~~Hebanowy Bluszczyk napisał(a): Ktoś napisał: ~~Obserwator napisał(a): Może nie ma ,może ma. Może i matury nie ma ale czy to na tym opiera się dzisiaj umiejętność myślenia? Co z dzisiejszymi maturzystami którzy zostają z maturą w ręku ale bez jasnych perspektyw na życie? Matura to papier dzisiaj często bez większych wartości
Co znaczy bez jasnych perspektyw na życie. Dzisiaj młodzi po dobrych studiach są rozchwytywani przez firmy. Wielu już na studiach ma propozycje przyszłej pracy. To nasze pokolenie dzisiejszych 60-cio latków , nie miało perspektyw. Kamieniarz z młotkiem w BZKB zarabiał dwukrotnie więcej niż jego kierownik po studiach. Tak samo było na budowach , gdzie ci po zawodówkach zarabiali więcej od kierownictwa. Liczyła się klasa robotnicza.
jak sam zaznaczyłeś -''po dobrych studiach''
tyle że młody jak sobie skalkuluje jak będzie tutaj zarabiał ''po studiach'' a jednocześnie na tym ''zgniłym zachodzie'' to wiesz jakiego dokona wyboru...
tak ...nasze pokolenie miało raczej nieciekawie a teraz mam wrażenie że jest to jego przekleństwem...
pomijając cwaniaków którzy wtedy się w ten czy inny sposób ''poustawiali''
dzisiaj jak widzisz nie trzeba być po studiach ...wystarczy być czeladnikiem piekarskim lub perukarzem by zostać ministrem...a niekiedy wystarczy potrafić skręcać meble ...;D
jest tylko jeden warunek do spełnienia ...brak kręgosłupa i pewnych zasad...
masz rację ...kiedyś robotnik się liczył...dzisiaj robotnik to już raczej wyrobnik...
traktowany jak muł roboczy ale najczęściej zauważany kiedy komuś potrzebny jest przy ''wyborach''
a po nich ?...nagle staje się ''piątym kołem u wozu'' ;D
już kilka razy przy jakichś okazajach pytałem - niech ktoś mi poda nazwę JEDNEJ partii która zrobiła coś naprawdę wymiernego dla Polaków...nikt nie odpowiedział ...;D