Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Czy Bolesławiec powinien upamiętniać Jana Pawła II?
~~Bolecnauta niezalogowany
14 marca 2023r. o 11:05
Nie jestem pewien. Ja nie będę
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~TW bablina niezalogowany
14 marca 2023r. o 11:10
Pinokio zrobił wał na koścoelnych działkach teraz robi wał na Papieżu
~~Platynowa Cynia niezalogowany
14 marca 2023r. o 11:11
Pod wpływem rewelacji jakiejś tv chcecie zmieniać? Ależ .ozna ludźmi manipulować.... Dobre :)
~~xyz niezalogowany
14 marca 2023r. o 11:31
Obalić to trzeba pomniki Kaczyńskiego a nie Papierza .
22744
Falco111 nieaktywny
14 marca 2023r. o 11:36
oddałem swój jakże cenny głos... ;D
ciekawe wyniki...72 do 25 w zaokrągleniu...

oddano 40 głosów i nie wiem dlaczego tak mało...
~~Szarawa Celozja niezalogowany
14 marca 2023r. o 11:52
Falco111 napisał(a): oddałem swój jakże cenny głos... ;D
ciekawe wyniki...72 do 25 w zaokrągleniu...

oddano 40 głosów i nie wiem dlaczego tak mało...

Jak to dlaczego ,bo ludzie się boją Ziobry rewolwerowca .
~~Filotowa Fuksja niezalogowany
14 marca 2023r. o 11:59
Tu jest dowód na "wiarygodność" tvn. Wiem tekst długi i być może zbyt długi dla fanów , ale mimo wszystko zachęcam do przeczytania:

"W wyemitowanym 6 marca reportażu w TVN24 pt. „Franciszkańska 3” zarzucono Papieżowi ukrywanie zjawiska pedofilii w krakowskiej kurii przed 50 laty. Znamienne, że podstawowym źródłem informacji dla dziennikarzy były dokumenty Służb Bezpieczeństwa, zeznania tajnych współpracowników SB oraz wypowiedzi anonimowych rozmówców. Na tej podstawie, w materiale zarzucano ówczesnemu arcybiskupowi Karolowi Wojtyle, tuszowanie przestępstw dokonanych przez ks. Bolesława Sadusia, ks. Eugeniusza Surgenta oraz ks. Józefa Loranca. W materiale nie podano jednak żadnych wiarygodnych źródeł tej tezy. Autorzy reportażu bagatelizują także fakt, że decyzją kard. Wojtyły ks. Lorenc został suspendowany oraz wysłany do klasztoru jeszcze zanim zapadł prawomocny wyrok ws. dokonanych przez niego przestępstw przeciwko nieletnim.

W reportażu podane jest także nazwisko wielkiego polskiego patrioty i hierarchy Kościoła katolickiego obok nazwisk przestępców. Jest to nawiązanie do niedawnego oskarżenia „Księcia Niezłomnego” o molestowanie kleryków. Ksiądz Kardynał Adam Stefan Sapieha zmarł w 1951 roku. To on udzielił święceń kapłańskich Karolowi Wojtyle. Te oskarżenia opierają się o zeznania ks. Anatola Boczka, współpracownika SB o pseudonimie „Luty”, który za współpracę z komunistycznym aparatem opresji został suspendowany przez kard. Sapiehę. Innym dowodem mają być zeznania ks. Andrzeja Mistata, który złożył je w stalinowskim areszcie. Warto wskazać, że kard. Sapieha był wielkim patriotą, przeciwstawiał się komunistycznym władzom i był przez nie uznawany za osobę dla nich niebezpieczną. Był on między innymi łącznikiem pomiędzy Zrzeszeniem Wolność i Niezawisłość a gen. Władysławem Andersem. Podczas wojny kard. Sapieha był także czynnie zaangażowany w ratowanie żydowskich dzieci. Obrona dobrego imienia Kardynała jest w interesie nie tylko Katolików, ale wszystkich polskich patriotów.

Również oskarżenia pod adresem Kardynała Wojtyły zamieszczone w reportażu nie są poparte wiarygodnymi dowodami na ukrywanie pedofilów w Kościele. Ten znamienny fakt budzi obawę o złą wolę autorów reportażu. We wszystkich, dla których św. Jan Paweł II jest wielkim autorytetem i przewodnikiem duchowym, atak ten budzi oburzenie. Dlatego nie godzimy się na takie kłamstwa i nie pozwolimy na brukanie Jego dobrego imienia. Św. Jan Paweł II to najwybitniejszy przedstawiciel naszego narodu w historii, któremu jesteśmy winni pamięć i najwyższy szacunek."

Wiem tekst długi i być może zbyt długi dla wychowanków tej tv, ale mimo wszystko zachęcam do przeczytania.
22744
Falco111 nieaktywny
14 marca 2023r. o 12:05
no przeczytałem ...i co?
a ty czyim jesteś ''wychowankiem''? ;D
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza