, że wolnym chciałem być, ścigają mnie jak sfora psów, ci co na smyczy wolą żyć, i nie podniosą nigdy głów. Moja wolności nie znał cię, żaden niewolnik, żaden pies. Dla nich obroża zwykła rzecz, dla mojej szyi pętlą jest. Dla mej wolności .... mojej wolności ... Tylu przyjaciół przeszło już, na drugą stronę, w lepszy świat, garbate krzyże pokrył kurz, w dziurawych hełmach gwiżdże wiatr. Szukali światła w mroczne dni, przed Bogiem tylko chyląc kark. Pośród klęczących dumnie szli, w pogardzie mając każdy targ. Za to, że wolnym chciałem być, ścigają mnie jak sfora psów, ci co na smyczy wolą żyć i nie podniosą nigdy głów. Moja wolności nie znał cię, żaden niewolnik, żaden pies. Obroża dla nich zwykła rzecz, dla mojej szyi pętlą jest. Dla mej wolności .... mojej wolności ... Wstaje świt, opada mgła, nadchodzi nowy piękny dzień. Moja wolności przy mnie trwaj, najbardziej teraz kocham cię. Ostatni nabój, krzyża znak, burzy się krew, szczęknęła broń, wybaczcie jeśli coś nie tak, przez chwilę lufa chłodzi skroń. Za to, że wolnym chciałem być, ścigają mnie jak sfora psów, ci co na smyczy wolą żyć, i nie podniosą nigdy łbów. Moja wolności nie znał cię, żaden niewolnik, żaden pies. Obroża dla nich zwykła rzecz, obroża dla mnie pętlą jest. Dla mej wolności .... mojej wolności ... " Nie płacz, kochanie, twe łzy Bardziej mnie ranią niźli cierń To już nie boli... To nic... Nareszcie odnalazłem Cię..."

~~Szpeniolek niezalogowany
1 marca 2023r. o 13:08
"Orlenowski" Olej potaniał i Jasia w końcu stać, żeby wymienić!
14240
M21W2
1 marca 2023r. o 13:14
Dobrze że w Polsce mamy zdecydowaną większość miłujących wolność , smycz sowiecką na szyi mielibyśmy
po dzień dzisiejszy .
~~ niezalogowany
1 marca 2023r. o 13:48
"Romuald Rajs ps. „Bury” i jego działania od lat budzą wiele kontrowersji. W historii nic nie jest czarno-białe, podobnie jest w przypadku żołnierzy wyklętych, którzy wciąż są trudnym tematem w społeczeństwie. Zasadniczo wojny mają jeden cel – zabijanie i żadna armia tutaj niczym się od siebie nie różni.„Dlatego właśnie w czasie wojny nie było paradoksem być jednocześnie i bandytą, i bohaterem. Obie natury z łatwością mieściły się w jednym ciele i nie było w tym żadnej sprzeczności. Żołnierzom Armii Krajowej zdarzało się popełniać wszelkie kategorie przestępstw, od drobnych przekrętów finansowych, przez działalność czysto gangsterską, po masowe masakry cywilnej ludności, co zupełnie nie zmienia faktu, że każdego dnia, narażając życie i często ze straceńczą odwagą, walczyli o niepodległość.Prawda nie zawsze jest wygodna. Armia Krajowa zapisała wspaniałą kartę w historii Polski. Ale jak w życiu – także w AK były czarne owce. Antysemici. Zdrajcy. Mordercy. Zwyrodnialcy. Złodzieje. Duzi chłopcy, którzy chcieli pobawić się w wojnę. Zabijać i zarobić.
Ale bandyci nie byli bezkarni. Nawet gdy Państwo nie istniało, działały podziemne sądy. Wykonywano wyroki. Likwidowano konfidentów. Armia Krajowa czyściła swoje szeregi ze zdrajców. Czasem oznaczało to śmierć niewinnych osób."
~~Szpeniolek niezalogowany
1 marca 2023r. o 13:50
Falco111 napisał(a): macie czas ''histerycy'' ...ja jestem umówiony na godzin e

Tylko żebyś znowu się "nie puścił". Janie bez skazy jak waliłeś obcą kobietę to dla żony byłeś bohaterem czy zdrajcą ?
14240
M21W2
1 marca 2023r. o 14:05
Falco111 napisał(a): chyba cos ci się pomyliło w tych swoich ''spostrzeżeniach'' ;D
''ukraiński ipn'' to dzisiaj wierna kopia polskiego...równie często wypaczona historycznie ...

''...przedstawiasz stanowisko strony ukraińskiej na temat żołnierzy wyklętych.''

kompletna bzdura...
a bandyterce Burego i Łupaszki pisze polski ipn...;D

IPN o Łupaszko .

" Z materiałów historycznych wynika jednoznacznie, że Zygmunt Szendzielarz podczas swej działalności niepodległościowej traktował zarówno swych żołnierzy, jak i mieszkańców terenów, na których operował – w sposób obywatelski, bez jakichkolwiek uprzedzeń narodowościowych, etnicznych lub religijnych. W jego oddziałach służyli oprócz katolików także żołnierze wyznający wiarę prawosławną.

Oceniając postać majora Zygmunta Szendzielarza, należy pamiętać, że jest on nie tylko kawalerem najwyższych polskich odznaczeń wojskowych – Krzyża Virtuti Militari i Krzyża Walecznych, ale też o tym, że 23 marca 2006 r., w 55 rocznicę jego śmierci, Sejm RP podjął uchwałę oddająca mu cześć. Jego osoba była wielokrotnie honorowana przez najwyższy majestat Rzeczypospolitej.

Major Zygmunt Szendzielarz zasłużył na dobrą pamięć w przestrzeni publicznej Państwa Polskiego. Jest godny, by być patronem ulic, placów czy też gmachów."
~~Bolecnauta niezalogowany
1 marca 2023r. o 15:15
A teraz Lucjan coś o czym nie przeczytasz w IPN. Ile wsi spalił ,ilu starców ,kobiet i dzieci wymordował bo przeciez to byli komuniści.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza